Top

Tâlhărie

Judecătoria Bacău

SENTINŢA PENALĂ NR.171din 23.01.2009

Infractiuni de talharie,prev si ped de art.211,alin.1,alin.2,lit.b,alin.2?,lit.c C.p.

Prin rechizitoriul nr….. al Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau a fost trimis in judecata inculpatul SN pentru savarsirea infractiunii de talharie,prev si ped de art.211,alin.1,alin.2,lit.b,alin.2?,lit.c C.p.

Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut,in esenta,faptul ca,in noaptea de …..,in timp ce se afla in locuinta partii vatamate OC,din ….,prin folosirea de violente si amenintari,ar fi sustras acestuia suma de 70 lei.

In sustinerea situatiei de fapt retinute prin rechizitoriu,in faza de urmarire penala au fost avute in vedere urmatoartele mijloace de proba: plangerile si declaratiile partii vatamate,proces verbal de cercetare la fata locului,insotit de planse foto, act medio-legal,declaratii martori si declaratiile inculpatului.

In cursul judecatii,conform dispozitiilor art.323 C.p.p. si cu respectarea dispozitiilor art.70C.p.p. a fost audiat inculpatul,declaratiile acestuia fiind consemnate si atasate la dosar.

Conform dispozitiilor art.326 C.p.p. a fost audiat partea vatamata a carei declaratie a fost consemnata si atasata la dosar.

In temeiul dispozitiilor art.327 a fost audiat martorul MT,in privinta martorei CL instanta facand aplicarea dispozitiilor art.329,alin.3 C.p.p.

Analizand coroborat ansamblul probelor administrate in cauza,instanta retine,in fapt si in drept urmatoarele:

SITUATIA DE FAPT

In seara de …,dupa ce consumase bauturi alcoolice in barul … impreuna cu partea vatamata OA,inculpatul SN s-a deplasat catre locuinta partii vatamate cu scopul de a-si procura bani pentru a continua consumul de bauturi alcoolice,asa cum rezulta din declaratia partii vatamate coroborata cu declaratia inculpatului.

Tot din declaratiile partii vatamate si ale inculpatului rezulta ca, ajuns la locuinta partii vatamate, inculpatul a patruns in casa unde a fost invitat de partea vatamata sa serveasca impreuna un pahar de vin.La un moment dat inculpatul s-a repezit asupra partii vatamate,i-a aplicat o lovitura cu pumnul in fata,partea vatamata dezechilibrandu-se si cazand peste pat.In continuare,inculpatul a sustras din buzunarul pantalonilor partii vatamate suma de 70 lei si s-a deplasat din nou la bar unde a continuat sa consume alcool.In urma loviturii primite partea vatamata a suferit leziuni care au necesitat 6-8 zile ingrijiri medicale,conform actului medico-legal .

INCADRAREA JURIDICA A FAPTELOR

Fapta inculpatului SN care pe timp de noapte si-a insusit, prin acte de violenta exercitate asupra partii vatamate, in locuinta acesteia,suma de 70 lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev si ped de art. 211,alin.1,alin.2,lit.b,alin.2?,lit.c C.p.

Sub aspectul laturii subiective,avand in vedere imprejurarile savarsirii faptei, scopul in care inculpatul s-a deplasat la locuinta partii vatamate,instanta apreciaza ca acesta a prevazut si urmarit incalcarea inviolabilitatii domiciliului partii vatamate,integritatea fizica si patrimoniul acesteia,ceea ce releva savarsirea faptei cu vinovatie sub forma intentiei directe.

INDIVIDUALIZAREA JUDICIARA A PEDEPSEI

La individualizarea judiciara a pedepsei si a modului de executare, instanta va tine seama de criteriile prevazute de art.72C.p. privind dispozitiile partile generale ale codului penal,limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a codului penal,gradul de pericol social al faptei savarsite,de persoana inculpatului dar si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

In consecinta, fata de limitele de pedeapsa prevazute de legiuitor pentru aceasta infractiune ,fata de gradul ridicat de pericol social al infractiunii dedus din relatiile sociale lezate,privind patrimoniul si integritatea fizica a persoanei coroborat cu lipsa antecedentelor penale ale inculpatului,atitudinea sincera si cooperanta a acestuia ulterior savarsirii faptei,instanta va aplica pedeapsa de 2 ani inchisoare,cu retinerea circumstantelor atenuante prevazute de art.74,alin1,lita si c C.p.,apreciind acest cuantum al pedepsei suficient pentru realizarea scopului punitiv si preventiv al pedepsei.

In baza art.71,alin.1 si 2 C.p. instanta va interzice inculpatilor drepturile prevazute de art.64,alin.1,lit a teza a doua si b C.p.In acest sens instanta retine ca ,in cauza Hirst contra Marii Britanii,Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit că nu este acceptabil ca un deţinut să fie decăzut din drepturile sale garantate de Convenţie (drepturi electorale) pentru simplul fapt că el se găseşte închis ca urmare a unei condamnări iar interdicţie absolută de a vota impusă tuturor deţinuţilor nu intră în marja de apreciere a statului, fiind violat art. 3 din Protocolul nr. 1 al Convenţiei.

In privinta modului de executare a pedepsei,avand in vedere cuantumul pedepsei aplicate,lipsa antecedentelor penale,pentru a evita contagiunea criminala,apreciind posibila reeducarea si reintegrare sociala a inculpatului, chiar fara executarea efectiva a pedepsei,instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 4 ani,termen de incercare stabilit in conditiile art.82C.p.

In baza art.359 C.p.p. instanta va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor prevazute de art. 83C.p. a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.

In baza art.350,alin.3,lit.b C.p.p.instanta urmeaza a dispune punerea de indata in libertate a inculpatului SN de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr……..,emis de Tribunalul Bacau,daca nu este arestat in alta cauza.

In baza art.88 C.p. se va scade din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestului preventiv de la ……., la zi.

LATURA CIVILA

Sub aspectul laturii civile instanta retine ca partea vatamata OA s-a constituit parte civila cu suma de 540 lei din care, 500 lei daune morale si 40 lei daune materiale.

Avand in vedere declaratiile inculpatului si ale partii vatamate,vazand si continutul actului medico-legal rezulta ca partea civila a suferit un prejudiciu cert,determinat si nerecuperat integral.Avand in vedere violenta exercitata asupra partii vatamate,persoana mult mai in varsta in raport cu inculpatul,violenta exercitata de inculpat chiar in propria locuinta a partii vatamate,instanta apreciaza ca partea civila a suferit un prejudiciu moral cert,evaluarea daunelor morale realizata de acesta avand caracter proportional si rezonabil.

In consecinta,vazand dispozitiile art.14 C.p.p. si art.346 C.p.p. raportat la art.998 C.civ.,instanta va obliga pe inculpat sa plateasca suma de 40 lei daune materiale si 500 lei daune morale catre partea civila.

In temeiul art.191,alin.1 C.p.p. instanta va obliga pe inculpat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat,din care suma de 850 lei reprezentand onorariul pentru aparatorii din oficiu, atat din faza de urmarire penala cat si din cursul judecatii ,va fi avansata din fondurile M.J.

Etichete: