Top

Infirmarea din oficiu a unei soluţii de netrimitere în judecată, iar nu ca urmare a plângerii părţii vătămate, cu consecinţa redeschiderii urmăririi penale, atrage respingerea ca rămasă fără obiect a plângerii părţilor vătămate introduse la instanţă

Printr-o plângerea adresată instanţei, petenţii au solicitat instanţei desfiinţarea ordonanţei de scoatere de sub urmărire penală a intimatului sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 Cod penal, soluţie dispusă de Parchet, în temeiul art. 10 lit. b indice 1 Cod procedură penală, şi prin care s-a mai dispus totodată aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 800 lei faţă de intimat.
În cuprinsul plângerii, petenţii au arătat că în mod greşit procurorul a reţinut că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.
La data de 02.09.2009, prin ordonanţa prim-procurorul Parchetului s-a dispus, din oficiu, infirmarea ordonanţei procurorului din 29.05.2009, cu consecinţa redeschiderii urmăririi penale privind pe intimat sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de lovire sau alte violenţe prev. de art 180 alin 1 şi respectiv 180 alin. 2 Cod penal. Tot prin aceeaşi plângere a fost respinsă plângerea petenţilor formulată împotriva aceleiaşi rezoluţii.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că plângerea petenţilor adresată instanţei a rămas fără obiect în condiţiile în care ordonanţa atacată de petenţi a fost infirmată in oficiu de către prim procuror, cu consecinţa redeschiderii urmăririi penale. Este adevărat că ordonanţa a fost desfiinţată ca urmare a infirmării din oficiu iar nu ca urmare a admiterii plângerii petenţilor, însă efectele sunt aceleaşi, respectiv redeschiderea urmăririi penale.
În consecinţă, cum în cauză urmărirea penală nu a fost încă finalizată iar cercetările sunt încă în curs, nefiind dată o soluţie de netrimitere în judecată, instanţa nu poate dispune desfiinţarea unei soluţii deja desfiinţate, astfel că urmează a respinge ca rămasă fără obiect plângerea petenţilor.

Etichete: