Top

CIVIL. DIVORT. CULPA EXCLUSIVA

Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Buzau reclamanta MI a chemat in judecata pe paratul MA , pentru ca instanta prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratului , sa-si reia numele avut anterior incheierii casatoriei , „, sa i se incredinteze spre crestere si educare minora MA, , cu cheltuieli de judecata .

In motivarea actiunii reclamanta a invederat ca s-a casatorit cu paratul , ca din casatoria lor a rezultat minora MA , ca este despartita in fapt din luna august 2008, cand paratul a parasit domiciliul conjugal , si-a luat bunurile personale si s-a mutat , ca are cunostinta de faptul ca acesta plecat cu o alta femeie , ca nu este prima data cand paratul paraseste domiciliul conjugal .A mai aratat reclamanta ca in anul 2003 paratul a procedat la fel si a plecat cu o alta femeie si au fost despartiti pana in anul 2007 , cand a revenit in domiciliu , ca din cauza despartirilor indelungate si repetate relatiile de casatorie s-au racit din ce in ce mai mult , iar neintelegerile dintre ei s-au accentuat , ca paratul nu se ocupa de gospodarie , ca nu contribuia cu nimic la cheltuielile pentru cresterea si educarea minorei , ca solicita incredintarea minorei , avand toate conditiile materiale si morale , pentru a-i asigura o crestere si educare corespunzatoare.

La dosar reclamanta a depus in copii xerox urmatoarele inscrisuri :certificatul de casatorie si certificatul de nastere al minorei .

Prezent la termenul de judecata din data de 3.12.2008 paratul a invederat instantei ca este de acord cu actiunea de divort , ca aceasta casatoriei nu mai poate continua, ca este de acord ca minora sa fie incredintata spre crestere si educare mamei- reclamantei , ca nu intelege sa administreze probe in cauza .

La solicitarea instantei a fost audiata martora HA –mama reclamantei .

Analizand probele dosarului , instanta a retinut in fapt urmatoarele :

Partile s-au casatorit, iar din casatoria lor s-a nascut minora MA.

A aratat reclamanta ca s-a separat in fapt de parat in luna august 2008 , iar de la aceasta data minora se afla in grija sa exclusiva .

Martora audiata in cauza la propunerea reclamantei a relatat ca partile sunt separate in fapt de 6 luni , ca pe parcursul casatoriei paratul a avut relatii cu mai multe femei,ca pur si simplu pleca de acasa la distractii si femei . A mai aratat martora ca paratul nu contribuia cu nimic la cheltuielile casei , iar ea a fost nevoita sa o ajute .

Fata de cele de mai sus , retinand ca relatiile de familie sunt grav vatamate din culpa paratului , instanta avand in vedere dispozitiile art.38 al.1 Cod familiei , va admite actiunea si va desface din culpa paratului casatoria partilor si inregistrata la Primaria comunei.

Conform art. 40 al.3 C . fam . reclamanta va reveni la numele avut anterior incheierii casatoriei.

Fata de faptul ca de la momentul separarii in fapt minora s-a aflat in grija exclusiva a reclamantei ,iar paratul este de acord ca minora sa fie incredintata mamei reclamantei, asa cum a invederat in sedinta publica din data de 3.12.2008 , instanta a apreciat ca intesesul acesteia este pe deplin ocrotit si va incredinta reclamantei spre crestere si educare pe minora MA, si va mentine obligatia de plata a pensiei de intretinere stabilita prin sentinta a Judecatoriei Buzau .

Etichete: