Top

VATAMAREA CORPORALA GRAVA. FAPTA SAVARSITA IN LEGITIMA APARARE. ACHITARE.

Conform art.44 al.21 Cod procedura penala, introdus prin Legea nr.169/2002 :”se prezuma ca este in legitima aparare , si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta , viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace , intr-o locuinta , incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea”.

In speta, s-a retinut ca partea vatamata a intrat in curtea locuintei inculpatului cu care era in dusmanie de mai mult timp si a batut la usa.

In casa era inculpatul minor si cu cel major.

Inculpatul minor s-a dus la usa si vazand-o pe partea vatamata cu o barda asupra sa l-a anuntat pe celalalt inculpat .

Inculpatul major a luat din holul locuintei o furca si o lanterna si a iesit in curte . In acel moment , partea vatamata s-a indreptat spre coltul casei si a dat sa fuga spre poarta , insa inculpatul a inchis poarta .

Vazandu-se incoltit de cei doi inculpati , partea vatamata a ridicat barda si a lovit cu ea in furca inculpatului major, iar inculpatul minor a luat de jos o caramida cu care a lovit-o pe partea vatamata in cap.

Dupa ce partea vatamata a cazut la pamant a fost deposedata de barda si batuta de ambii inculpati cu caramida si cu picioarele in zona capului si a trunchiului .

Ulterior inculpatii au anuntat organele de politie dupa care au tarat-o pe partea vatamata langa faeton unde au legat-o cu lanturile si cu sarma. Dupa cateva minute partea vatamata a fost gasita de organele de politie . Leziunile suferite de partea vatamata au necesitat pentru vindecare un numar de 68 – 70 zile ingrijiri medicale .

Apreciind ca sunt date cerintele textului mentionat , Curtea , in temeiul art. 3859 pct.17 1 Cod procedura penala , a admis recursurile Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani si ale inculpatilor . A casat decizia penala atacata si in temeiul art.11 pct.2 lit. a rap. la art. 10 lit.e Cod procedura penala si art. 44 al.21Cod procedura penala a achitat pe inculpatul major pentru infractiunea prev. de art. 182 al.1 Cod penal.

Inculpatul minor a fost achitat in temeiul art. 11 pct.2 lit. a rap. la art. 10 lit. e Cod procedura penala si art. 44 al.2 Cod procedura penala, retinandu-se ca fata de imprejurarile in care a actionat inculpatul sunt incidente dispozitiile textului mentionat intrucat inculpatul a incercat sa-si apere bunicul iar intre reactia lui si atacul material, direct, imediat si injust al victimei asupra inculpatului major nu exista o disproportionalitate in sensul prevazut de lege.

(decizia penala nr.13/2 martie 2005).

Tags: