Top

CONTRAVENTII

TITLU-Contraventii

DOMENIU ASOCIAT- Amenzi

TIP DOCUMENT-sentinta civila

NUMAR DOCUMENT-3396

DATA-01.06.2007

Prin plangerea inregistrata pe rolul Judecatoriei Braila, petentul N.A. a solicitat instantei anularea procesului verbal de contraventie intocmit de catre intimata ARR .

Prin sentinta civila nr. 3396 din 01.06.2007 Judecatoria Braila a admis exceptia lipsei calitatii procesuale active a petentului si a respins plangerea contraventionala ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesula activa .

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta a retinut ca prin procesul verbal intocmit de catre intimata, SC A. SA a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 3000 lei, in temeiul art. 15 lit. e din O.G. nr. 17/2002 pentru ca nu a avut la sediul unitatii inregistrarile sau registrele de evidenta privind timpul de munca al lucratorilor mobili, iar impotriva acestui proces verbal a facut plangere contraventionala petentul N.A., care este sotul administratorului si care nu a avut mandat sa formuleze si sa depuna plangerea pentru contravenienta SC A. SA . Instanta a retinut ca potrivit dispozitiilor art. 31 si 33 din O.G. nr. 2/2001 persoana care poate face plangere impotriva procesului verbal este contravenientul, iar in speta plangerea a fost formulata de catre o alta persoana decat cea care a fost sanctionata si fara a avea mandat (procura) pentru a formula o astfel de plangere .

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs atat petenta SC A. SA, cat si petentul N.A., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, aratand ca instanta de fond in mod eronat a apreciat lipsa calitatii procesuale active a petentului N.A. in conditiile in care acesta a actionat in numele si pe seama societatii comerciale SC A. SA si ca instanta de fond a fost investita cu verificarea legalitatii unui act administrativ – proces verbal – ce produce efecte asupra patrimoniului societatii, N.A. fiind angajatul acesteia si asistand la controlul desfasurat de catre reprezentantii ARR avand cunostinta atat despre documentele controlate, cat si despre continutul procesului verbal de contraventie .

Prin decizia civila nr. 306 din 24.09.2007, Tribunalul Braila a respins ca nefondat recursul, considerand neintemeiate criticile aduse hotararii . Astfel, acesta a apreciat ca instanta de fond in mod corect a apreciat ca numai SC A. SA avea calitate sa formuleze plangere contraventionala, petentul N.A. neavand mandat sa formuleze si sa depuna respectiva plangere .

Tags: