Furtul
Sentinţa penală nr. 262 /02.07.2009
Prin rechizitoriul înregistrat la această instanţă sub nr. xxxx/321/200x, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Neamţ a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor L.M. şi L.X., cu datele de stare civilă din dispozitiv, ambii pentru săvârşirea a câte două infracţiuni de furt calificat, prev. de art. 208, 209 alin. 1 lit. a,e,g,i, cu aplicarea art. 99 şi urm., art. 33 lit. a Cod penal, constând în aceea că în noaptea de 26/27.xx.2009 au sustras din autoturismul părţii vătămate A. M., în care au intrat prin efracţie cu ajutorul unei şurubelniţe, un acumulator auto, de asemenea, în cursul nopţii de 10/11.xx.2009 au sustras haine aflate la uscat la geamul apartamentului părţii vătămate A.L..
Părţile vătămate nu s-au constituit părţi civile în cauză, prejudiciul fiind recuperat în natură.
Prin declaraţiile date în instanţă, L. M. a recunoscut săvârşirea celor două furturi, încercând să-l exonereze de răspundere pe coinculpatul L. M..
Inculpatul L. M. nu a recunoscut săvârşirea faptelor.
În cauză, au fost audiaţi martorii M. M. şi A. C., declaraţiile acestora fiind consemnate la dosarul cauzei.
S-a dispus efectuarea referatelor de evaluare, acestea fiind consemnate la dosarul cauzei.
Examinând probele administrate în dosarul cauzei,instanţa reţine urătoarea situaţie de fapt :
În cursul nopţii de 26/27.xx.2009, cei doi inculpaţi s-au deplasat în zona blocurilor de lângă râul X., cu ajutorul unei şurubelniţe inculpatul L. M. a deschis portiera autoturismului părţii vătămate A. M., cei doi inculpaţi au pătruns în interiorul maşinii căutând bunuri în torpedo, au tăiat cablurile de alimentare şi au sustras acumulatorul maşinii, pe care l-au transportat la locuinţa lui L. M., de unde a fost recuperat de organele de poliţie şi predat părţii vătămate.
Pe trusa sanitară din autoturism, au fost depistate amprentele celor doi inculpaţi.
În cursul nopţii de 10 spre 11.xx.2009, cei doi inculpaţi au sustras de la geamul unui apartament, respectiv cel aparţinând părţii vătămate A.L., haine aflate la uscat pe sârmă.
La ţipetele părţii vătămate, martorul M. M., vecin cu aceasta, a văzut două persoane fugind, apoi martorul i-a recunoscut pe cei doi inculpaţi la poliţie.
Situaţia de fapt astfel descrisă rezultă din declaraţiile părţilor vătămate, declaraţiile celor doi martori, planşele fotografice, dovezile privind restituirea bunurilor sustrase, toate coroborate cu declaraţiile inculpaţilor.
Instanţa reţine că inculpatul L. X. a săvârşit cele două infracţiuni de furt în timpul executării măsurii educative a libertăţii supravegheate, fiind aplicabile dispoziţiile art. 103 alin. 6 Cod penal, în baza cărora va fi revocată această măsură.
La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate, instanţa va avea în vedere gradul de pericol social al infracţiunilor, circumstanţele concrete în care au fost comise, persoana inculpaţilor, cunoscuţi cu antecedente penale pentru fapte similare, dar care au un nivel scăzut de instruire şi provin din familii sărace de rromi şi în raport de aceste criterii, se reţine că scopul educativ şi preventiv al pedepsei va putea fi realizat prin condamnarea inculpaţilor la pedeapsa închisorii, cu aplicarea dispoziţiilor referitoare la suspendarea condiţionată a executării pedepsei.
În baza art. 14, art. 346 Cod procedură penală, instanţa va constata recuperat prejudiciul cauzat părţilor vătămate.
În baza art. 191 Cod procedură penală, inculpaţii vor fi obligaţi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în care vor fi incluse şi onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu.
Tags: Furtul