Top

Furt calificat

R O M A N I A

INSTANTA

Asupra cauzei de fata

La data de 2009 cu nr. 2 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. 2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria B, prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului C M C pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 alin.1,209 alin.1 lit.g si i C. pen.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatul in data de 25.02.2009 , in jurul orelor 21.00 , a patruns, prin efractie, in magazinul apartinand SC Consumcoop din satul D, de unde a sustras mai multe bunuri alimentare si nealimentare in valoare de 4974,23 lei precum si o bancnota de 10 Euro.

Din probatoriul administrat in cauza, instanta retine ca in seara de 25.02.2009 , inculpatul s-a deplasat impreuna cu numitul F , din satul V in satul D , Com . V Jud. V.

La intrarea in satul D , inculpatul s-a hotarat sa mearga la magazinul din sat pentru a lua tigari si intr-u cat magazinul era inchis , a mers la locuinta sa de unde a luat un cleste metalic pentru a putea indeparta o tabla ce fusese fixata pe peretele lateral al magazinului.

Inculpatul cunostea faptul ca in urma cu citiva ani la acel magazin a avut loc un furt , ocazie cu care a fost creat un orificiu in peretele nordic al magazinului.

Inculpatul a taiat cu ajutorul clestelui sarma cu care fusese fixata tabla pe peretele magazinului dupa care a patruns in interior si a sustras mai multe sticle cu bauturi alcoolice , respectiv coniac , votca , lichior , bunuri alimentare (parizer , brinza , ciocolata ) , 2 cartuse cu tigari , precum si o bancnota de 10 Euro ce apartinea gestionarului B M.

Bunurile sustrase au fost duse de catre inculpat la locuinta mamei sale C , o parte din ele fiind luate de catre numitul F si consumate cu membrii familiei.

Bacnota de 10 Euro a fost data de catre inculpat fratelui sau , C , in contul unei datorii , acesta primind pentru ea suma de 42,15 lei , conform buletinului de schimb valutar , fila 68 dosar.

Fiind audiat inculpatul a recunoscut savarsirea faptei declarand ca in noaptea de 25 spre 26 februarie 2009, a mers la magazinul din satul D pentru a-si lua tigari , a taiat cu un cleste metalic sirma cu care era prinsa o tabla pe peretele magazinului , a patruns in magazin si a sustras bunurile alimentare si nealimentare , precum si o bancnota de 10 Euro.

Din raportul de expertiza efectuat in cauza a rezultat ca segmentul de sirma ridicat cu ocazia cercetarii la fata locului a fost sectionat probabil cu clestele metalic ridicat de la inculpat (fila 109 dosar u.p.)

Situatia de fapt mai sus expusa s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: declaratia martorului B M , gestionar la magazinul Consumcoop din satul D , procesul verbal de cercetare la fata locului ; procesul verbal de conducere in teren ; plansele foto ; procesul verbal de ridicare a clestelui ; expertiza traseologica ; inventarul bunurilor de la magazin , declaratiile martorilor audiati in cauza , coroborate cu declaratiile inculpatului care a recunoscut savarsirea faptei.

Fapta inculpatului , care in noaptea de 25/26.02.2009 , a patruns prin efractie in interiorul magazinului din satul D Com. V, apartinand SC C B , de unde a sustras mai multe bunuri alimentare si nealimentare , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev de art.208 al.1 , 209 al.1 lit.g si i Cod penal.

In temeiul acestui text de lege, instanta urmeaza sa aplice inculpatului o pedeapsa la individualizarea careia sa retina dispozitiile art. 52 si 72 C pen.

Inculpatul a mai savarsit fapte de acelasi gen asa cum rezulta din fisa cazier a acestuia, fapte pentru care insa a intervenit reabilitarea de drept.Deci ii sunt aplicabile disp. art. 38 Cod penal.

Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit. a teza II si b Cod penal

Avand in vedere ca pedeapsa ce se va aplica inculpatului nu va fi mai mare de 3 ani, inculpatul a fost sincer si a recunoscut savarsirea faptei , iar scopul educativ al pedepsei poate fi atins si prin executarea acesteia fara privare de libertate, instanta, va dispune, in baza art. 81 Cod penal , suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Se va fixa termenul de incercare potrivit art. 82 Cod penal atragandu-se atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.

Potrivit art. 71 alin. ultim Cod penal se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii aplicata inculpatului.

Partea vatamata B M a precizat ca nu si-a recuperat prejudiciul de 10 euro, dar nu are pretentii de la inculpat

In baza art. 118 lit. Cod penal se va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 10 Euro,in echivalent banesc romanesc.

Partea vatamata C B, a comunicat prin adresa nr. 9.04.2009 , valoarea prejudiciului produs ca fiind de 4974,23 lei , suma cu care s-a constituit parte civila in procesul penal. Societatea era asigurata la S.C. A S.A..

Pe parcursul cercetarii judecatoresti prejudiciul cauzat partii vatamate C B a fost recuperat integral prin plata de catre societatea de Asigurari SC Astra SA , societate care s-a subrogat dreptului asiguratului si s-a constituit parte civila in prezentul proces penal cu suma de 4974,23 lei.

Potrivit art. 14, 346 Cod proc. pen.rap. la art.998 Cod civ. si art. 22 din Legea 136 / 1995, instanta va obliga pe inculpat, sa plateasca acestei parti civile, suma solicitata cu titlu de despagubiri.

In baza art. 191 Cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate de stat in cauza.

Etichete: