Top

Lipsa cauzei imediate – cauza de nulitate absoluta a contractului de donatie

Lipsa cauzei imediate – cauza de nulitate absoluta a contractului de donatie.
Tip: Sentinţă civilă
Nr./Dată: 10475 (01.10.2008)
Autor: Judecatoria Iasi
Domenii asociate:
Contracte
Donaţii
Acţiuni (în): anulare, posesorie, regres, pauliană etc.

Prin sentinta civila nr. 10475 din 1 octombrie 2008, Judecatoria Iasi a constatat nulitatea absoluta a unui contract de donatie, pentru lipsa cauzei imediate (causa proxima).
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca, in fapt, prin contractul de donatie autentificat sub nr. 1565/04.03.1972 de catre Notariatul de Stat Judetean Iasi, incheiat intre reclamanta AI si doi frati ai sai, in calitate de donatori pe de o parte, si Statul Roman, in calitate de donatar, pe de alta parte, acesta din urma a dobandit o suprafata de 720 mp teren, situat in Iasi. Statul Roman a acceptat donatia, prin decizia nr. 235/1971 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Mun. Iasi, asa cum se precizeaza expres in inscrisul autentic.
Art. 801 Cod civil stipuleaza ca „Donatiunea este un act de liberalitate prin care donatorul da irevocabil un lucru donatarului care-l primeste”, iar potrivit art. 948 pct. 4 Cod civil „Conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt: 4. o cauza licita”, in timp ce art. 966 din acelasi act normativ arata ca „Obligatia fara cauza sau fondata pe o cauza falsa, sau nelicita, nu poate avea nici un efect.”
Contract fiind, validitatea donatiei este examinata in raport cu indeplinirea celor patru conditii esentiale prevazute in art. 948 Cod civil, printre care este inscrisa cea privitoare la cauza licita. Cauza, in cazul contractului de donatie, cuprinde, asadar, in primul rand, vointa de a darui, animus donandi, si apoi motivul care a hotarat pe dispunator sa faca liberalitatea, fara insa ca aceste elemente sa poata fi separate si examinate apoi izolat, ele formand un tot. In concluzie, vointa de a darui, manifestata prin actul aparent al donatiei, nu poate ea singura sa justifice o liberalitate intemeiata pe un motiv sau o cauza de natura a o vicia, de a determina donatorul la a dispune in acest sens.
Din probatoriul administrat in cauza, instanta a retinut ca actul de donatie a fost facut dupa instaurarea puterii comuniste, nu cu intentia de a gratifica statul roman, ci fortati de presiunile si amenintarile la care erau supusi cocontractantii. Acest lucru este afirmat de martorul audiat in prima instanta, in varsta de 72 de ani, care arata fara echivoc ca proprietarii au fost obligati sa isi doneze proprietatile, astfel ca este evident ca reclamanta nu a avut intentia de a dona.
Hotararea a fost pronuntata in contradictoriu cu Consiliul Local al Mun. Iasi, a carei calitate procesuala pasiva a fost retinuta de catre C.A. Iasi prin decizia civila nr. 266 din 18 iunie 2008; decizia a fost pronuntata in cadrul unui recurs formulat de catre Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, impotriva caruia reclamanta isi indreptase cererea de constatare a nulitatii absolute a contractului de donatie.

Tags: , , , ,