Top

Inlocuire măsură plasament

Tribunalul Tulcea
Dosar nr. 366/88/2009
SENTINTA CIVILA NR. 371
Sedinta publica din data de 06 martie 2009

Prin cererea adresata acestei instante si înregistrata sub nr…./88/2009, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI TULCEA a solicitat înlocuirea masurii de plasament în regim de urgenta cu masura de plasament la Centrul … Somova, cu privire la minora …, nascuta la data de 13.02.1998.

Prin cererea adresata acestei instante si înregistrata sub nr…./88/2009, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI TULCEA a solicitat înlocuirea masurii de plasament în regim de urgenta cu masura de plasament la Centrul … Somova, cu privire la minorul …, nascut la data de 25.02.2004.

Prin cererea adresata acestei instante si înregistrata sub nr…../88/2009, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI TULCEA a solicitat înlocuirea masurii de plasament în regim de urgenta cu masura de plasament la Centrul … Somova, cu privire la minorul …, nascut la data de 30.10.2000.

Prin cererea adresata acestei instante si înregistrata sub nr…./88/2009, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI TULCEA a solicitat înlocuirea masurii de plasament în regim de urgenta cu masura de plasament la Centrul … Somova, cu privire la minora …, nascuta la data de 31.01.1999.

Prin cererea adresata acestei instante si înregistrata sub nr…./88/2009, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI TULCEA a solicitat înlocuirea masurii de plasament în regim de urgenta cu masura de plasament la Centrul … Somova, cu privire la minora …, nascuta la data de 22.10.1994.

De asemenea a solicitat a se dispune ca drepturile si obligatiile parintesti sa fie exercitate si respectiv îndeplinite de catre Presedintele Consiliului judetean Tulcea în conformitate cu art.62, alin.2 din Legea nr.272/2004.

In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca minorii provin dintr-o relatie legal constituita si pâna în prezent au locuit în familie. Au fost sesizati de catre Primaria Somova ca în familia … sunt cinci minori cu vârsta cuprinsa între 5 si 14 ani, care traiesc în conditii improprii, abandonati de mama.

În timpul vizitei asistentilor sociali, copii au fost gasiti murdari, flamânzi, înghetati. În casa nu exista nici o sura de caldura si nu era nimic de mâncare. Imobilul în care locuiesc, aflat în stare avansata de degradare, este format dintr-o camera, un hol si o magazie. Conditiile de igiena sunt precare, pardoseala este din pamânt neacoperit, peretii foarte murdari, iar mormane de haine murdare ajung pâna în tavan.

Mai arata reclamanta ca mama minorilor a parasit domiciliul, având o relatie extraconjugala si trece ocazional pe acasa, pentru a lua din alimentele pe care copii le primesc de la vecini de pomana. Tatal este cioban si lucreaza la o familie din localitate, fiind plecat toata ziua de acasa. Astfel copii ramân singuri, nesupravegheati si traiesc din mila strainilor. Ambii soti consuma bauturi alcoolice si devin violenti în prezenta copiilor, comportamentul lor având un impact negativ asupra acestora. Membrii familiei largite nu doresc sa-si asume responsabilitatea cresterii si îngrijirii celor cinci frati.

Minora … are 11 ani, este eleva în clasa a-V-a, are absente si rezultate slabe la scoala. Aparent dezvoltarea psiho-motorie este normala.

Minorul …. are 5 ani, nu frecventeaza gradinita, iar parametrii fizici nu sunt conform vârstei biologice.

Minorul … are 8 ani, este elev în clasa I, are absente si rezultate slabe la scoala. Aparent dezvoltarea psiho-motorie este normala.

Minora … are 10 ani, este eleva în clasa a-III-a, are absente si rezultate slabe la scoala. Aparent dezvoltarea psiho-motorie este normala.

Minora … are 14 ani, este eleva în clasa a VI-a, are multe absente si rezultate slabe la scoala. Ea avea responsabilitatea îngrijirii fratilor sai mai mici, sarcina careia i-a facut cu greu fata.

Constatându-se ca sanatatea si dezvoltarea copiilor este pusa în pericol în familie, prin Dispozitia Directorului D.G.A.S.P.C Tulcea s-a dispus plasamentul în regim de urgenta pentru cei cinci copii la Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenta Tulcea, având acordul tatalui în acest sens.

Apreciaza reclamanta ca este în interesul copiilor instituirea masurii de plasament la Centrul … Somova pentru toti cei cinci frati, pentru ca ei sa ramâna împreuna, motiv pentru care solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata.

In dovedirea actiunii, reclamanta a depus la dosar în copie urmatoarele înscrisuri: copii certificate de nastere, ancheta sociala, plan de servicii, adeverinte scolare, dispozitia nr. …/20.02.2009, plan individualizat de protectie.

La termenul de judecata din data de 6 martie 2009, instanta a dispus conexarea dosarelor cu nr. …/88/2009, …/88/2009, …/88/2009, …/88/2009 la dosarul cu nr. …/88/2009, urmând sa apara sub acest din urma numar.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca prin dispozitia nr…./20.02.2009 a directorului DGASPC Tulcea s-a stabilit masura de plasament în regim de urgenta la Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenta pentru minorii: …, nascuta la 22.10.1994 în Tulcea, fiica lui … si …, ambii domiciliati în com. Somova, jud. Tulcea; …, nascuta la 13.02.1998, în Tulcea, fiica lui … si …, ambii domiciliati în com. Somova, jud. Tulcea; …, nascuta la 31.01.1999, în Tulcea, fiica lui … si …., ambii domiciliati în com. Somova, jud. Tulcea; …, nascut la 30.10.2000, în Tulcea, fiul lui … si …, ambii domiciliati în com. Somova, jud. Tulcea; …, nascut la 25.02.2004, în Tulcea, fiul lui … si …, ambii domiciliati în com. Somova, jud. Tulcea.

Mama minorilor a parasit domiciliul având o relatie extraconjugala si trece ocazional pe acasa, iar tatal minorilor este cioban, lipseste toata ziua de acasa iar copii ramân singuri, nesupravegheati si traiesc din mila strainilor. Ambii soti consuma bauturi alcoolice si devin violenti în prezenta copiilor, comportamentul lor având un impact negativ asupra acestora iar membrii familiei largite nu doresc sa-si asume responsabilitatea cresterii si îngrijirii celor cinci frati, astfel ca instituirea masurii de plasament la Centrul … Somova, este interesul superior al acestora.

Potrivit prevederilor art. 56 lit.c din Legea 272/2004: „De masurile de protectie speciala, instituite de prezenta lege, beneficiaza: copilul abuzat sau neglijat”; conform prevederilor art. 58 alin.1 lit.c: ” Plasamentul copilului constituie o masura de protectie speciala, având caracter temporar, care poate fi dispusa, în conditiile prezentei legi, dupa caz, la un serviciu de tip rezidential, prevazut la art. 110 alin. (2) si licentiat în conditiile legii” .

Potrivit art. 66 alin.2: „Instanta judecatoreasca va analiza motivele care au stat la baza masurii adoptate de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului si se va pronunta, dupa caz, cu privire la mentinerea plasamentului în regim de urgenta sau la înlocuirea acestuia cu masura plasamentului, instituirea tutelei ori cu privire la reintegrarea copilului în familia sa. Instanta este obligata sa se pronunte si cu privire la exercitarea drepturilor parintesti.”

Având în vedere aspectele prezentate, urmeaza a admite cererea formulata de D.G.A.S.P.C. Tulcea si a dispune înlocuirea masurii de plasament în regim de urgenta, instituita prin dispozitia nr. …/20 februarie 2009 emisa de DGASPC Tulcea, cu privire la minorii: …, nascuta la 22 oct.1994; …, nascuta la 13 februarie 1998; …, nascuta la 31 ianuarie 1999; …, nascut la 30 oct.2000; …, nascut la 25 februarie 2004, fiii lui … si …, ambii cu domiciliul în com. Somova, jud. Tulcea, cu masura de plasament la Centrul … Somova, jud. Tulcea.

În temeiul art.62 alin.2, din Legea nr.272/2004 urmeaza a delega drepturile si obligatiile parintesti catre presedintele Consiliului judetean Tulcea.

Etichete: ,