Top

DREPT PENAL. PARTEA GENERALĂ. Fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.

h) Judecatoria Constanta, prin sentinta penala nr.2634 din 17 decembrie 2003, în baza art.79 alin.1 din O.U.G.nr.195/2003 cu aplic.art.74 alin.1 lit.a,c cod penal, art.76 alin.1 lit.d cod penal, a condamnat pe inculpatul B.C., la pedeapsa de 3 luni închisoare.

În baza art.81 cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei, iar în baza art.359 alin.1 cod pr.penala s-a atras atentia asupra disp.art.83 cod penal.

În fapt, s-a retinut ca în ziua de 18 martie 2003, a fost depistat conducând autoturismul Dacia 1310 cu nr.CT -75-TAM, pe str.Traian, având în sânge o alcoolemie de 1,00 gr.%o.

Tribunalul Constanta, prin decizia penala nr.151 din 24 februarie 2004 a pronuntat respingerea apelului formulat împotriva sentintei penale si prin care se viza o singura critica,respectiv lipsa de pericol social a faptei pe care a savârsit-o avându-se în vedere împrejurarile concrete în care a comis-o.

În termen si motivat, inculpatul a declarat recurs împotriva ambelor hotarâri, sustinând aceeasi critica – lipsa trasaturii esentiale a infractiunii – pericolul social, prin modalitatea concreta de consumare a laturii obiective a infactiunii, limita minima de alcool ingerat, datele ce îl caracterizeaza, comportarea avuta anterior si ulterior savârsirii faptei.

Examinând din oficiu, probele dosarului, motivele de recurs constata :

Inculpatul a fost depistat în timp ce conducea un autoturism pe str.Traian din municipiul Constanta, fiind sub influenta alcoolului.

Buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie, a concluzionat ca la ora 14,30 inculpatul avea în sânge o concentratie de 1,00 gr.%0, fata de 0,80 gr.%0 limita prevazuta de lege.

Inculpatul a sustinut ca se deplasa la Spitalul Militar Constanta pentru a aduce un medic, pentru a o consulta pe mama bolnava, sens în care a depus la dosar certificatul nr.4701/15.05.2003.

Inculpatul nu a contestat rezultatele de laborator, a avut o comportare sincera pe tot parcursul judecatii.

Din actele dosarului mai rezulta ca inculpatul a functionat ca sef sector Garda de Coasta Sulina, are studii superioare, pensionat pe data de 31.07.2002 – Cpt.cdor (r), nu are antecedente penale.

Având în vedere cerintele art.17 cod penal, ca o fapta sa fie infractiune, disp.art.18/1 cod penal, împrejurarile concrete în care inculpatul a savârsit fapta, dar si gradul de alcoolemie, spre minim fata de cel permis de lege în momentul recoltarii analizelor de sânge, datele ce caracterizeaza persoana inculpatului, este indubitabil ca sunt realizate toate cerintele prevazute de art.18/1 cod penal, respectiv lipsa pericolului social concret al faptei savârsite.

Astfel ca, urmeaza a admite ca fondat recursul inculpatului, a casa decizia penala a Tribunalului Constanta si a desfiinta sentinta penala a Judecatoriei Constanta si potrivit art.11 pct.1 lit.a cu ref.la art.10 lit.b/1 cod pr.penala si art.18/1 cod penal, achitând pe inculpat pentru infractiunea prev.de art.79 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002.

Va aplica inculpatului o amenda administrativa.

Etichete: