Top

Savarsirea a doua infractiuni de furt calificat

SENTINTA PENALA Nr. 333

Sedinta de la 09 Iunie 2009

La data de 3.03.2009 cu nr.783 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr.3427/P/2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad prin care s-a dispus , trimiterea in judecata , in stare de arest preventiv , a inculpatului C G C , pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea a doua infractiuni de furt calificat , prev de art.208 al.1 , 209 al.1 lit.a , e, g, i cod penal si 99 si urm cod penal si a unei infractiuni de talharie prev de art.211 al.1 , 2 lit. b , c si al.2 ind.1 lit. b cod penal cu aplicarea art.99 si urm. Cod penal si art.33 lit.a Cod penal.

Prin acelasi act s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului P M A , pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 al.1 lit. a , g Cod penal si de lovire prev de art.180 al.1 Cod penal , ambele cu aplicarea art.99 si urm. Cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatul C G C a sustras pe timp de noapte , din fata unui bloc , o bicicleta care era asigurata cu sistem de blocare a rotii , iar la interval de 4 luni noaptea si impreuna cu doi prieteni de ai sai au sustras din holul unui bloc o alta bicicleta.

Dupa alte doua luni , in timp ce se afla intr-un loc public prin violenta , i-a sustrs partii vatamate G M un lantisor de argint .

In aceleasi imprejurari , dar dupa ce se consumase fapta de talharie , inculpatul P M A , l-a lovit cu piciorul pe acelasi vatamat.

Se mai sustine in actul de sesizare ca inculpatul P M A a sustras impreuna cu inculpatul C G C si un alt prieten comun , noaptea si din scara unui bloc bicicleta partii vatamate Bouras Laurentiu Alin.

Din probatoriul administrat in cauza instanta retine ca in noaptea de 21/22 .06.2008 inculpatul C G C se deplasa spre domiciliu , iar cand a ajuns in dreptul blocului P2 de pe strada G-ral Milea a vazut o bicicleta legata cu sufa de gardul din apropierea blocului respectiv .

A luat hotararea sa o sustraga si cu ajutorul unui fier gasit pe jos , a rupt sufa , a luat bicicleta si a dus-o la domiciliul unde a dezmembrat-o.

Bicicleta apartine partii vatamate C G si valora 300 lei si nu s-a recuperat nici in natura sau bani , prejudiciul.

Pe data de 21.10.2008 inculpatii C G C , P M A si numitul Stingaciu S G se aflau in zona Fiziomed din mun Barlad si dupa lasarea intunericului s-au hotarat sa sustraga bicicleta partii vatamate Bouras Laurentiu Alin , despre care ultimul le spusese celorlalti ca o vazuse in holul unui bloc din zona.

Scara blocului unde se afla bicicleta era prevazuta cu interfon.

Pentru a putea patrunde in interior S S G a sunat la intimplare , iar usa le-a fost deschisa.

In timp ce acesta tinea de usa ca sa nu se inchida , cei doi inculpati au patruns in hol , au desfacut legatura dintre roata si cadru , au luat bicicleta si s-au deplasat cu bunul la locuinta inculpatului C G C , unde au dezmembrat-o , iar piesele au fost luate de P M.

Prejudiciul produs partii vatamate Bouras Laurentiu Alin a fost de 400 lei si s-a recuperat partial motivat de faptul ca in cursul urmaririi penale inculpatul P M A a adus bicicleta inapoi partii vatamate , dar cu aripile , portbagajul si cablul de frina lipsa.

Pe data de 12.12.2008 , in jurul orelor 19,00 , inculpatul C G C se afla cu un grup de cunostinte si prieteni printre care si inculpatul P M A , in zona Fiziomed.

Pe partea opusa a strazii se afla un alt grup de tineri printre care era si partea vatamata G M , insotit de doua fete.

Inculpatul s-a deplasat la acesta si l-a intrebat daca are vreo relatie cu una din fete si daca are asupra sa argint.

L-a descheiat la giaca si a observat ca are la git un lantisor de argint si a incercat sa il ia , dar vatamatul l-a prins de mina.

Atunci inculpatul a scos din buzunar un briceag cu buton , actionat butonul si l-a amenintat ca il taie daca nu-i da lantul.

In aceste conditii vatamatul a eliberat mana inculpatului , iar acesta i-a smuls lantisorul de la gat , dupa care l-a lovit cu pumnii peste fata , apoi a plecat spre grupul sau povestindu-le cum a intrat in posesia bunului.

Dupa doua – trei zile a vandut lantisorul numitului BCG , la aceasta activitate asistand si inculpatul P M A .

In timp ce inculpatul C G C vorbea cu vatamatul si-i luase deja lantisorul , dar il lovea , inculpatul P M A , crezand ca prietenul sau este batut a tranversat strada si i-a aplicat vatamatului o lovitura cu piciorul , fara a-i produce leziuni.

Leziunile de 2-3 zile ingrijiri medicale ale vatamatului au fost produse de inculpatul C G C atunci cand l-a deposedat de lantisor.

Cele ce preced s-au stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de porba : plingerile partilor vatamate si declaratiile acestora ; procesele verbale de cercetare la fata locului , actele de provenienta ale bunurilor , dovezile de restituire , plansele foto , raportul de expertiza medico legala a partii vatamate G M , procesul verbal de recunoastere dupa fotografii a inculpatilor , declaratiile martorilor audiati in cauza, coroborate cu declaratiile inculpatilor .

In modalitatea retinuta instanta apreciaza ca faptele inculpatului C G C , intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 al.1 , lit e, g, i Cod penal , in dauna partii vatamate C G ; furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 lit. a,i , g cod penal , in dauna partii vatamate BLA si talharie prev de art.211 al.1 , al.2 , lit b , c si al.2 ind.1 lit b cod penal in dauna partii vatamate G M.

Faptele inculpatului P M A intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de lovire prev de art.180 al.1 cod penal impotriva partii vatamate G M si furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 al.1 lit.a, g , i cod penal in dauna partii vatamate BLA.

Faptele au fost savarsite de inculpatul C G C , in timpul minoritatii si din aceste considerente se vor aplica dip.art.99 si urm cod penal.

Faptele inculpatului P M A au fost savarsite in timpul minoritatii ( cea de furt calificat situatie in care se vor aplica disp.art.99 si urm.cod penal ) dar si in timpul majoratului ( cea de lovire ).

Inculpatul C G C este cunoscut cu antecedente penale motivat de faptul ca prin ordonanta procurorului data in dosarul nr.3300/P/2007 a fost sanctionat administrativ pentru o infractiunea de furt calificat.

Prin rechizitoriul intocmit in dosarul nr.3331/P/2007 al Parchetului Barlad a fost trimis in judecata pentru savarsirea a doua infractiuni de furt calificat.

Se poate constata predilectia acestui inculpat in savarsirea de fapte penale , unele chiar cu violenta.

Din aceste considerente pedepsele ce se vor aplica fiecarei infractiuni vor fi orientate peste limita minima prevazuta de lege , in cauza fiind aplicabile disp.art.33 lit.a cod penal.

Potrivit Art.34 lit. b cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.

Pe data de 26.01.2009 inculpatul a fost retinut , iar pe data de 4.02.2009 arestat preventiv de catre Tribunalul Vaslui.

Potrivit art.88 cod penal din pedeapsa rezultanta se va scade data retinerii si perioada arestarii preventive la zi.

In baza art.350 cod procedura penala se va mentine starea de arest a inculpatului.

Se vor aplica inculpatului disp.art.71 si 64 lit.a , teza II si b Cod penal incepand cu data de 18 ani.

Inculpatul P M A a mai comis fapte penale impreuna cu celalalt inculpat fiind sanctionat administrativ de catre procuror in dosar nr.3331/P/2007 al Parchetului Barlad.

Nu i s-a putut prezenta materialul de urmarire penala si nici nu a fost audiat in faza cercetarii judecatoresti motivat de faptul ca dupa data de 27.01.2009 a parasit teritoriul tarii.

Avand in vedere valoare prejudiciului produs si faptul ca a restituit bunul partii vatamate BLA , instanta se va orienta spre limita minima prevazuta de lege in dozarea cuantumului pedepsei.

Din aceleasi considerente si retinand contributia sa la savarsirea celei de a doua fapta , pedeapsa ce i se va aplica va fi la limita minima prevazuta de lege.

Faptele au fost savarsite in concurs real prev de art.33 lit.a , iar in baza art.34 lit. b cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea .

Se vor aplica dispozitiile art.71 si 64 lit. a , teza II si lit. b cod penal pe perioada executarii pedepsei.

Urmare a faptul ca pedeapsa rezultanta ce o va executa inculpatul nu va fi mai mare de 2 ani , nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii si ca se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia , in temeiul art.81 cod penal se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Se va fixa termen de incercare 2 ani la care se va adauga cuantumul pedepsei potrivit art.82 cod penal.

Se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 cod penal.

Potrivit art.71 al. ultim Cod penal , se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.

Partea vatamata C Gheorghe s-a constituit parte civila solicitand obligarea inculpatului C G C la plata contravalorii bicicletei sustrase.

Intre parti exista coincidenta de nume.

Potrivit art.14 , 346 Cod procedura penala cu referire la art.1000 cod civil instanta va obliga pe inculpat in solidar cu curatorul acestuia sa-i plateasca partii civile suma solicitata cu titlu de despagubiri civile.

Partea vatamata BLA s-a constituit parte civila la urmarirea penala cu suma de 100 lei contravaloarea piselor lipsa de la bunul restituit , dar in faza cercetarii judecatoresti a precizat ca nu mai are pretentii de la cei doi inculpati.

In aceasta situatie in baza art.118 cod penal se va dispune confiscarea de la inculpati a sumei de 100 lei.

In temeiul aceluiasi text de lege se va dispune confiscarea de la inculpatul C G C si a briceagului folosit la savarsirea infractiunii de talharie , obiect aflat la fila 106 dosar urmarire penala.

In temeiul art.191 cod procedura penala inculpatii vor fi obligati la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate de stat in cauza (inculpatul C G C in solidar cu curatorul) in care se vor include si onorariile pentru asistenta juridica din oficiu la urmarirea penala si cercetare judecatoreasca , sume ce vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati Vaslui.

Condamna pe inculpatul C G C i la :

– 1 (unu) an si 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 lit.e , g , i Cod penal , cu aplicarea art.99 Cod penal , impotriva partii vatamate C G , cu un prejudiciu de 300 lei , nerecuperat.

– 1( unu) an si 7 (sapte) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 lit. a , g , i Cod penal cu aplicarea art.99 Cod penal impotriva partii vatamate BLA , cu un prejudiciu de 400 lei recuperat partial.

– 3 (trei) ani si 8 (opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie prev de art.211 al.1, 2 lit .b , c si al.2 ind.1 lit.b Cod penal , cu aplicarea art.99 Cod penal impotriva partii vatamate G M , cu un prejudiciu de 100 lei recuperat.

In baza art.33 lit. a si 34 lit. b Cod penal , inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de :

-3 (trei) ani si 8 (opt) luni inchisoare.

Scade din pedeapsa perioada retinerii din 26.01.2009 si a arestarii preventive de la 4.02.2009 la zi.

Mentine starea de arest a inculpatului.

Aplica inculpatului disp. art.71 si 64 lit.a , teza II si b Cod penal , incepand cu data implinirii varstei de 18 ani.

Condamna pe inculpatul P M A , , la :

– 1 (unu) an si 7 (sapte) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 lit. a , g , i Cod penal cu aplicarea art.99 Cod penal , impotriva partii vatamate BLA , cu un prejudiciu de 400 lei , recuperat partial.

– 1 (una) luna inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovire prev de art.180 al.1 Cod penal , impotriva partii vatamate G M.

In baza art.33 lit. a si 34 lit. b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa de :

– 1 ( unu) an si 7 (sapte ) luni inchisoare.

Aplica inculpatului dispozitiile art.71 si 64 lit.a , teza II si lit b Cod penal.

Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei .

Fixeaza termen de incercare 3 ani si 7 luni.

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 cod penal.

Dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.

Obliga pe inculpatul C G C , in solidar cu curatorul acestuia , AE sa plateasca partii civile C Gheorghe , suma de 300 lei despagubiri civile .

Dispune confiscarea de la inculpatul C G C si inculpatul P M A , a sumei de 100 lei.

Dispune confiscarea de la inculpatul C G C a unui briceag aflat la fila 106 dosar urmarire penala.

Obliga pe inculpatul C G C , in solidar cu curatorul , sa plateasca statului suma de 600 lei , cheltuieli judiciare , din care sumele de : 400 lei onorariu asistenta juridica din oficiu la urmarirea penala si 100 lei onorariu asistenta juridica de la cercetare judecatoreasca vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati Vaslui.

Obliga pe inculpatul P M A sa plateasca statului suma de 700 lei cheltuieli judiciare din care suma de 600 lei onorariu asistenta juridica din oficiu la urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca va fi virata din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati Vaslui.

Cu apel in 10 zile de la comunicare pentru partile lipsa si inculpatul C G C si de la pronuntare pentru partile lipsa.

Etichete: