Top

Furt calificat

R O M A N I A

Asupra cauzei de fata .

La data de 01.04.2010 cu nr. 1570 s-a inregistrat pe rolul inStei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. 2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata , in stare de detinere, a inculpatilor : -A S, pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea unei infractiuni de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art.41 alin. 2 Cod penal ; o infractiune de furt calificat prev. de art.208 alin. 1, 209 alin.1 lit. g,i Cod penal si o infractiune de violare de domiciliu prev. de art.192 alin.2 Cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal , toate cu aplic. art. 33 lit. a , art. 75 lit.c si art. 37 lit. a Cod penal.

– L F , pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art.208 alin. 1 , 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal si o infractiune de violare de domiciliu prev. de art.192 alin.2 Cod penal cu aplic. art. 33 lit. a Cod penal si art. 99 alin. 3 Cod penal.

In actul de sesizare se retine ca inculpatul A S , impreuna cu minorii M D N , V A , L F si B O I , in baza aceleiasi rezolutii infractionale , in perioada 25.02 – 11.03.2008 , pe timp de noapte , prin efractie , a efectuat 5 acte materiale de sustragere de bunuri din mai multe societati comerciale .

In luna aprilie 2008 , inculpatul A S , in baza aceleiasi rezolutii, a patruns , fara drept si pe timp de noapte de mai multe ori in domiciliul partii vatamate S C de unde a sustras mai multe bunuri. Odata a fost insotit de inculpatul L F fara ca acesta sa-si insuseasca bunuri.

In noaptea de 11/12.03.2008 , inculpatul L F , impreuna cu A S , a sustras bunuri, prin efractie , din magazinul apartinand P.F.C .

Din probatoriul administrat in cauza inSta retine urmatoarea situatie de fapt.

In noaptea de 21/22.02.2008 , inculpatul A S , impreuna cu numitii, B O si M D N s-au hotarat sa sutraga bunri de la o societate.

In acest sens s-au deplasat la chioscul apartinand S.C.C S.R.L , situat pe strada N , unde inculpatul si B O au spart cate un geam si au indoit gratiile.

Inculpatul a patruns in interior , iar ceilalti au ramas afara pentru a asigura paza.

De pe rafturile chioscului , inculpatul a sustras guma de mestecat, bauturi energizante, sucuri si dulciuri , iar dintr-un sertar o borsta cu acte si suma de 130 lei.

Bunurile au fost impartite intre ei .

In aceeasi modalitate , in noaptea de 24/25.02.2008 , inculpatul A, de data aceasta singur, a patruns prin efractie , in magazinul apartinand P.F.T , situat pe str. A.I. si din interior a sustras tigari si o sticla cu coniac „Unirea”.

Prejudiciul produs partii vatamate a fost de 1000 lei si nu s-a recuperat.

In noaptea de 02/03.03.2008 inculpatul A S s-a intalnit pe strada A cu numitii B O si M D N si s-au hotarat sa sustraga bunuri dintr-un magazin amplasat in apropierea Spitalului de Copii din B.

In acest scop s-au deplasat la magazinul S.C. O S.R.L. B unde inculpatul A S. a spart geamul de la usa de acces, iar in interior au patruns B O si M D N de unde au sustras bere, tigari si suma de 100 lei.

Bunurile au fost impartite intre cei trei, valoarea prejudiciului fiind de 3000 lei si nu s-a recuperat.

In noaptea de 07/08.03.2008 , inculpatul A S si numitii B O si M D N s-au hotarat sa sustraga din nou bunuri din chioscul apartinand S.C C S.R.L. B.

In baza acestei rezolutii , inculpatul a spart un geam al chioscului , apoi a patruns in interior de unde a sustras mai multe pachete de guma de mestecat pe care , ulterior le-a impartit cu ceilalti doi care asigurasera paza.

Prejudiciul total produs partii vatamate prin cele doua fapte a fost de 540 lei si pe parcursul procesului penal s-a recuperat.

In noaptea de 10/11.03.2008, inculpatii A S si L F s-au intalnit cu V A si s-au hotarat sa sustraga bunuri din magazinul P.F.C situat in zona „ A”.

In baza acestei rezolutii , inculpatul a escaladat ,cand au ajuns la alocul faptei, gardul imprejmuitor si au patruns in curtea magazinului.

Apoi inculpatul A S. s-a urcat pe o magazie de pe care a rupt placajul unui perete lateral ce constituia si podul magazinului, a spart tavanul, dupa care, impreuna cu inculpatul L F ,au patruns in interior si au sustras bunuri si anume: cafea , bauturi alcoolice, ceai , gume de mestecat, creand un prejudiciu de 700 lei, care nu a fost recuperat.

La data de 08.04.2008 , inculpatul A S a fost depistat de catre lucratorii de politie , in timp ce se deplasa pe strada A , avand asupra sa mai multe obiecte de menaj, uz casnic si vestimentatie.

S-au facut cercetari care au concluzionat ca inculpatul patrunsese de mai multe ori in apartamentul partii vatamate S C , in perioada cat acesta era plecat din tara , prin fortarea unui geam, de unde sustrasese bunurile gasite asupra sa.

Inculpatul a recunoscut ca sustrasese si un calculator pe care il vanduse numitului MA cu suma de 800 lei.

De la locul faptei s-au prelevat urme papilare care s-au dovedit a fi ale inculpatilor.

Inculpatul L F a recunoscut ca a patruns o singura data in apartament cu celalalt inculpat , dar nu a sustras bunuri, ci numai a dormit in noaptea respectiva.

Prejudiciul produs partii vatamate a fost de 4800 lei si nu s-a recuperat.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: plangerile partilor vatamate si declaratiile reprezentantilor acestora, procesele verbale de cercetare la fata locului, plansele foto, rapoartele de expertiza tehnico-stiintifica, dovezile de predare primire a unor bunuri sustrase, declaratiile martorilor audiati in cauza, procesele verbale de reconstituire, coroborate cu declaratiile inculpatilor.

Faptele inculpatului A S, de a sustrage in perioada 25.02. – 11.03.2008 , pe timp de noapte , prin efractie si impreuna cu minori , in baza aceleiasi rezolutii infractionale , bunuri de la S.C.C S.R.L., P.F.C , S.C.Obliografic S.R.L.B si S C , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art.208 alin. 1, 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 41 alin.2 Cod penal.

Fapta aceluiasi inculpat de a sustrage, pe timp de noapte si prin efractie, singur, in data de 24/25.02.2008 , bunuri de la partea vatamata P.F.T , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art.208 alin. 1 209 alin.1 lit.g ,i Cod penal.

Fapta aceluiasi inculpat de a patrunde, fara drept , pe timp de noapte , in mai multe randuri (odata si impreuna cu inculpatul L F), in locuinta partii vatamate S C, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal.

Fapta aceluiasi inculpat de asustrage de la aceasta parte vatamata, in imprejurarea mai sus expusa ,intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 , 209 alin.1 lit a,g,i Cod penal.

Fapta inculpatului L F de a sustrage , prin efractie si impreuna cu inculpatul A S , bunuri de la parte vatamata P.F.C , in noaptea de 10/11.03.2008 , intruneste elemntele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art.208 alin.1 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal .

Fapta aceluiasi inculpat de a patrunde , pe timp de noapte , fara drept , impreuna cu inc. A S , in locuinta aceleiasi parti vatamate, cu scopul de a dormi.

In temeiul textelor de lege sus mentionate, inculpatilor li se vor aplica pedepse la individualizarea carora sa se retina disp. art. 52 si 72 Cod penal.

Inculpatul a savarsit faptele impreuna cu minori, situatie in care se vor aplica disp. art 75 lit. c Cod penal

Inculpatul A S a mai suferit condamnari , dar pentru fapte savarsite in timpul minoritatii , ultima fiind de 4 ani si 6 luni inchisoare pronuntata prin S.P. nr. 1607/2006 a Judec. B, din care a executat fractia legala ramanandu-i un rest de 615 zile inchisoare.

Faptele deduse judecatii au fost savarsite in perioada liberarii conditionate pentru restul de pedeapsa ramas de executat.

Din aceste considerente inSta nu va retine starea de recidiva prev. de art. 37 lit a Cod penal asa cum s-a prevazut in actul de sesizare al inStei, iar in baza art. 61 Cod penal se va dispune revocarea liberarii conditionate pentru restul de pedeapsa de 615 zile inchisoare neexecutate in regim de detentie.

In prezent inculpatul se afla in executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani si 6 luni inchisoare aplicata prin S.P. nr.534/2008 a Judecatoriei B.

Sunt aplicabile , fata de aceasta situatie, disp. art.36 alin. 1 Cod penal, ceea ceva face cainSta sa procedeze la descontopirea pedepsei rezultante in componentele sale repunand pedepsele in individualitatea lor.

Potrivit art. 33 lit. a si 34 lit. b Cod penal, se vor contopi pedepsele mai mici in pedepsele mai mari, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.

Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit. a teza II si b Cod penal.

In baza art.36 alin 3 Cod penal se va scade din pedeapsa perioada executata de la 17.04.2008 la zi.

Se va dispune anularea vechilor forme de executare si emiterea altor noi potrivit prezentului dispozitiv.

Inculpatul L F era minor la data savarsirii faptelor.

In aceasta situatie se vor aplica disp. art. 99 Cod penal

Potrivit fisei cazie inculaptul se afla in executarea unei pedepse privative de libertate de

3 ani si 6 luni inchisoare aplicata prin S.P. nr.334/2009 a Judec. B.

Se va descontopi pedeapsa rezultanta sus mentionata in componentele sale si repune pedepsele in individualitatea lor , urman ca , in baza art. 33 lit.a si 34 lit. b Cod penal sa se contopeasca toate pedepsele , iar inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea .

Se va inlatura sporul de 6 luni inchisoare aplicat prin S.P. nr.334/2009, care va fi adaugat la pedeapsa cea mai grea.

Se vor aplica inculpatului disp. art 71 si 64 lit. a teza II si b Cod penal

In baza art.36 alin. 3 Cod penal se va scade din pedeapsa rezultata astfel perioada executata de la 26.03.2009 la zi.

Se va dispune retragerea mandatului emis in baza sentintei sus mentionate si emiterea altuia potrivit prezentei hotarari.

Potrivit art. 14,346 Cod proc. pen. coroborat cu art.998 si urm. Cod civ. inculpatii vor fi obligati la plata catre partile civile , a sumelor solicitate , cu titlu de despagubiri civile, in solidar acolo unde este cazul.

In baza art. 191 Cod proc. penala , fiecare inculpat va fi obligat la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate in cauza, in care se vor include si onorariile pentru asistenta juridica din oficiu., sume ce vor fi virate din fondul M.J.L.C. catre Baroul de Avocati Vaslui.

Etichete: