Top

DREPT PENAL. PARTEA GENERALĂ. Fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.

i) Prin sentinta penala nr.90 din 14 ianuarie 2004,Judecatoria Tulcea în baza art.79 alin.1 din O.U.G.nr.195/2002, cu aplicarea art.74 lit.c cod penal si art.76 lit.d Cod penal, a condamnat pe inculpatul I.G., la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare.

In baza art.81 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executaarii pedepsei pe o durata de 2 (doi) ani si 3 (trei) luni, termen de încercare stabilit în conditiile art.82 Cod penal, atrâgandu-i-se atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod penal.

Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca, la data de 11.VII.2003, în jurul orelor 19,30, întâlnindu-se cu 2 prieteni, inculpatul I.A. a consumat 50 ml.gin si 2 halbe cu bere, ulterior cei trei plecând sa se plimbe cu autoturismul având numar de înmatriculare TL-85-AUR, ce apartinea inculpatului si care a fost initial condus de catre numitul C.C.I.

Ajungând pe strada 1848, în zona Scolii Generale nr.8, grupul s-a oprit, C.I. a consumat o bere si a refuzat sa mai urce la volan, situatie în care inculpatul a decis sa conduca el autoturismul pâna la blocul în care locuieste situat pe Aleea Cristina.

La intersectia strazii 1848 cu strada Barajului din municipiul Tulcea, inculpatul a fost depistat în trafic de catre un echipaj din cadrul Biroului Politiei Rutiere, iar în urma verificarii cu aparatul Drager s-a constatat ca acesta avea în respiratie o concentratie alcoolica de 0,5 mg/l, ceea ce a impus deplasarea la Serviciul de Ambulanta Tulcea, unde i s-au recoltat probe de sânge, stabilindu-se o alcoolemie de 0,95 gr.%o si respectiv 0,80 gr.%o.

Împotriva hotarârii a declarat apel la data de 15.01.2004 inculpatul I.A., care a adus critici hotarârii în ceea ce priveste modul de individualizare a pedepsei, prin neaplicarea dispozitiilor art.181 Cod penal.

Prin decizia penala nr.51/2004, Tribunalul Tulcea a respins apelul ca nefondat, considerând ca fata de împrejurarile savârsirii faptei, nu se justifica aplicarea dispozitiilor art.181 Cod penal.

Impotriva deciziei penale nr.51/2004 pronuntata de Tribunalul Tulcea si a sentintei penale nr.90/2004 pronuntata de Judecatoria Tulcea, inculpatul I.A. a declarat recurs criticînd solutia pentru nelegalitate si netemeinicie în raport de persoana inculpatului, împrejurarile concrete în care s-a comis fapta, apreciind ca se impune achitarea sa în conformitate cu dispozitiile art.18 1 Cod penal, întrucât fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

În aparare depune un numar de 9 caracterizari.

Examinând legalitatea si temeinicia sentintelor pronuntate în raport de criticile formulate cât si din oficiu, curtea retine urmatoarele:

Din probele administrate în cauza, se retine ca inculpatul s-a deplasat cu autoturismul aproximativ 400 m, motivat de faptul ca însotitorul sau care a condus initial autoturismul a refuzat sa-l mai conduca pâna la locuinta sa.

Inculpatul a consumat bauturi alcoolice, stiind ca autoturismul sau va fi condus de catre prietenul sau pâna în fata locuintei sale.

Din caracterizarile depuse la dosar rezulta ca inculpatul nu este un consumator de bauturi alcoolice, iar consumarea acestora în data de 11.VII.2003, reprezinta un caz izolat.

Inculpatul a condus autoturismul sub influenta bauturilor alcoolice în jurul orei 01,00, când traficul rutier era foarte redus.

Potrivit art.181(1) Cod penal: „Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita în mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni”.

La stabilirea în concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsirea faptei, de scopul urmarit, de împrejurarile în care a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.

Având în vedere ca, în speta, fapta savârsita de inculpat nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni si se justifica aplicarea dispozitiilor art.181 Cod penal, instanta va admite recursul declarat de inculpat si în baza art.11 pct.2 lit.a cu referire la art.10 lit.b1 cu referire la art.18 Cod penal achita pe inculpatul Ignat Aurelian pentru infractiunea prevazuta de art.79, OUG nr.195/2002, deoarece îi lipseste trasatura privind pericolul social.

Aplica o amenda administrativa de 3.000.000 lei.

Etichete: