Top

Fapta care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni

Domeniu: conducere auto neînmatriculat

Tip: sentinţă

NR.18 /15.01.2008

Autor: Judecătoria Adjud

Fapta care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni

Inculpatul N.F. a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere fără permis şi cu alcoolemie peste limita legală, prev. de art.86 al.1 şi art.87 al.1 din OUG 195/2002 constând în aceea că în ziua de 03.09.2007 a condus pe drumurile publice un tractor , fără a avea permis de conducere pentru această categorie de vehicul şi cu alcoolemie de 1,55 g/l în sânge.

Inculpatul a recunoscut faptele de care a fost acuzat.

Instanţa a reţinut că această faptă însă, nu prezintă o trăsătură esenţială a infracţiunii – pericolul social . Astfel inculpatul a condus acest tractor pe o distanţă foarte mică, pe timp de zi, pe un drum comunal, cu trafic redus şi avea îndemânarea necesară pentru a conduce astfel de autovehicule , autovehicule pe care le folosea la munci agricole de mai mulţi ani. Inculpatul intenţiona să se deplaseze tot pentru efectuarea unei lucrări agricole. Mai mult inculpatul a avut un comportament sincer, cooperând cu organele judiciare , şi chiar dacă are antecedente penale, are şi trei copii în întreţinere şi este un cetăţean cu un comportament civilizat în familie şi societate, nu a avut alte conflicte cu legea cu excepţia condamnării din 20.04.2005 pentru tentativă de omor. De asemenea s-a prezentat la termenele de judecată .

Ca urmare instanţa a reţinut că , în concret, faptele inculpatului nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni fiind îndeplinite condiţiile prev. la art. 181 din C.p. şi, în baza art. 11 pct.2 lit. a raportat la art.10 lit. b1 din C.p.p., a dispus achitarea inculpatului Novac Fănică pentru infracţiunile prev. şi ped. de art. 86 al. 1 şi art.87 al.1 din OUG 195/2002 şi aplicarea unei sancţiuni administrative conform art. 181 al.3 şi art. 91 lit. c din C.p.

Etichete: