Top

Furt

R O M A N I A

INSTANTA

Asupra cauzei de fata ;

La data de 8.10.2009 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosar P/2009 ,al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului C F si punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului T V ,pentru a fi cercetati cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prev.de art.208 al.1 209 alin.1 lit.a,e,g,i cod penal cu aplicarea art.41 al.2 cod penal art.75 lit.”c” cod penal pentru primul si art.99 al.3 c.penal pentru al doilea.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatii au sustras ,in perioada 31.08.-7.09.2009 din autoturisme,aflate pe raza munic. B,noaptea si prin efractie,si folosirea unor chei potrivite,bunuri apartinand unui numar de 7 parti vatamate.

Din probatoriul administrat in cauza,instanta retine ca inculpatii locuiesc in localitatea F,jud.V.

Pe data de 31.08.2009 cei doi inculpati s-au deplasat in munic.B cu autoturismul marca Dacia,cu nr.de inmatriculare XXX, apartinand inculpatului C F,cu scopul de a sustrage bunuri din autoturisme parcate in diferite locuri.

Folosindu-se de cheile de la autoturismul sau,inculpatul C F a descuiat portiera autoturismului Dacia cu nr.de inmatriculare ZZZ proprietatea partii vatamate I D O si din interior a sustras un CD player,in timp ce inculpatul T V asigura paza,apoi au parasit locul faptei.

Pe data de 01/02.09.2009 cei doi inculpati au revenit in munic.B si prin acelasi procedeu au sustras din autoturismul p.vatamate D P,parcat pe sr.V.P un CD player,pe care l-au vandut ulterior martorului G C ,cu suma de 40 lei si pe care au cheltuit-o pe tigari ,suc si combustibil pentru autoturism.

In aceeasi noapte , inculpatul C F,folosind acelasi procedeu a descuiat autoturismul Dacia al p.vatamate D V,stationat pe str. E si din interior au sustras un aparat de sudura,un aparat de taiat gresie si mai multe scule aflate in portbagajul masinii.

Aparatul de sudura si cel de taiat gresie au fost vandute martorului Z C cu suma de 300 lei.

In noaptea de 02/03.09.2009, inculpatii au revenit in munic.B si aflandu-se pe str.M V au descuiat autoturismul Dacia apartinand p.vatamate B C de unde au sustras o cutie metalica in care se aflau mai multe becuri si sigurante.

In noaptea urmatoare au revenit pe aceeasi strada si au descuiat portiera autoturismul Dacia apartinand p.vatamate D A.,iar din interior au sustras doua boxe marca Sony.

Pe data de 06/07.09.2009,in acelasi mod, inculpatul C F,folosindu-se de cheile de la autoturismul sau si un furtun,impreuna cu inculpatul T V,au sustras din doua autoturisme marca Dacia parcate pe str.E, benzina din rezervor.

Din autoturismul partii vatamate A V a sustras si o roata de rezerva,iar din autoturismul p.vatamate M A N numai 4 l de benzina.

Dupa consumarea furturilor au fost depistati de lucratorii de politie,in apropierea strazii M V si gasite bunurile sustrase asupra lor.

Situatia mai sus s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba:plangerile si declaratiile p. vatamate,procesele verbale de cercetare la fata locului,plansele foto,dovezile de predare primire a bunurilor catre p. vatamate,procesul verbal de depistare,de examinare a autoturismului p.vatamate,de efectuare a perchezitiei domiciliare,declaratiile martorilor audiati in cauza coroborate cu declaratiile inculpatilor care au recunoscut savarsirea faptelor.

Faptele inculpatilor C F si T V, de a sustrage in intervalul de timp 31.08.-7.09.2009,din autoturisme parcate pe strazile Munic.B,prin folosirea unei chei potrivite pe timp de noapte bunuri apartinand partilor vatamate:I D O,P D,D V,D A.Gabriel,Bizgan C,A V si M A N,intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat,prev.de art.208 al.1.209 al.1 lit.a,e,g,i cod penal cu aplicarea art.,41 al.2 c.penal.

Inculpatul C F era major la data savarsirii faptelor ,motiv pentru care se va retine in sarcina sa circumstanta agravanta prev.de art.75 lit.c cod penal.

Inculpatul T V era minor la data savarsirii faptelor si din acest motiv se vor retine disp.art.99 alin.3 cod penal pentru acesta.

Inculpatii nu sunt cunoscuti cu antecedente penale,au fost sinceri si au recunoscut savarsirea faptelor,cooperand cu organele de cercetare penala si restituind bunurile sustrase.

Aceste aspecte urmeaza a fi apreciate de instanta ca circumstante atenuante prev.de art.74 c.penal,ceea ce va impune aplicarea disp,art.76 c.penal,coborand cuantumul pedepselor sub minimum special de 3 ani inchisoare prev.de art.208 al.1,209 al.1 c.penal si in conditiile aplicarii art.99 pentru inculpatul minor.

Fata de persistenta inculpatului C F de a veni zi de zi in munic.B cu scopul expres de a sustrage bunuri,antrenandu-l si pe celalalt inculpat in savarsirea de fapte penale,instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei aplicate acestuia nu poate fi atins decat prin executarea acesteia in regim de detentie.

Se vor aplica inculpatului disp.art. 71 si 64 lit. a , teza II si „b” Cod penal.

La data de 9.09.2009 s-a dispus retinerea i9nculpatului pentru 24 de ore,iar prin incheierea de sedinta din 15.09.2009 a Tribunalului V s-a dispus arestarea acestuia pentru 29 zile,masura ce a fost mentinuta in termenele prevazute de lege.

Prin aparator,inculpatul a solicitat cu ocazia dezbaterilor inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi localitatea.

Avand in vedere stadiul procesual in care se afla cauza si motivele retinute anterior cand s-a apreciat ca executarea pedepsei sa se faca in regim de detentie,instanta,va respinge in baza at.139 c.pr.penal cererea inculpatului,iar in temeiul art.350 c.pr.penala va mentine starea de arest preventiv a acestuia.

In baza at.88 c.penal se va deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii precum si cea a a aretarii preventive la zi..

In ce-l priveste pe inculpatul T V,avand in vedere ca initiativa in savarsirea faptelor nu i-a apartinut lui,acesta,in majoritatea cazurilor,asigurand paza locului faptei,nu a mai suferit condamnari ,iar ca pedeapsa ce i se va aplica nu este mai mare de 3 ani,instanta apreciaza ca scopul poate fi atins chiar fara executarea acesteia,situatie in care se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Se va fixa termen de incercare pentru acest inculpat potrivit art.82 c.penal,atragandu-i-se atentia asupra disp.art.83 c.penal.

In temeiul art.71 al.ultim c.penal se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii aplicata dupa stabilirea pedepsei accesorii aplicata dupa stabilirea pedepsei principale,potrivit art.71 al.1 cod penal.

Se vor aplica inculpatilor disp. art.191 c.pr.penala ,onorariile pentru asistenta juridica din oficiu, urmand a fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V.

Etichete: