Corupţie sexuală
Tip speţă: sentinta penala
Titlu: coruptie sexuala
Data speţă: 13.12.2010
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr.563/P/13.09.2010, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului C. P. pentru săvârşirea infracţiunii de corupţie sexuală, prevăzută de art.202 al.1 Cod penal.
S-a reţinu în sarcina inculpatului că la data de 09.07.2010, a săvârşit acte cu caracter sexual faţă de şi în prezenţa minorului de 15 ani C. C., în timp ce se afla la domiciliul acestuia din urmă.
S-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a aceluiaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de viol, prevăzută de art.20 raportat la art. 197 al.1 Cod penal, întrucât fapta nu există.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
La data de 09.07.2010, în jurul orelor 12,00, în timp ce se aflau în domiciliul părţii vătămate C. C. (minor în vârstă de 15 ani)inculpatul C. P. şi partea vătămată aflaţi într-o cameră, au fost surprinşi de către N. G. şi A.A.M., masturbându-se.
În urma actelor administrate în cauză, constând în audierea părţii vătămate, al reprezentantului legal al acestuia, audierea de martori, precum şi audierea inculpatului, efectuarea unei constatări medico-legale şi a unei evaluări psihologice, s-a constatată că la data de 09.07.2010, inculpatul a săvârşit acte cu caracter sexual obscen în prezenţa şi împreună cu minorul în vârstă de 15 ani. Aceştia s-au masturbat reciproc şi au încercat să întreţină relaţii sexuale anale, moment în care au fost surprinşi de către vecinele părţii vătămate. Nu s-au probat elemente de exercitare de ameninţări ori violenţe asupra minorului pentru a întreţine relaţii sexuale. Inculpatul a descris modul în care au fost comise actele cu caracter obscen.
Fapta inculpatului întruneşte în drept elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie sexuală prevăzută de art.202 al.1 Cod penal şi este probată cu: proces verbal de sesizare, plângerea şi declaraţia persoanei care a sesizat organele de urmărire penală, certificat medico-legal, raport de evaluare psihică a minorului, declaraţiile martorilor declaraţii reprezentant legal(tata) al părţii vătămate, declaraţia părţii vătămate şi declaraţia inculpatului.
La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va avea în vedere gradul de pericol social al infracţiunii, împrejurările comiterii ei dar şi persoana inculpatului, care este infractor primar, fără ocupaţie şi a avut o poziţie sinceră la urmărirea penală şi instanţă.
Coroborând gradul de pericol social al infracţiunii cu finalitatea aplicării sentinţei penale, instanţa apreciază că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins fără executare în regim de detenţie.
Faţă de circumstanţele reale şi cele personale ale inculpatului, instanţa va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei în temeiul art.81 Cod penal.
Va stabili termen de încercare conform art.82 Cod penal şi va atrage atenţia asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal.
Va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza aIIa, b Cod penal, pe durata şi în condiţiile art.71 al.2 Cod penal, pedeapsa închisorii fiind incompatibilă cu dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi cu dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
În temeiul art.71 al.5 Cod penal va suspenda pedeapsa accesorie aplicată inculpatului.
În temeiul art.88 Cod penal, va computa din pedeapsa de executat reţinerea de 24 de ore pe data de 12.07.2010.
În temeiul art.14, 346 Cod pr.penală şi 998 Cod civil va lua act că partea vătămată nu are pretenţii în cauză.
Urmează a dispune plata din fondurile M.J.L.C. a onorarului pentru apărător oficiu la urmărirea penală şi instanţă pentru inculpat.
Va dispune plata din fondurile M.J.L.C în contul Serviciului de Medicină Legală Bacău a c/val expertizei.
Red.PA
Tags: Corupţie sexuală