Top

Furt calificat

Obiect: furt calificat

Sentinţa penală nr. 368 /03.12.2009

Prin rechizitoriul înregistrat la această instanţă sub nr. 2967/321/2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului X., pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. g,i Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a şi b Cod penal, constând în aceea că în noaptea de 13/14.09.2009 a pătruns, prin escaladarea gardului, apoi prin forţarea uşii de acces, în incinta barului SC Y. SRL, de unde a sustras bani şi bunuri.

Partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în cauză, prejudiciul fiind recuperat prin restituirea bunurilor.

Prin declaraţia dată în instanţă, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, învederând instanţei că a procedat în felul expus întrucât tatăl gestionarei de la bar nu i-a achitat o datorie; că bunurile sustrase le-a pus într-o geantă şi a plecat intenţionând să ajungă în oraşul R., însă din cauza stării de ebrietate i s-a făcut răi, astfel că a sunat la numărul de urgenţe, fiind transportat la spital, unde a fost depistat ca fiind autorul furtului.

La propunerea inculpatului, a fost audiată martora T.N., declaraţia acesteia fiind consemnată la dosarul cauzei.

Din examinarea probelor administrate atât în cursul judecăţii, cât şi la urmărirea penală, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt :

La data de 13.09.2009, după ce a consumat băuturi alcoolice, inculpatul şi-a amintit că tatăl unei gestionare de la barul aparţinând SC Y. SRL îi datorează o sumă de bani, astfel că s-a deplasat la barul respectiv, a escaladat gardul, apoi prin forţarea uşii a intrat în interior, de unde a sustras o sumă de bani, ţigări, alcool ş.a.

Apoi, luând cu el bunurile sustrase, a mers la ocazie, cu intenţia de a se deplasa în municipiul Roman. Pe drum i s-a făcut rău din cauza stării de ebrietate, a apelat numărul 112, fiind transportat cu ambulanţa la spital, unde a fost depistat de organele de poliţie.

Fapta sa întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. g,i Cod penal.

Vinovăţia inculpatului este dovedită cu următoarele mijloace de probă : declaraţia părţii vătămate, procesul verbal de reconstituire, dovada predării bunurilor sustrase, declaraţiile martorilor S.E. şi C.A. audiaţi la urmărirea penală, depoziţia martorei T.N. toate coroborate cu declaraţia inculpatului.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată, instanţa va avea în vedere gradul de pericol social al infracţiunii, circumstanţele concrete în care a fost comisă, persoana inculpatului, care este recidivist, suferind numeroase condamnări pentru fapte similare, dar şi pentru alte fapte grave, precum infracţiunea de tâlhărie; în raport de aceste criterii, se reţine că scopul educativ şi preventiv al pedepsei va putea fi realizat prin condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii în regim de detenţie.

În baza art. 350 Cod procedură penală, instanţa va menţine starea de arest a inculpatului, iar în baza art. 88 Cod penal va deduce prevenţia din pedeapsa aplicată.

Va lua act că partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Tags: