Top

Raspundere civila delictuala

TITLU-Raspundere civila delictuala

DOMENIU ASOCIAT-Prejudicii, daune

TIP DOCUMENT-sentinta civila

NUMAR DOCUMENT-4939

DATA-05.10.2006

Reclamanta P.M. a solicitat instantei in contradictoriu cu paratul C.S. ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna obligarea acesteia din urma la plata sumei de 2000 lei (RON), din care suma de 1000 lei (RON) reprezentand daune morale si suma de 1000 lei (RON) cu titlu de daune materiale .

Prin sentinta civila nr. 4939 din 05.10.2006 Judecatoria Braila a admis in parte cererea formulata de reclamanta P.M. si a obligat paratul la plata catre reclamanta a sumei de 28,40 lei reprezentand daune materiale si suma de 250 lei cu titlu de daune morale .

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta a retinut ca pe fondul unei situatii conflictuale, generata de existenta unui imobil, pe care mama celor doua parti l-a instrainat reclamantei, la data de 01.05.2006, paratul C.S., fratele reclamantei a venit in vizita la acest imobil unde locuieste reclamanta impreuna cu mama sa si a agresat-o fizic pe reclamanta, provocandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de ingrijiri medicale de la data producerii lor, potrivit certificatului medico-legal depus la dosarul cauzei . Instanta a retinut ca leziunile despre care se face vorbire in certificatul medico-legal corespund partial ca pozitie afirmatiilor facute de catre reclamanta, care a precizat ca fost trantita la podea si lovita cu picioarele, deoarece din declaratiile martorilor audiati in cauza, coroborate cu interogatoriul luat reclamantei rezulta ca paratul a aplicat acesteia din urma cateva lovituri cu palma peste fata, lovituri in urma carora a cazut, provocandu-i leziuni pe membrele inferioare si superioare, existand astfel o fapta ilicita . De asemenea instanta a mai apreciat ca paratul, prin aplicarea palmelor peste fata reclamantei a savarsit fapta cu vinovatie sub forma intentiei directe, rezultatul produs prin caderea reclamantei fiind datorat neglijentei, paratul neprevazand, desi putea si trebuia sa prevada ca s-ar putea produce. Totodata instanta a retinut ca intre fapta ilicita si rezultatul produs exista si legatura de cauzalitate, fiind astfel intrunite conditiile raspunderii civile delictuale . De asemenea instanta a mai retinut ca reclamanta a facut in parte dovada daunelor materiale, constand in contravaloarea certificatului medical, dar nu si a cheltuielilor efectuate cu zilele de ingrijiri medicale sau cu medicamentele prescrise, desi sarcina dovedirii sustinerilor ii revenea acesteia, conform art. 1169 C.civ. si art. 129 alin. 1 teza finala C.p.civ. . Instanta a preciat ca prin atingerea adusa integritatii corporale a reclamantei se impune acordarea unor daune morale prin care sa se asigure o ocrotire deplina atat a drepturilor subiective in general, cat si a drepturilor care exprima personalitatea umana, in general .

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs paratul, care a criticat-o pentru nelegalitate si netemeinicie, intrucat instanta de fond a tras o concluzie gresita asupra situatiei de fapt si a despagubirilor ce se cuveneau reclamantei, respectiv ca instanta nu a precizat cat reprezinta daune materiale si cat daune morale, mai mult ca acestea nu sunt dovedite, intrucat instanta de fond a avut in vedere depozitia mamei reclamantei, care trebuia inlaturata avand in vedere ca este ruda de gradul I cu aceasta . De asemenea acesta a mai aratat ca probele sunt insuficiente pentru lamurirea exacta a pretentiilor ridicate .

Prin decizia civila nr. 106 din 27.03.2006, Tribunalul Braila a respins ca nefondat recursul declarat de parat, considerand neintemeiate criticile aduse hotararii . Astfel, acesta a apreciat ca instanta de fond a retinut in mod corect ca sunt intrunite in mod cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale, stabilite de art. 998-999 c.civ., respectiv din probele analizate pe larg in cuprinsul hotararii rezulta ca la data mentionata in actiune paratul a venit la domiciliul reclamantei unde a agresat-o fizic, existand o legatura directa intre loviturile aplicate si traumele fizice si psihice suferite de catre reclamanta . Totodata instanta de control a mai retinut ca prejudiciul fizic este demonstrat cu certificatul medico-legal si declaratiile celor doi martori audiati, la fel si cel moral, constand in trauma psihica suferita, neindoielnic fiind si faptul ca paratul a actionat cu vinovatie, mergand intentionat la domiciliul reclamantei pentru a provoca scandal, iar in privinta cuantumului despagubirilor acestea au fost minime in raport cu ceea ce s-a cerut prin actiune, instanta de fond analizand corect si complet probele ce au dus la asemenea concluzii .

Etichete: