Top

Ordonanta presedintiala

SENTINTA CIVILA NR 1646

Sedinta publica de la 16 Iunie 2008

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei ………, sub nr. …………., la data de ………, reclamantul ………, domiciliat in …….., str. ……., nr….., jud. ….., a chemat-o in judecata pe parata …….., cu acelasi domiciliu, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta in cadrul procedurii speciale a ordonantei presedintiale, sa i se incuviinteze sa aiba legaturi personale cu minorul …….., nascut la data de ………

In motivarea cererii, reclamantul a aratat, in esenta, ca reclamanta a plecat cu copilul din tara in mod ilegal si toate demersurile pe care le-a facut pentru a afla unde locuiesc cei doi au ramas fara rezultat.

S-au atasat cererii inscrisuri.

Parata nu s-a prezentat in fata instantei si nici nu a formulat intampinare.

Examinand cererea in raport de actele si lucrarile dosarului si de dispozitiile legale incidente in cauza, instanta constata ca aceasta nu este intemeiata avand in vedere urmatoarele considerente:

La data de …….., s-a nascut minorul …….., fiul lui …….. si al ………………

Potrivit art.65 din Codul familiei daca filiatia copilului din afara casatoriei este stabilita fata de ambii parinti, incredintarea lui, precum si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala, se vor hotari potrivit disp.art 42-44 inclusiv, ca se aplica prin asemanare.

Art.43 alin.3 din acelasi cod arata ca parintele caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

Rezulta din interpretarea textului de lege mai sus aratat ca stabilirea de catre instanta judecatoreasca a modalitatii de exercitare a dreptului parintelui de a pastra legaturi personale cu minorul este conditionata in primul rand, de existenta unei hotarari judecatoresti de incredintare a copilului minor fara a avea relevanta daca acesta este din casatorie sau din afara casatoriei.

In cauza, nu exista o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului Andrei, imprejurare fata de care drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului se exercita, in egala masura, de catre ambii parinti.

Pentru considerentele mai sus aratate, cererea reclamantului va fi respinsa ca nefondata.

Etichete: