Program de vizitare minor
Prin sentinta civila nr. 12863 din 6 noiembrie 2008, Judecatoria Iasi a incuviintat programul de vizitare al minorei CEE, propus de partile in litigiu.
Pentru a dispune astfel, instanta a retinut ca partile sunt fosti soti, a caror casatorie a fost desfacuta prin divort, conform sentintei civile nr. 6626/2008 a Judecatoriei Iasi; din casatoria partilor a rezultat un copil – CEE, nascuta la data de 05.03.2004, incredintata la divort mamei spre crestere si educare.
Potrivit art. 97 din Codul familiei, ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati. Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor.
De asemenea, instanta a avut in vedere si dispozitiile art.43 alin.3 Cod familiei, potrivit carora parintele divortat caruia nu i s-a incredintat copilul pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
Instanta a apreciat ca dreptul parintelui caruia nu i-a fost incredintat minorul de a pastra legaturi personale cu acesta constituie si o modalitate pentru indeplinirea obligatiilor pe care parintele le are fata de copilul sau si care subzista atata timp cat nu a fost decazut din drepturile parintesti. In acest sens sunt si dispozitiile art. 14 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si ale Conventiei cu privire la drepturile copilului, ratificata de Romania prin Legea nr.18/1990.
Admiterea cererii a fost consecinta aprecierii instantei ca din probele administrate a rezultat ca reclamantul manifesta afectiune fata de copil, ca este interesat in pastrarea unor legaturi stranse cu copilul si ca in spiritul bunei-credinte si al intelegerii, principial, ambii parinti trebuie sa manifeste o disponibilitate maxima si o cooperare deplina, de asa maniera incat minorul sa se bucure de prezenta, afectiunea si grija ambilor parinti, instanta va admite cererea.
In ceea ce priveste modalitatea concreta de realizare a dreptului de vizitare, instanta a avut in vedere ca dreptul parintelui divortat de a avea legaturi cu copilul sau incredintat celuilalt parinte, trebuie sa se realizeze efectiv si real, prin stabilirea unui program de vizitare extins. In consecinta, legaturile personale ale minorului cu reclamantul trebuie sa fie mentinute cu regularitate si nu cu un caracter sporadic, accidental, iar perioada de timp petrecuta impreuna trebuie sa aiba o durata suficienta astfel incat aceste legaturi sa fie efective.
Fata de aceste imprejurari si avand in vedere intelegerea partilor cu privire la programul de vizitare, care nu este de natura sa aduca atingere intereselor minorului, instanta l-a incuviintat ca atare.