Top

Luarea masurii de siguranta a internarii medicale, prev.de art.114 Cod penal.

DECIZIA PENALA NR.3/P din 14.01.2009

Prin adresa numarul 178/P/2008, Parchetul de pe lânga Tribunalul Neamt a sesizat aceasta instanta în vederea luarii masurii de siguranta a internarii medicale prevazuta de art. 114 Cod penal, conf. art. 162 Cod procedura penala fata de inculpatul S.I.V., cercetat pentru savârsirea infractiunii de omor calificat prevazuta de art. 174, 175 lit. i Cod penal.

În motivarea sesizarii se arata ca în sarcina inculpatului s-a retinut ca în cursul lunii mai 2007, acesta ar fi agresat partea vatamata, în vârsta de 9 ani din Piatra Neamt pe care l-a împins în canalul de aductiune al râului Bistrita, unde a fost gasit înecat la data de 23.05.2007. Inculpatul a prezentat un certificat de încadrare în categoria persoanelor cu handicap având diagnosticul oligofrenie grad II.

S-a dispus în consecinta efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice la Serviciul de Medicina Legala Neamt prin care s-a constatat ca inculpatul prezinta encefalopatie cronica infantila, retard mintal mediu si are discernamântul critic diminuat, motiv pentru care s-a recomandat masura de siguranta a internarii medicale, conform art. 114 Cod penal.

La solicitarea reprezentantului legal al inculpatului, inculpatul a fost expertizat de Institutul de Medicina Legala Iasi stabilindu-se acelasi diagnostic cu mentiunea ca inculpatul nu are discernamântul critic asupra faptelor sale si a consecintelor ce decurg din acestea iar fapta pentru care este cercetat a fost comisa fara discernamânt.

Analizând sesizarea în raport de motivele aratate, instanta a retinut ca aceasta se fondeaza si a admis-o pentru urmatoarele considerente:

Fata de faptuitorul S.I.V. procurorul a dispus prin rezolutia 178/P/17.12.2008 neînceperea urmaririi penale pentru savârsirea infractiunii de omor calificat prev. de art. 174, 175 lit. i Cod penal fata de victima.

Initial s-a retinut din probe ca în cursul lunii mai 2007 faptuitorul ar fi împins victima în canalul Bistrita aceasta decedând ca urmare a asfixierii prin înec.

Fata de actele prezentate de faptuitor respectiv un certificat de încadrare în categoria persoanelor cu handicap având diagnosticul oligofrenie grad II, s-a dispus în consecinta efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice la Serviciul de Medicina Legala Neamt prin care s-a constatat ca inculpatul prezinta encefalopatie cronica infantila, retard mintal mediu si are discernamântul critic diminuat, motiv pentru care s-a recomandat masura de siguranta a internarii medicale, conform art. 114 Cod penal.

Ulterior la solicitarea reprezentantului legal al inculpatului , inculpatul a fost expertizat de Institutul de Medicina Legala Iasi stabilindu-se acelasi diagnostic cu mentiunea ca inculpatul nu are discernamântul critic asupra faptelor sale si a consecintelor ce decurg din acestea iar fapta pentru care este cercetat a fost comisa fara discernamânt. Comisia de medici din cadrul institutului a recomandat obligarea faptuitorului la supraveghere si tratament de specialitate, în conditii de internare, conform art. 114 cod penal.

Faptuitorul a fost citat în instanta pentru a fi ascultat conform dispozitiilor art. 162 Cod procedura penala însa audierea s-a cu privire la fapta nu a fost posibila din cauza incoerentei acestuia.

Avându-se în vedere afectiunea de care sufera faptuitorul respectiv imbecilitate pe fondul encefalopatiei cronice infantila, retard mintal mediu cu abolirea discernamântului critic asupra faptelor si a consecintelor acestora s-a apreciat ca se impune a fi luata în mod provizoriu masura internarii medicale conf. art. 114 alin. 2 Cod penal. si art. 162 Cod procedura penala pâna la confirmarea acesteia de catre instanta.

A fost sesizata Comisia medicala din cadrul I.M.L. Iasi în vederea avizarii internarii.

Etichete: