Top

Infractiunea de viol si infractiunea de act sexual cu un minor.

Elemente Domeniu asociat:

constitutive. Examinarea probelor

Sentinta penala nr. 32/P/26.02.2009

Prin sentinta penala nr. 32/P/26.02.2009 a fost condamnat inculpatul F. A. pentru savârsirea infractiunii de viol, prevazuta de art.197 alin.3 teza I Cod penal, la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani închisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani, dupa executarea pedepsei principale.

A fost condamnat acelasi inculpat, pentru savârsirea infractiunii de viol, prevazuta de art.197 alin.3 teza I Cod penal, la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani închisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani dupa executarea pedepsei principale.

A fost condamnat acelasi inculpat, pentru savârsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art.198 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (sase) ani închisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe o durata de 3 (trei) ani, dupa executarea pedepsei principale.

A fost condamnat acelasi inculpat, pentru savârsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art.198 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (sase) ani închisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe o durata de 3 (trei) ani dupa executarea pedepsei principale.

Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut urmatoarele:

Prin rechizitoriul nr.206/P/19.09.2008, al Parchetului de pe lânga Tribunalul Neamt, s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatului F. A. pentru savârsirea infractiunilor de viol, prevazute de art.197 alin.3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal si a infractiunilor de act sexual cu o minora, prevazute de art.198 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal, toate cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal.

În actul de sesizare mentionat s-a retinut ca, inculpatul, în cursul lunii februarie 2008, la interval de o saptamâna – doua, a întretinut raporturi sexuale, prin constrângere fizica si morala, cu V. A. F., fiica surorii lui, în vârsta de zece ani si opt luni.

Analizând probele administrate în cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, respectiv procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica anexa, procesul verbal încheiat cu ocazia completarii cercetarii la fata locului si plansa fotografica anexa, buletinul ecografic eliberat victimei la data de 02.06.2008, raportul de constatare medico – legala, raportul de expertiza biocriminalistica, referatul de evaluare întocmit inculpatului de Serviciul de Probatiune, declaratiile partii vatamate V. A. F., declaratiile martorilor toate coroborate cu declaratiile inculpatului, rezulta urmatoarea situatie de fapt :

Inculpatul F. A. provine dintr-o familie cu cinci copii, rezultati din relatia de concubinaj a mamei sale – A. E. cu F. G.

În comunitatea rroma din care facea parte, inculpatul s-a bucurat de o imagine favorabila, acesta fiind un tânar muncitor care a fost nevoit sa mearga la munca de la vârsta de 11 ani, din cauza situatiei financiare precare, pe care o avea familia sa, inculpatul îndeplinindu-si corespunzator obligatiile atât fata de societate cât si fata de mama sa bolnava, care a ramas în grija lui.

Inculpatul se întorcea la domiciliu din zona în care lucra, periodic, la o saptamâna – doua.

În luna februarie 2008, la doua din astfel de reveniri la domiciliu, aflate la interval de doua sau trei saptamâni, inculpatul F. A. a avut câte un raport sexual, prin constrângere fizica si morala, cu fiica surorii lui, V. A. F., în vârsta de zece ani si opt luni.

Astfel, într-o zi de sâmbata din luna februarie 2008, partea vatamata V. A. F., care locuia cu familia sa, în satul P., comuna P. S., în vecinatatea locuintei bunicii sale – A. E., a mers în vizita la aceasta si s-a asezat pe pat lânga bunica sa, de unde se uita la televizor.

În aceeasi camera, dar pe un alt pat, era întins si inculpatul F. A. La un moment dat, au adormit atât partea vatamata cât si inculpatul, timp în care A. E. plecase de acasa. Când partea vatamata s-a trezit, l-a simtit pe inculpat lânga ea, care a început sa o pipaie si sa o mângâie, iar când a început sa tipe, inculpatul i-a pus mâna la gura, dupa care i-a dat pantalonii si chilotii jos si a întretinut un raport sexual normal cu minora. Dupa consumarea violului, inculpatul a amenintat-o pe partea vatamata sa nu spuna nimanui ce s-a întâmplat, deoarece va fi batuta atât de parinti, cât si de el.

Inculpatul consumase bauturi alcoolice înainte de a întretine raportul sexual cu victima, iar dupa savârsirea infractiunii de viol, inculpatul a lasat-o pe aceasta sa plece acasa. Partea vatamata nu a relatat cele întâmplate parintilor sai, de frica sa nu fie batuta, asa dupa cum a fost amenintata de inculpat.

Dupa aproximativ 2 sau 3 saptamâni, partea vatamata V. A. F. a mers din nou în vizita la bunica sa, si în momentul în care a vrut sa intre în bucatarie, i-a iesit în întâmpinare de dupa usa, inculpatul F.A., care a luat-o de mâna si a dus-o pe patul lui din bucatarie, unde i-a dat cu forta pantalonii si chilotii jos si a întretinut din nou un raport sexual cu nepoata sa.

La fel ca si prima data, inculpatul aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a amenintat-o pe victima, spunându-i ca va lua bataie de la mama sa si de la el, daca va spune ce s-a întâmplat între ei.

Dupa fiecare raport sexual, victima si-a spalat singura lenjeria intima, si, de frica nu a spus parintilor sai nimic din cele întâmplate.

Începând din luna iunie 2008, partea vatamata a început sa aiba greturi, sa ameteasca si sa simta dureri în burta, stari pe care le-a comunicat mamei sale, V. L., care a decis sa-si duca fiica la doctor, crezând ca era o recidivare a apendicitei operate în urma cu câteva luni.

Aceasta, în ziua de 02.06.2008, s-a prezentat cu victima la Micromedica Piatra Neamt, unde a fost supusa unei examinari ecografice abdominale.

Conform buletinului ecografic, s-a stabilit ca victima prezinta o sarcina aflata în saptamâna a 17-a de evolutie.

Surprinsa de rezultat, dupa ce a iesit de la medic, V.L. i-a cerut explicatii fiicei sale despre sarcina, aceasta relatându-i modul si împrejurarile în care inculpatul F. A. a violat-o.

În aceeasi zi, mama victimei si-a informat sotul si împreuna s-au decis sa denunte faptele comise de inculpat, organelor de politie, lucru pe care l-au si facut.

Cu ocazia examinarii medico – legale efectuata victimei, în ziua de 03.06.2008, în cadrul Serviciului de Medicina Legala Piatra Neamt, s-a stabilit ca aceasta prezenta o deflorare veche (mai veche de 12-14 zile) si avea o sarcina în luna a patra de evolutie.

Cum sarcina constatata la o persoana de 10 ani si câteva luni trebuia întrerupta, mama victimei a actionat în acest sens la Sectia Ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, cât si la o clinica de specialitate din Iasi.

Procedurile întreprinse de V. L. pe parcursul a doua saptamâni au ramas fara rezultat, timp în care sarcina a evoluat, ajungând într-o faza în care avortul putea fi facut doar în conditii speciale, conditii care nu puteau fi asigurate în România, din cauza lipsei tehnicii medicale performante si a unei legislatii imperfecte în acest domeniu.

Prin sprijinul extern al unei persoane fizice din Londra, care s-a oferit voluntar, s-a asigurat deplasarea victimei însotita de mama, la o clinica din Marea Britanie, unde s-a facut avortul la sfârsitul lunii iunie 2008.

Prin comise rogatorie s-a solicitat stabilirea ADN-ului la produsul de conceptie, pentru a putea fi valorificat în tara, în vederea efectuarii expertizei biocriminalistice, prin care sa se stabileasca daca tatal copilului avortat a fost inculpatul F. A.

Din concluziile raportului de expertiza biocriminalistica efectuat în cauza de Institutul de Criminalistica – Serviciul de Biocriminalistica din cadrul I.G.P. Bucuresti, rezulta ca numitul F.A. este tatal biologic al produsului de conceptie cu un indice de paternitate de 2.360.000.

Dupa prima declaratie data în fata organelor de politie, inculpatul a disparut de la locuinta mamei sale, pentru a se sustrage de la cercetari, adapostindu-se la locuinta numitului T. I., din comuna Petricani, judetul Neamt, sub pretextul de a-l ajuta pe acesta la munca în gospodarie.

Localizarea si prinderea inculpatului s-a facut în ziua de 07.07.2008, pe baza procedurilor legale de interceptare a convorbirilor telefonice, purtate de acesta pe telefonul sau mobil. În aceeasi zi, inculpatul a fost încarcerat pe baza mandatului de arestare preventiva emis în lipsa.

În cursul procesului penal, inculpatul F. A. a recunoscut numai actele sexuale cu un minor, sustinând ca nu a întretinut raporturi sexuale prin constrângere cu victima, care l-a provocat, prin declaratiile de dragoste si prin actele de tandrete manifestate, sa accepte întretinerea de raporturi sexuale, mai ales ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice, iar în plus, nu a stiut ce vârsta avea nepoata sa.

Declaratia inculpatului a fost sustinuta ulterior, în cursul cercetarii judecatoresti si de mama victimei – V. L. care si-a schimbat radical pozitia fata de inculpat, precum si de cealalta sora a acestuia – S E., ambele surori încercând prin declaratiile date, sa plaseze raspunderea asupra victimei, cu scopul evident de a favoriza pozitia inculpatului în proces, astfel ca sustinerile acestora, privind acceptul victimei de a întretine relatii sexuale cu inculpatul, pe motivul dragostei pe care i-o purta, manifestata în poeziile de dragoste descoperite în caietul acesteia, vor fi înlaturate, ca neîntemeiate.

Vinovatia inculpatului în comiterea celor patru infractiuni privitoare la viata sexuala, rezulta fara dubii, din declaratia partii vatamate V. A. F., care la vârsta de 11 ani a manifestat o sinceritate debordanta, în relatarea faptelor savârsite asupra ei de inculpat, coroborata cu declaratia tatalui victimei, martorul V. F. si cu toate actele medicale existente la dosarul cauzei.

În fapt, inculpatul datorita vârstei fragede pe care o avea victima, a profitat prin constrângere, de imposibilitatea acesteia de a se apara, ori de a-si exprima vointa si a avut în doua rânduri, raporturi sexuale cu aceasta.

În drept, faptele inculpatului F. A., de a fi întretinut în doua rânduri, în luna februarie 2008, la interval de doua, trei saptamâni, raporturi sexuale cu victima V. A. F., în vârsta de zece ani si opt luni, prin constrângere fizica si morala, constituie doua infractiuni de viol, prevazute de art.197 alin.3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal si doua infractiuni de act sexual cu o minora, prevazute de art.198 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal.

Tags: