Top

Art.211 C.p. art. 208,209 C.p.

Dosar nr. 3578/321/2007 art.211 C.p. art. 208,209 C.p.

SENTINTA PENALA Nr. 4

Sedinta publica de la 10 Ianuarie 2008

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpat P. I., inculpat A. N. si pe parte vatamata A. N., parte vatamata R.V., parte vatamata P. V., parte vatamata P. M., parte vatamata P. B., având ca obiect tâlharie (art.211 C.p.), art. 208,209 C.p.

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns inculpatul asistat de av. P. R.,inculpatul A. N. asistat de av. G. G.,partile vatamate A. N. si P. B.,lipsa celelalte parti vatamate si martora din lucrari.

Procedura legal îndeplinita. Desfasurarea sedintei de judecata se înregistreaza conform legislatiei în vigoare.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier dupa care

Instanta procedeaza la identificarea si audierea partilor vatamate A. N. si P. B. – declaratii care se ataseaza la dosarul cauzei.

Intrucât inculpatul P.I. interpelat,este de acord sa i se ia un interogatoriu,instanta îi aduce la cunostinta acestuia cuprinsul rechizitoriului adoptat de Parchetul de pe lânga Judecaria Tg.Neamt ,respectiv faptele care face obiectul cauzei,dreptul de a avea aparator si dreptul de a nu face nici o declaratie care poate fi folosita si împotriva sa si i se pune în vedere sa declare tot ce stie cu privire la fapta savârsita,precum si dreptul de a pune întrebari martorilor si de a da explicatii oricând considera ca este necesar pe tot parcursul procesului,dupa care se procedeaza la identificarea si interogarea inculpatului,declaratie care se ataseaza la dosarul cauzei.

Av. G.G. pentru inculpatul A. N. solicita încuviintarea administrarii probei cu martorul A.P. si depune la dosar o declaratie extrajudiciara, un memoriu si hotarâre judecatoreasca, o adresa emisa de Seminarul teologic Vestea Buna si diploma pentru parcurgerea acestui seminar teologic.

Av. P.R. pentru inculpatul P. I. solicita cuvântul la fond si renunta la audierea martorei lipsa.

Intrucât av. P.R. a solicitat cuvântul la fond ,av. G. G. arata ca renunta la audierea martorului propus anterior.

Instanta pune în discutia partilor,aparatorilor si a procurorului renuntarea la audierea martorului din lucrari,respectiv C.M.L.

Procurorul renunta la audierea martorului din lucrari,fiind suficiente probe în solutionarea cauzei si având în vedere si declaratiile prin care inculpatii recunosc savârsirea faptelor.

Atât av. P.R. si av. G.G. pentru inculpati renunta la audierea martorului întrucât nu prezinta interes în solutionarea cauzei,având în vedere ca inculpatii au recunoscut savârsirea faptelor.

Partile vatamate prezente arata ca nu staruie în audierea martorului din lucrari.

Instanta renunta la audierea martorului din lucrari,fiind suficiente probe în solutionarea cauzei.

Nemaifiind de administrat probe sau de formulat alte cereri,instanta constata cauza în stare de judecata si se da cuvântul la fond.

Procurorul expune faptele pentru care inculpatii au fost trimisi în judecata si având în vedere probatoriul administrat la dosarul cauzei ,pune concluzii de condamnare a inculpatilor pentru savârsirea infractiunii pentru care a fost cercetat si trimis în judecata, deducerea pentru fiecare inculpat a perioadei de retinere ,obligarea la plata despagubirilor civile si la cheltuieli judiciare statului si în temeiul art. 116 Cod penal, interzice inculpatului de a se afla în orasul Tg. Neamt, jud. Neamt avându-se în vedere ca este un pericol public pentru populatie.

Partile vatamate A. N. si P. B. având cuvântul la fond ,lasa la aprecierea instantei modul de solutionare a cauzei.

Av. P.R. pentru inculpatul P. solicita ca la aplicarea pedepsei inculpatului sa se tina seama de atitudinea acestuia,recunoasterile sincere,si sa se aplice pentru faptele retinute în sarcina inculpatului doar vizând contextul real si sa se retina ca faptele nu prezinta un grad de pericol real. Solicita condamnarea inculpatului sub minimul special.

Pentru inculpatul A. N. av. G. G. solicita schimbarea încadrarii juridice din art.211 Cod penal ,în art.208 Cod penal, i se pot aduce circumstante atenuante având în vedere ca pe tot parcursul procesului a avut o pozitie procesuala sincera,a fost singura fapta la care a participat ,are un copil minor în întretinere,solicita aplicarea unei pedepse minime,sub minimul prevazut de lege. Întrucât partea vatamata nu s-a constituit parte civila,inculpatul nu poate fi obligat la plata despagubirilor. Solicita sa se deduca perioada de retinere a inculpatului la aplicarea pedepsei.

Inculpatul P. I. având ultimul cuvânt arata ca regreta savârsirea faptei.

Inculpatul A. N. având ultimul cuvânt,arata de asemenea ca regreta savârsirea faptei pentru care a fost cercetat.

S-au declarat dezbaterile închise,dupa care ;

INSTANTA

Dupa deliberare,

Prin rechizitoriul înregistrat la aceasta instanta sub nr. 3578/321/2007, Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg. Neamt a dispus trimiterea în judecata în stare de arest preventiv a inculpatilor P. I., cu datele de stare civila din dispozitiv, pentru savârsirea a doua infractiuni de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. i Cod penal si art. 208-209 alin. 1 lit. g si i Cod penal, tâlharie, prev. de art. 211 alin. 21 lit. a, b si c Cod penal, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, prev. de art. 279 alin. 1 Cod penal si fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 288 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal, art. 33 lit. a Cod penal, si A. N., cu datele de stare civila din dispozitiv, pentru savârsirea infractiunii de tâlharie, prev. de art. 211 alin. 21 lit. a, b si c Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.

Se retine în actul de sesizare a instantei urmatoarea situatie de fapt

La data de 07.08.2007, pe timp de noapte, inculpatul P. I. a patruns prin efractie, respectiv fortând usa de acces cu o surubelnita, de asemenea purtând manusi din material textil, în locuinta partii vatamate A. N. din Tg. Neamt, de unde a sustras un televizor LCD Samsung, pe care l-a îngropat în padurea din apropiere; ulterior a revenit si a luat televizorul pe care l-a vândut martorei C.M.L. din Bacau; organele de cercetare penala au ridicat bunul mentionat si l-au predat partii vatamate. La data de 8.08.2007, dupa ce în prealabil a supravegheat locuinta sotilor R.V. si T. N. tot din Tg. Neamt, acelasi inculpat a patruns în casa prin fortarea unei ferestre cu ajutorul unei surubelnite si a sustras mai multe bunuri, respectiv : suma de 10.000 lei, monede din metale pretioase, bijuterii, 2 plachete comemorative, o moneda jubiliara de 1000 forinti; o parte din bijuterii inculpatul le-a vândut unor persoane neidentificate din mun. Iasi, iar o parte din bunurile sustrase au fost gasite cu ocazia perchezitiei domiciliare la locuinta inculpatului din mun. Bacau si predate partii vatamate. La data de 26.09.2007, inculpatii P. I. si A. N., dupa ce de asemenea în prealabil s-au asigurat ca partile vatamate P. M. si P. V. nu se afla la domiciliu, au intrat în locuinta acestora, pe usa principala care era descuiata, au patruns în interior, însa imediat au fost surprinsi de partea vatamata P. V., care între timp s-a întors din oras; inculpatul A. N. a folosit un spray paralizant, apoi ambii au legat pe partea vatamata de mâini si de picioare cu banda scotch, o cravata si un cablu electric si au sustras din locuinta 3 laptop-uri si un telefon mobil marca Nokia. Partea vatamata a suferit leziuni vindecabile în 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Inculpatii s-au deplasat la locuinta din mun. Bacau si au împartit bunurile sustrase. Cu ocazia perchezitiei domiciliare, au fost gasite aceste bunuri, care au fost restituite partilor vatamate, de asemenea s-a gasit si un pistolet marca Puppy cu butoias (arma de foc de tip revolver, confectionata industrial, în stare de functionare, cu 5 cartuse), alte 4 cartuse industriale în stare de functionare, precum si 3 carti de identitate contrafacute, cu fotografia inculpatului P. I. si datele de identificare ale lui D.P., confectionate cu ajutorul unui xerox si al unui laminator, de asemenea gasite la locuinta inculpatului P. I..

Partile vatamate A. N., P. V., P. M. si P. B. nu s-au constituit parti civile în cauza, bunurile sustrase de inculpati fiind recuperate; partea vatamata R.V. s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 30.000 lei, reprezentând sumele de bani sustrase (10.000 lei, 1000 euro si c/val. bunurilor sustrase : bijuterii, bani din aur, 2 ceasuri).

Prin declaratia data în instanta, cei doi inculpati au recunoscut savârsirea faptelor puse în sarcina lor prin rechizitoriu, respectiv si-au mentinut declaratiile date în cursul urmaririi penale, prin care au descris modul de savârsire a faptelor.

Inculpatii nu au înteles sa-si propuna probe în aparare, de asemenea au solicitat neaudierea martorei din lucrari C.M.L., cea careia inculpatul P. I. i-a vândut televizorul LCD Samsung, proprietatea partii vatamate A. N. si care a fost restituit.

Examinând probele administrate în cauza, instanta retine ca inculpatul P. I. se face vinovat de savârsirea faptelor penale descrise în rechizitoriu, respectiv la data de 07.08.2007 pe timp de noapte a intrat în locuinta partii vatamate A. N., prin efractie, de unde a sustras un televizor LCD, pe data de 8 august 2007 a patruns prin efractie în locuinta partii vatamate R.V., de unde a sustras bunurile aratate în actul de sesizare si descrise de partea vatamata atât la urmarirea penala, cât si în cursul judecatii, iar la data de 26.09.2007 cei doi inculpati au intrat în locuinta familiei P. si prin violenta au sustras de asemenea mai multe bunuri.

Inculpatul P. I. se face vinovat de asemenea de savârsirea infractiunii de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, prin detinerea ilegala a unui pistol de tip revolver fabricat industrial si în stare de functionare si fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 288 alin. 1 Cod penal, constând în aceea ca a falsificat 3 carti de identitate, respectiv acelea gasite la domiciliul sau si atasate la dosarul cauzei.

Faptele savârsite de inculpati, pe lânga faptul ca au fost recunoscute de acestia asa cum ele sunt descrise în rechizitoriu, sunt probate cu urmatoarele mijloace de proba : procesul verbal de efectuare a perchezitiei domiciliare si plansele fotografice, raportul de constatare tehnico-stiintifica nr. 34893/24.10.2007, procesul verbal de verificare evidenta detinatori arme, raportul de constatare medico-legala nr. 1406/27.09.2007 emis de SML Neamt, mijloace materiale de proba (banda scotch, spray-uri lacrimogene, manusi textile, laminator s.a.).

Retinându-se vinovatia celor doi inculpati în savârsirea faptelor pentru care au fost trimisi în judecata, instanta va dispune condamnarea lor la pedeapsa închisorii în regim de detentie, retinându-se ca doar în aceasta modalitate se poate realiza scopul educativ si preventiv al pedepsei.

La individualizarea pedepsei, instanta va avea în vedere gradul de pericol social al infractiunilor, în special al infractiunii de tâlharie, fapta prin savârsirea careia se atenteaza la însasi securitatea sociala, circumstantele concrete în care au fost comise, modalitatea de savârsirea a faptelor ( inculpatul P. I. a „filat”, respectiv a supravegheat anterior savârsirii infractiunilor locuintele partilor vatamate, de asemenea ambii au purtat manusi din material textil pentru a îngreuna strângerea de probe), dar si persoana inculpatilor. Astfel, acestia au mai savârsit fapte penale, din examinarea certificatelor de cazier judiciar rezulta ca dau dovada de o „specializare” în infractiunea de furt calificat, ceea ce denota ca persoana lor prezinta un real pericol pentru societate.

Instanta va mentine starea de arest a inculpatilor si va deduce din pedeapsa aplicata, în baza art. 357 alin. 2 lit. a Cod procedura penala, durata arestarii preventive. De asemenea, în tem. art. 71 Cod penal, va interzice inculpatilor exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a si lit. b Cod penal, pe durata si în conditiile prevazute de lege.

Întrucât inculpatul P. I. nu este autorizat pentru detinerea pistoletului marca Puppy si ca atare detinerea acestui bun fiind interzisa de lege, în tem. art 118 Cod penal, instanta va dispune confiscarea acestui bun. De asemenea, va fi confiscat si laminatorul care a servit la falsificarea celor 3 carti de identitate gasite la domiciliul aceluiasi inculpat.

Cele trei carti de identitate fiind contrafacute, vor fi anulate.

În baza dispozitiilor art. 346 Cod procedura penala, instanta va obliga pe inculpatul P. I. la plata despagubirilor civile catre partea vatamata R.V., asa cum aceasta s-a constituit parte civila în cauza, din probele administrate rezulta ca aceasta a suferit un prejudiciu în cuantumul precizat, prejudiciu pe care de altfel inculpatul nu l-a contestat.

În baza art. 112, lit. d, art. 116 Cod penal, instanta va interzice inculpatului P. I. dreptul de a se afla în orasul Tg. Neamt, pe o perioada de 5 ani, dupa executarea pedepsei principale, avându-se în vedere ca acesta prezinta pericol social pentru aceasta comunitate, pericol care rezulta din gravitatea faptelor savârsite, precum si din modul de operare, acesta, anterior savârsirii faptelor, a supravegheat mai multe locuinte situate în Tg.Neamt, str. C., pentru „a deprinde obiceiurile si activitatile proprietarilor”, convins fiind ca acestia detin bunuri importante si sume de bani (a se vedea declaratia inculpatului – filele 132 si urm. d.u.p.).

În baza art. 191 Cod procedura penala, inculpatii vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în care vor fi incluse si onorariile aparatorilor desemnati din oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Condamna pe inculpatul P. I., fiul lui I. si E., nascut în com. Borlesti, jud. Neamt, domiciliat în Piatra Neamt, jud. Neamt, este casatorit, are un copil minor, studii 10 clase, cu stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie, recidivist, la urmatoarele pedepse :

– 4 (patru) ani si 6(sase) luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. i Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal – parte vatamata A. N.;

– 4 (patru) ani si 6(sase) luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. g si i Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal – parte vatamata R.V.;

– 9 (noua) ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de tâlharie, prev. de art. 211 alin. 21 lit. a, b, c Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal – parti vatamate P. V., P. M. si P. B.;

– 2 (doi) ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de nerespectarea regimului armelor si munitiilor, prev. de art. 279 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal;

– 8 (opt) luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 288 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal.

În baza art. 33, art. 34 lit. b Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv 9 (noua) ani închisoare.

În tem. art. 71 Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a si lit. b Cod penal, pe durata si în conditiile prevazute de lege.

Mentine starea de arest a inculpatului si deduce din pedeapsa aplicata durata arestarii preventive începând cu data de 19.10.2007, ora 1800.

În baza art. 118 lit. f Cod penal, confisca pistoletul marca Puppy cu butoias ( arma de foc de tip revolver, confectionata industrial, în stare de functionare), încarcat cu 5 cartuse, si alte 4 cartuse, de constructie industriala, calibrul 5.6 mm, în stare de functionare, precum si un laminator YDLM cu ajutorul caruia au fost plasmuite cartile de identitate, bunuri gasite la locuinta inculpatului din mun. Bacau si ridicate cu ocazia perchezitiei domiciliare.

Anuleaza înscrisurile falsificate, respectiv 3 carti de identitate cu fotografia inculpatului P. I. si datele de identitate ale lui D.P., având seria XC, nr. 120530, înscrisuri gasite la locuinta inculpatului din mun. Bacau si ridicate cu ocazia perchezitiei domiciliare – fila 63 dosar urmarire penala.

În baza art. 112 lit. d, art. 116 Cod penal, interzice inculpatului de a se afla în or. Tg. Neamt, jud. Neamt, pe o perioada de 5 ani, dupa executarea pedepsei principale.

Obliga pe inculpat sa plateasca partii civile R.V. suma de 30.000 Ron, cu titlu de daune materiale.

Ia act ca partile vatamate A. N., P. M., P. V. si P. B. nu s-au constituit parti civile în cauza.

Onorariul aparatorului desemnat din oficiu inculpatului (del. nr. 35, av. P.R. – 100 lei) va fi suportat din fondurile Ministerului Justitiei.

Obliga pe inculpat la plata sumei de 450 lei, cheltuieli judiciare catre stat.

Condamna pe inculpatul A. N., fiul lui N. si C., nascut în com. Borlesti, jud. Neamt, domiciliat în com. Borlesti, jud. Neamt, necasatorit, are un copil minor în întretinere, studii 10 clase si scoala profesionala, cu stagiul militar satisfacut, fara ocupatie, recidivist, la 8 (opt) ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de tâlharie, prev. de art 211 alin. 21 lit. a, b, c Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.

În baza art. 71 Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a si lit. b Cod penal, pe durata si în conditiile prevazute de lege.

Mentine starea de arest a inculpatului si deduce din pedeapsa aplicata durata arestarii preventive, începând cu data de 19.10.2007, ora 1800.

Ia act ca partile vatamate P. M., P. V. si P. B. nu s-au constituit parti civile în cauza.

Onorariul aparatorului desemnat din oficiu inculpatului (del. nr. 33, av. G. G. – 100 lei) va fi suportat din fondurile Ministerului Justitiei.

Obliga pe inculpat la plata sumei 450 lei, cheltuieli judiciare catre stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror si partile vatamate A. N. si P. B. si de la comunicare pentru inculpati si partile vatamate R.V., P. M. si P. V..

Pronuntata în sedinta publica, astazi 10 ianuarie 2008.

Etichete: ,