Top

INLOCUIREA SANCTIUNII DISCIPLINARE A DESFACERII CONTRACTULUI DE MUNCA CU O ALTA SANCTIUNE DISCIPLINARA MAI USOARA. IMPLICATII SUB ASPECTUL CUANTUMULUI DESPAGUBIRILOR ACORDATE SALARIATULUI REINTEGRAT IN MUNCA

Prin sentinta nr. 666 din 28.03.2005 a Tribunalului Botosani – Sectia civila, s-a admis in parte actiunea reclamantului A.I.B. in contradictoriu cu paratul I.P.F. Botosani, s-a anulat dispozitia nr. S 248707 din 22.11.2004 si s-a dispus inlocuirea masurii desfacerii disciplinare a contractului de munca prev. de art. 264 alin. 1 lit. f din Codul muncii cu cea prevazuta de art. 264 alin. 1 lit. d din Codul muncii, respectiv reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%.

A fost obligat paratul sa-l reintegreze pe reclamant in postul detinut anterior si sa-i plateasca acestuia o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data de 22.11.2004 si pana la data reintegrarii efective pe post, din care va scadea 10% din salariu pe o perioada de 3 luni.

Impotriva sus-mentionatei sentinte paratul a declarat recurs.

Examinand recursul atat sub aspectul motivelor invocate, cat si prin prisma prevederilor art. 3041 din Codul de procedura civila, curtea l-a constatat intemeiat sub aspectul celor ce s-au retinut in continuare.

Astfel, privitor la motivul de recurs ce vizeaza aprecierea cuantumului despagubirilor acordate reclamantului, curtea a apreciat ca intrucat in cauza s-a retinut totusi o abatere disciplinara savarsita de reclamant, pentru care i s-a aplicat o sanctiune disciplinara, despagubirile nu trebuiau acordate reclamantului in mod integral, ci partial.

Curtea a apreciat ca, in atare situatie, reclamantului i se cuvin despagubiri reprezentand salariile indexate, majorate si actualizate de la data concedierii si pana la reintegrarea efectiva in postul detinut anterior, in cota de ˝.

Pentru acest rationament, curtea, avand in vedere prevederile art. 312 alin. 1, rap. la art. 304 pct. 9 si 3041 din Codul de procedura civila, a admis recursul paratului I.J.P.F. Botosani impotriva sentintei nr. 666/28.03.2005 a Tribunalului Botosani – Sectia civila, sentinta pe care a modificat-o in parte in sensul ca a obligat paratul sa plateasca reclamantului A.I.B. despagubiri reprezentand salariile indexate, majorate si actualizate de la data concedierii si pana la reintegrarea efectiva in postul detinut anterior, in cuantum de ˝.

S-au mentinut celelalte dispozitii ale sentintei.

(Decizia nr. 796/15.11.2005 a Curtii de Apel Suceava – Sectia conflicte de munca si asigurari sociale)

Etichete: