Top

Infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice cu alcolemie peste limita legală

Infracţiunea de conducere cu alcoolemie peste limita legală, prev. de art.87 al 1 din OUG nr.195/2002

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău nr. 7081 /P/2009/16.12.2009 s-a dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului NG pentru infracţiunea de conducere cu alcoolemie peste limita legală, prev. de art.87 al 1 din OUG nr.195/2002 constând în aceea că în ziua de 28.08.2009 a condus autoturismul proprietate personală , având în sânge o îmbibaţie alcoolică 1,70 g %o alcool pur.

Pe parcursul cercetării judecătoreşti inculpatul a fost audiat , a recunoscut săvârşirea infracţiunii de care a fost acuzat şi nu a contestat rezultatele analizelor de laborator. A fost audiat şi martorul MA .

Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauză , în ambele faze ale procesului penal, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În ziua de 28.08.2009 inculpatul a consumat băuturi alcoolice ( vin), iar în timp ce se afla în mun. Piatra Neamţ jurul orei 19.30, a plecat la volanul autoturismului său spre jud. Vrancea. A fost oprit de organele din mun. Bacău , pe Calea Moldovei , testat cu etilotestul şi condus la Spitalul Judeţean de Urgenţe unde i s-au recoltat probe de sânge şi a fost examinat clinic pentru determinarea gradului de intoxicaţie etilică. Concluzia specialiştilor a fost că inculpatul este sub influenţa alcoolului, iar analiza probei de sânge de către SML a stabilit o concentraţie de alcool în sânge de 1,70 g %0 , respectiv 1,55 g %0 mai mari decât cea prevăzută de art. 87 al.1 din OUG 195/2002 de 0,8 g %0.

Având în vedere situaţia de fapt reţinută, în drept, fapta inculpatului de a conduce pe drumurile publice un autoturism, având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,70 g %0 întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice cu alcoolemie peste limita legală, prev. de art. 87 al.1 din OUG 195/2002

Astfel instanţa va dispune condamnarea inculpatului pentru aceasta infracţiune.

La alegerea pedepsei , precum şi la individualizarea cuantumului acesteia, instanţa , conform art. 72 din C.p., va avea în vedere pericolul social concret al faptei săvârşite, determinat atât de modul de producere, cât şi de importanţa valorilor sociale afectate, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru această infracţiune, datele ce caracterizează persoana inculpatului , dar şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

În concret instanţa constată că fapta inculpatului prezintă pericol social pentru valorile ocrotite de art. 87 al. 1 din OUG 195/2002 (pentru siguranţa traficului rutier – viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic, integritatea bunurilor materiale etc.). Instanţa constată existenţa circumstanţelor atenuante prev. de art. 74 al. 1 lit.a din C.p. datorită lipsei antecedentelor penale fapt pentru care va stabili o pedeapsă sub minimum prevăzut de art. 87 al. 1 din OUG 195/ 2002, conform art. 76 al. 1 lit. d din C.p.

Apreciind că o pedeapsă de nouă luni închisoare este de natură să asigure realizarea scopurilor prev de art.52 din C.p. scop ce poate fi atins însă şi fără privare de libertate, urmează a fi suspendată condiţionat executarea pedepsei, conform art. 81 C.p. pe durata unui termen de încercare de doi ani şi nouă luni , potrivit art. 82 C.p. Îi va fi atrasă atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.p., privind revocarea beneficiului suspendării condiţionate, în ipoteza săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare.

În ceea ce priveşte pedeapsa accesorie, reţine că natura faptei săvârşite şi circumstanţele personale ale inculpatului conduc la concluzia unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor de natură electorală prev. de art. 64 lit. a şi b din C.p. , cu excepţia dreptului de a alege.

Conform art. 71 al.5 din C.p. se va suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

Tags: