Top

Obligarea la tratament medical

R O M A N I A

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

Dosar nr. 6146/270/2010

Din 17.09.2010 obligare la tratament medical

SENTINTA PENALA NR. 609

Sedinta publica din data de 25.10.2010

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

Presedinte – DANIELA POPA

Grefier – GILIOLA RAMONA AVRAM

Ministerul Public reprezentat de procuror – LIDIA MARIN

Astazi a fost pe rol judecarea cauzei penale pentru obligare la tratament medical privind pe faptuitorul ………

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns avocat ……. pentru faptuitor, lipsa faptuitorul.

Procedura completa.

S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, procurorul solicita a se emite un nou mandat de aducere pe numele faptuitorului pentru a fi adus cu însotitor.

Instanta respinge cererea formulata de reprezentantul parchetului având în vedere cuprinsul procesului verbal întocmit de Politia com. Pârgaresti în care se arata ca faptuitorul este plecat de la domiciliu, iar noua adresa nu se stie.

Nefiind cereri noi de formulat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul pe fond.

Procurorul, având cuvântul, solicita admiterea propunerii, obligarea faptuitorului la tratament medical, urmând sa fie suportate de stat cheltuielile judiciare.

Avocat …… pentru faptuitor solicita admiterea propunerii considerând ca este în interesul faptuitorului ca acesta sa urmeze un tratament medical adecvat, cu onorariu.

Dezbaterile în cauza de fata s-au desfasurat în conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, în sensul ca au fost înregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind terminate, cauza a ramas în pronuntare.

I N S T A N T A

Deliberând,

Asupra cauzei penale de fata,

Constata ca prin rezolutia nr. 1923/P/2010, Parchetul de pe lânga Judecatoria Onesti, în temeiul art. 228 al. 6 si 10 lit. e Cod pr. pen., a dispus neînceperea urmaririi penale fata de ……l cercetat pentru comiterea infractiunii de distrugere prev. de art.217 al. 1 cod penal si sesizarea instantei cu propunerea de instituire a masurii de siguranta a obligarii la tratament medical

S-a constatat ca în noaptea de 23/24.07.2010, faptuitorul a distrus doua geamuri de la locuinta numitului …… .

Existând dubii cu privire la starea psihica s-a dispus expertizarea psihiatrica.

Din expertiza medico-legala psihiatrica nr. 2658/09.09.2010 rezulta ca faptuitorul nu pastraza capacitatea de discernamânt , comisia recomandând de instituire a masurii de siguranta a obligarii la tratament medical.

Din consultarea dosarului penal nr. 1923/P/2010, instanta retine în fapt urmatoarele:

Faptuitorul ……… este înscris în evidenta serviciului psihiatrie Onesti, cu diagnosticul „schizofrenie paranoida”, în cursul anului 2010 fiind internat în aceasta sectie în doua rânduri, la 29.03.2010 si 04.08.2010.

În noaptea de 28.07.2010, a prezentat o stare de agresivitate si a aruncat cu pietre înspre locuinta vecinului sau ……., spargându-i astfel doua geamuri.

Mai mult prezinta pericol pentru comunitate, în mod constant îsi deranjeaza vecinii prin zgomote puternice, si cauzeaza distrugeri.

Desi legal citat cu mandat de aducere, mandatul nu a putut fi pus în executare ca urmarea refuzului faptuitorului care a plecat de la domiciliu.

S-a audiat martora …….., vecina faptuitorului. A declarat ca este deranjata de comportamentul ciudat al acestuia care în mod frecvent arunca cu pietre înspre imobilul ei.

Din concluziile raportului de expertiza rezulta ca prezinta diagnosticul schizofrenie paranoida decompensare psihotica acuta si nu pastreaza discernamântul asupra faptelor si consecintelor acestora, comisia recomandând instituirea masurii de siguranta de tratament obligatoriu.

Asa fiind, instanta retine ca faptuitorul este bolnav mintal si a comis o fapta prevazuta de legea penala fiind într-o stare care prezinta pericol pentru societate.

În consecinta, propunerea va fi admisa si în temeiul art. 113 Cod penal i se va aplica masura de siguranta a obligarii la tratament medical pâna la însanatosire.

În baza art. 189 Cod pr. pen., se va dispune plata din fondurile Ministerului de Justitie a onorariului pentru avocatul desemnat din oficiu.

În temeiul art. 192 al. 3 Cod pr. pen., cheltuielile judiciare vor ramâne în sarcina statului.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T A R A S T E:

În temeiul art. 162 Cod procedura penala admite propunerea Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti.

În temeiul art. 113 Cod pr. pen. aplica masura de siguranta a obligarii la tratament medical fata de faptuitorul ….., fiul lui …… si ……., nascut la data de …… în …., CNP-……, pâna la însanatosire.

În baza art. 189 Cod pr. pen. dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei a sumei de 100 lei reprezentând onorariu pentru av. ……… desemnata din oficiu.

În baza art. 192 al. 3 Cod pr. pen. cheltuielile judiciare ramân in sarcina statului.

Cu apel în 10 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi 25.10.2010.

Etichete: