Top

Decadere din drepturi parintesti

Tip: Sentinţă civilă
Nr./Dată: 10904 (09.10.2008)
Autor: Judecatoria Iasi
Domenii asociate: Minori

Prin sentinta civila nr. 10904 din 9 octombrie 2008, Judecatoria Iasi a admis cererea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si a dispus decaderea paratei TV din drepturile parintesti cu privire la fiicele sale, TM si TE.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut ca sanctiunea decaderii din drepturile parintesti poate fi dispusa daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face potrivit normelor moralei si ordinii de drept (art. 109 din Codul familiei). Ca arie de cuprindere, motivele decaderii din drepturile parintesti astfel detaliate si care, sintetic, pot fi exprimate prin „abuzuri sau neglijente grave in indeplinirea indatoririlor parintesti”, nu au suferit atingeri in urma aparitiei Legii nr. 272/2004.
In concret, potrivit jurisprudentei, existenta unui comportament caracterizat drept neglijenta grava, in sensul art. 109 Codul fam., nu presupune numai agresiuni, violente sau condamnare pentru abandon de familie, ci si lipsirea minorului de mijloacele de intretinere, de natura a pune in primejdie sanatatea si dezvoltarea fizica a acestuia.
Din probatoriul administrat a rezultat ca parata, care locuieste in conditii improprii, intr-o camera de camin, impreuna cu alte opt persoane, isi abandona cele doua fetite in grija colocatarilor, plecand din domiciliu impreuna cu diversi concubini; de asemenea, s-a retinut ca fetitele au fost diagnosticate cu distrofie musculara grad I determinata de malnutritie proteo calorica, respectiv de alimentatia lor necorespunzatoare, precum si faptul ca mama nu a asigurat prezenta copiilor pentru vaccinurile obligatorii (declaratia medicului de familie) si ca refuza internarea copiilor in spital in ciuda recomandarilor medicului de familie (parata decalrand expres ca este impotriva acestui lucru).
Apreciind ca din aceste elemente reiese cu evidenta faptul ca mama pune in pericol sanatatea si dezvoltarea copiilor sai, in aplicarea art. 109 Codul familiei si art. 36 alin 3 Codul familiei, instanta a dispus decaderea paratei din drepturile sale parintesti.

Etichete: