Top

CONTRAVENTII

TITLU-Contraventii

DOMENIU ASOCIAT- Amenzi

TIP DOCUMENT-sentinta civila

NUMAR DOCUMENT-3293

DATA-28.05.2007

Prin plangerea inregistrata pe rolul Judecatoriei Braila, petenta SC G.I. SRL a solicitat instantei anularea procesului verbal de contraventie intocmit de catre intimata ARRB.

Prin sentinta civila nr. 3293 din 28.05.2007 Judecatoria Braila a admis plangerea formulata si a mentinut procesul verbal contestat .

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta a retinut ca petenta a fost sanctionata contraventional intrucat a fost depistata circuland fara a detine la bordul autoturismului dovada dreptului de detinere a vehiculului detinut in baza unui contract de leasing, insa din cuprinsul certificatului de inmatriculare, la rubrica detinator era trecuta chiar persoana petentei si nu o alta societate, de unde instanta a retinut ca aceasta avea caliatatea de proprietar al autovehiculului si nu de beneficiar pentru a avea nevoie de vreo dovada in acest sens in cazul unui eventual control in timpul efectuarii transportului . Totodata, instanta de fond a apreciat ca sustinerea intimatei, in sensul ca in speta era vorba despre un contract de lesing extern, este neintemeiata deoarece din certificatul de inmatriculare depus la dosar nu rezulta ca ar fi vorba despre un contract de leasing extern, fiind doar o simpla alegatie .

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs intimata, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, respectiv ca hotararea instantei de fond se bazeaza pe o interpretare gresita a actelor normative in vigoare si o interpretare gresita a probelor .

Prin decizia civila nr. 352 din 15.10.2007, Tribunalul Braila a respins ca nefondat recursul declarat de catre petenta, considerand neintemeiate criticile aduse hotararii . Astfel, acesta a apreciat ca potrivit dispozitiilor art. 58 lit. b din Legea nr. 102/2006 constituie contraventie efectuarea transportului rutier fara existenta la bordul vehiculului a dovezii dreptului de detinere a vehiculului pentru acelea detinute in baza unui contract de inchiriere sau leasing, de unde rezulta ca dovada dreptului de detinere trebuie ceruta atunci cand in certificatul de inmatriculare este inscrisa alta persoana decat cea care-l detine/utilizeaza . De asemenea instanta de control judiciar a apreciat ca din certificatul de inmatriculare depus la dosar de catre petenta rezulta ca aceasa este detinatoarea autovehiculului, astfel incat nu erau necesare alte inscrisuri pentru dovedirea acestui aspect .

Etichete: