Top

Furt

INSTANTA

La data de 2011 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. 2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus trimiterea in judecata , in stare de arest preventiv, a inculpatului N V pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de : furt calificat prev. de art. 208 alin.1 , 209 alin.1 lit. a,e , alin.2 lit. b Cod penal cu aplic. art. 41 alin.2 Cod penal si art. 99 alin. 2 Cod penal ; furt calificat prev. de art. 208 alin.1 , 209 alin.1 lit.a,g,i Cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal , art. 99 alin.2 Cod penal ; talharie prev. de art. 211 alin.1, alin.2 lit.c si alin. 21 lit.a Cod penal cu aplic. art. 99 alin. 2 Cod penal si complicitate la infractiunea de talharie prev. de art. 26 rap. la art. 211 alin.1, alin2 lit.c si alin. 21 lit.a Cod penal cu aplic. art. 99 alin.2 Cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatul a sustras in perioada 30.01.2010 – 03.12.2010 de la mai multe parti vatamate aflate in locuri publice , impreuna cu alti faptuitori portofele, in care se aflau bani si acte de stare civila sau numai bani.

In acelasi interval de timp au sustras prin efractie si pe timp de noapte , de la persoane juridice , bunuri .

Pe data de 01.02.2010 , in jurul orelor 10.00 ,in timp ce se aflau pe una din strazile Mun. B, inculpatul, impreuna cu numita M V , prin violenta, l-au deposedat pe partea vatamata M S , in varsta de 87 ani, de suma de 200 lei pe care acesta o avea asupra sa.

In data de 19.04.2010 , in jurul orelor 09.30 , in timp ce se afla pe strada V , l-a ajutat pe numitul B M sa sutraga , prin violenta, de la partea vatamata M E , suma de 50 lei pe care aceasta o avea asupra sa.

Din probatoriul administrat in cauza la urmarirea penala si insusit in totalitate de inculpat, instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

La data de 30.01.2010 in jurul 11.00 inculpatul N V in timp ce se afla in zona Stadion din B impreuna cu numitii M D N si M F profitand de neatentia partii vatamate N au sustras din geanta acesteia , suma de 700 lei si doua carduri bancare .

La data de 14.03.2010 , inculpatul N V impreuna cu numitul B C au mers in Piata 9 Mai hotarati sa sustraga bani din buzunarele persoanelor care se aflau acolo.

Aici au observat-o pe partea vatamata C M care avea portofelul intr-o sacosa .

Au urmarit-o pana in fata magazinului Geco unde, B s-a asezat in fata partii vatamate, iar inculpatul i-a sustras portofelul din sacosa .

Imediat dupa comiterea faptei au fost depistati de doi jandarmi in civil .

La data de 24.04. 2010 inculpatul N V se afla in Piata 9 mai din B cand a observat-o pe partea vatamata B I ca se certa cu un vanzator de la o taraba . Acesta a sesizat de asemenea ca portofelul partii vatamate se afla in buzunarul lateral al gegii, astfel ca profitand de neatentia acestuia i-a sustras portofelul in care se afla suma de 560 lei dupa care a fugit .

La data de 26.04.2010 inculpatul N V aflandu-se in incinta Pietei 9 mai din B a observat-o pe partea vatamata Ocraim V pe care a urmarit-o pana in interiorul farmaciei ELEFARM din B . In farmacie s-a asezat in spatele partii vatamate la rand si din buzunarul acesteia a sustras portofelul in care se afla suma de 100 lei si buletinul

La data de 29.04.2010 inculpatul N V aflandu-se impreuna cu B C in incinta Pietei 9 mai din B au observat-o pe partea vatamata X care avea portofelul intr-un buzunar la vedere . Profitand de neatentia acesteia inculpatul N V s-a apropiat de acesta si i-a sustras portofelul in care se afla suma de 360 lei si mai multe acte dupa care a impartit banii cu numitul B C si aruncat actele sub o masina .

La data de 19.06.2010 inculpatul N V impreuna cu numitul D aflandu-se pe strada V au luat hotararea de a sustrage portofele de la trecatori . Acestia au observat-o pe partea vatamata T F care se deplasa avand in mana o geanta si un bidon de 5 litri de apa. Inculpatul s-a apropiat de aceasta din urma si i-a sustras portofelul in care era suma de 70 de lei .

La data de 18.07.2010 inculpatul N V aflandu-se impreuna cu M F s-au hotarat sa sustraga bunuri de la un chiosc de ziare situat in zona Crolux . In timp ce N V a distras atentia vanzatoarei numitul M F a sustras telefonul acesteia in valoare de 340 de lei din interiorul chioscului

La data de 21.07.2010 pe strada X inculpatul N V s-a intalnit cu partea vatamata G . A observat ca acesta din urma avea bani in buzunarul de la piept si din mers i-a bagat mana in buzunar si i-a sustras suma de 170 de lei

La data de 12.08.2010 inculpatul N V impreuna cu numitul M F , se afla in zona Stadion in fata Farmaciei MEDFARM unde au observat-o pe partea vatamata G M care intentiona sa intre in farmacie . In timp ce acesta din urma era in incinta farmaciei , N V i-a sustras din geanta suma de 160 de lei .

La data de 26.08.2010 inculpatul N V impreuna cu M F se aflau in Piata 9 mai din B cand l-au observat pe numitul X care avea portofelul intr-o sacosa . In timp ce vatamatul incerca sa faca cumparaturi de la o taraba a profitat de neatentia acestuia si a sustras portofelul in care era suma de 130 de lei si acte .

La data de 01.10.2010 inculpatul N V se afla in Piata 9 mai din B cand l-a observat pe numitul X care cumpara produse lactate . Profitand de neatentia vatamatului care a inceput sa vorbeasca la telefon i-a sustras din buzunar mai multe bancnote in suma de 940 lei . In moment ce se indeparta de partea vatamata , inculpatul a fost surprins de un jandarm.

La data de 23.10.2010 inculpatul N V aflandu-se impreuna cu M D si B C in Piata Mica din B au observat partea vatamata M Gheorghe care era la un chiosc avand pe umar o borseta . Profitand de neatentia acestuia a sustras din borseta portofelul in care se afla suma de 300 de lei si acte.

La data de 27.10.2010 inculpatul N V aflandu-se impreuna cu B C si X in zona Stadion au observat-o pe partea vatamata X. Inculpatul N V s-a apropiat de acesta din urma si i-a sustras un portofel care continea suma de 420 de lei si buletinul de identitate .

La data de 11.11.2010 inculpatul N V aflandu-se in Piata 9 mai din B a observat-o pe partea vatamata X care avea un telefon in buzunar . S-a apropiat de acesta si i-a sustras telefonul in valoare de 500 lei dupa care a fugit .

La data de 25.11.2010 inculpatul N V aflandu-se in Piata 9 mai din B impreuna cu M F , M F , M D , B C si X au observat-o pe partea vatamata X . Inculpatul N V a sustras din buzunarul acesteia din urma un portofel in care avea suma de 300 de lei si acte .

La data de 03.12.2010 inculpatul N V aflandu-se in Piata 9 mai din B impreuna cu numitul S B I a observat-o pe partea vatamata X . Astfel s-a hotarat sa-i sustraga portofelul din geanta dar a fost surprins de partea vatamata cu mana in geanta sa.

La data de 03.12.2010 inculpatul N V impreuna cu numitii B C , S I si S L aflandu-se pe strada Primaverii , au observat-o pe partea vatamata X si s-au hotarat sa-i sustraga portofelul.

Inculpatul a urmarit-o pe acesta din urma pana in scara blocului unde locuieste si din buzunar i-a luat portofelul in care se afla suma de 46 de lei .

La data de 27.05.2010 inculpatul N V aflandu-se impreuna cu B C si Z s-au hotarat sa sustraga bunuri din sediul Cinema Victoria . Acestia au patruns in interior pe langa un panou electric si din interior au inceput sa sustraga cablu din cupru pe care l-au pus intr-un sac de rafie . Au fost surprinsi de organele de politie .

In noaptea 30/31.05.2010 inculpatul N V aflandu-se impreuna cu B C si S L s-au hotarat sa sustraga bunuri din magazinul P.F.X din B in zona casei de apa din B .

In baza hotararii luate cei trei au smuls grilajul de la un geam prin care au patruns in interior .

De aici au sustras bani , un casetofon ,ciocolata , gume de mestecat si brichete.

La data de 01.06.2010 inculpatul N V aflandu-se impreuna cu B C , S L si F M s-au hotarat sa sustraga bunuri dintr-un magazin apartinand S.C. S SRL situat in zona Rotunda .

In timp ce F M asigura paza locului faptei ceilalti trei s-au urcat pe acoperis incercand sa-l distruga pentru a putea patrunde in interior .

In acel moment a aparut fiul partii vatamate care a strigat la ei . Activitatea infractionala fiind intrerupta, acestia au fugit .

La data de 01.02.2010 in jurul orei 10.00 , inculpatul N V s-a intalnit cu numita M M in zona Crolux B ocazie cu care au hotarat sa sustraga bani din buzunarele trecatorilor .

La un moment dat au observat-o pe partea vatamata M S in varsta de 87 ani, care avea in buzunarul de la haina un portmoneu .

Ca urmare l-au urmarit pana in spatele salii de sport ,unde minorul a introdus mana in buzunarul vatamatului incercand sa-i sustraga portofelul din buzunar.

Activitatea infractionala a fost intrerupta de partea vatamata care l-a lovit cu carja pe care o folosea pentru a se deplasa.

Atunci numita M M a intervenit impingandu-l pe vatamat care a cazut la pamant, dupa care i-a sustras portofelul. Ulterior cei doi si-au impartit suma de 200 de lei gasita in portofel .

Prin rechizitoriul nr. 2010 din data de 16.04.2010 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatei M M pentru savarsirea infractiunii de talharie prev. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. c si 2 ind. 1 lit. a C.pen cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. c C.pen in prezent fiind condamnata.

La data de 19.04.2010 ora 09.30 pe str. V inculpatul N V impreuna cu numitul B M s-au hotarat sa sustraga bunuri din buzunarele trecatorilor .

Acestia au observat-o pe partea vatamata M E care avea in mana un portofel.

Numitul B M a mers la partea vatamata si i-a smuls din mana portofelul in care se afla suma de 50 de lei apoi au fugit de la locul faptei , au impartit banii si au aruncat portofelul .

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: plangerile si declaratiile partilor vatamate, procesele verbale de recunoastere din fotografii a inculpatului, rapoartele de expertiza neuro-psihiatrica a inculpatului, procesul verbal de examinare a acestuia, procesele verbale de conducere in teren ale partii vatamate, dovezile de predare primire a bunurilor sustrase, plansele foto , declaratiile martorilor audiati in cauza, declaratiile coparticipantilor la savarsirea faptelor inculpatului, , procesele verbale de confruntare , raportul de constatare tehnico- stiintifica a urmelor papilare si plansele foto, procesul verbal de control corporal, procesele verbale de conducere in teren a inculpatului si plansele foto, coroborate cu declaratiile inculpatului.

Fapta inculpatului N V , care in perioada 30.01.2010 – 03.12.2010, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a sustras de la 17 parti vatamate, aflate in locuri publice , impreuna cu alti faptuitori, portofele in care se aflau bani si acte de stare civila sau numai bani si un telefon mobil, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 , 209 alin.1 lit. a,e , alin.2 lit. b Cod penal cu aplic. art. 41 alin.2 Cod penal si art. 99 alin. 2 Cod penal.

Fapta aceluiasi inculpat, care in acelasi interval de timp a sustras prin efractie si pe timp de noapte , impreuna cu alti faptuitori, de la persoane juridice , bunuri , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 , 209 alin.1 lit.a,g,i Cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal , art. 99 alin.2 Cod penal

Fapta inculpatului N V care pe data de 01.02.2010 , in jurul orelor 10.00 ,in timp ce se afla pe una din strazile Mun. B, impreuna cu numita M M , prin violenta, l-a deposedat pe partea vatamata M S , in varsta de 87 ani, de suma de 200 lei pe care acesta o avea asupra sa intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. de art. 211 alin.1, alin.2 lit.c si alin. 21 lit.a Cod penal cu aplic. art. 99 alin. 2 Cod penal.

Fapta aceluiasi inculpat care in data de 19.04.2010 , in jurul orelor 09.30 , in timp ce se afla pe strada V , l-a ajutat pe numitul B M sa sutraga , prin violenta, de la partea vatamata M E , suma de 50 lei pe care aceasta o avea asupra sa, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la infractiunea de talharie prev. de art. 26 rap. la art. 211 alin.1, alin2 lit.c si alin. 21 lit.a Cod penal cu aplic. art. 99 alin.2 Cod penal.

Potrivit art. 52 Cod penal “ Pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni.

Prin executarea pedepsei se urmareste formarea unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala. Executarea pedepsei nu trebuie sa cauzeze suferinte fizice si nici sa injoseasca persoana condamnatului.

Art. 99 Cod penal stabileste ca minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant.

Rapoartele de expertiza neuro-psihiatrica ale inculpatului intocmite in cauza au stabilit ca infractiunile savarsite de acesta s-au comis cu discernamant.

Art. 100 Cod penal prevede ca fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori i se poate aplica o pedeapsa. La alegerea sanctiunii se tine seama de gradul de pericol social al faptei savarsite, de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait si de orice alte elemente de natura sa caracterizeze persoana minorului.

Inculpatul avea 15 ani la data savarsirii faptelor, 4 clase , fara ocupatie si antecedente penale.

Provine dintr-o relatie de concubinaj dintre X in varsta de 51 ani si N in varsta de 46 ani.

Parintii sunt despartiti de cand inculpatul avea 9 ani si tot de atunci tatal biologic al acestuia nu s-a mai ocupat de cresterea si educarea lui si nici a celorlalti frati si surori ai acestuia.

A mai fost cercetat pentru 18 infractiuni de furt cand avea varsta de 13 ani. Doi din fratii sai mai mari au fost condamnati , unul din ei executand o pedeapsa privativa de libertate.

Este lipsit de supraveghere din partea familiei, fiind in anturajul unor persoane certate cu legea si care se ocupa cu savarsirea de furturi din buzunare.

A locuit impreuna cu familia in blocul G 1 din Mun. B denumit „ghetou” pana in luna septembrie 2010 cand s-au mutat intr-o locuinta sociala formaata din 2 camere si utilitati , curat intretinuta.

Veniturile lunare ale familiei sunt compuse din alocatiile copiilor in valoare de 400 lei si toti sunt beneficiari ai serviciilor cantinelor de ajutor social.

Fata de situatia familiala a inculpatului, dezvoltarea sa intelectuala si morala , comportamentul sau in familie si societate, conditiile in care a fost crescut si trait , numarul mare de fapte penale savarsite inainte de implinirea varstei de 13 ani , dar si dupa aceasta varsta, instanta apreciaza ca reeducarea acestuia se poate face prin aplicarea uneia din masurile educative prev. de art 101 Cod penal si anume cea de la lit.”c”

Masurile educative care se pot lua fata de minor sunt:

a) mustrarea;

b) libertatea supravegheata;

c) internarea intr-un centru de reeducare;

d) internarea intr-un institut medical-educativ.

Masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare se ia in scopul reeducarii minorului, caruia i se asigura posibilitatea de a dobandi invatatura necesara si o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile sale.

Masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare se ia pe timp nedeterminat, insa nu poate D decat pana la implinirea varstei de 18 ani. La data cand minorul devine major, instanta poate dispune prelungirea internarii pe o Dta de cel mult 2 ani, daca aceasta este necesara pentru realizarea scopului internarii.

Fata de inculpatul minor s-a dispus arestarea acestuia , in lipsa la data de 22.12.2010 pentru 14 zile. Inculpatul minor a fost arestat in data de 24.12.2010.

Urmare a luarii masurii educative sus mentionate fata de inculpate, instanta urmeaza ca in baza art. 350 alin.3 lit.d Cod proc. pen. sa dispuna punerea de indata in libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr.52/U/22.12.2010 al Tribunalului V.

In baza art. 490 Cod proc. penala se va dispune punerea in executare de indata a masurii internarii intr-un centru de reeducare.

Partile vatamate s-au constituit parti civile in procesul penal precizandu-si pretntiile.

Stabilindu-se existent raportul de cauzalitate dintre fapta si rezultat, instanta urmeaza ca in baza art.14,346 Cod proc. pen.cu ref. la art. 998 , 1000 si urm. Cod civil sa oblige pe inculpatul N V sa platesca , in solidar cu partea responsabila civilmente N Magdalena , sumele solicitate de partile civile cu titlu de despagubiri civile .

Partile civile T F , M Ghe., X si D , au renuntat in timpul cercetarii judecatoresti la solutionarea actiunilor lor civile .

In aceasta situatie potrivit art.118 Cod penal se va dispune confiscarea de la inculpat a sumelor de 70 lei, 300 lei , 420 lei si 360 lei , prejudicii create partilor vatamate: T F , M Ghe., X si X .

In baza art. 191 Cod proc. pen. instanta va obliga pe inculpat , in solidar cu partea responsabila civilmente , sa plateasca statului cheltuielile judiciare avansate in cauza, din care sumele reprezentand onorariile de asistenta juridica din oficiu la urmarirea penala si la cercetarea judecatoreasca , vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati V.

Etichete: