Top

LIBERAREA MINORULUI INTERNAT INTR-UN CENTRU DE REEDUCARE INAINTE DE IMPLINIREA VARSTEI DE 18 ANI. CONDITII

Prin sentinta penala nr.3721/3.12.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a dispus liberarea înainte de împlinirea vârstei de 18 ani a minorului TOC.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca minorul se afla în executarea masurii educative a internarii într-un centru de reeducare, aplicata prin sentintele penale nr. 1905/27.06.2007, 2104/30.06.2008 si 2455/15.08.2008 toate ale Judecatoriei Iasi.

Din propunerea Centrului de Reeducare Tg. Ocna rezulta ca minorul a fost arestat de politia Mun. Iasi la data de 19.10.2007 si depus în unitate la aceeasi data, masura urmând sa expire la împlinirea vârstei de 18 ani (16.10.2009).

Pentru a deveni propozabil în vederea liberarii înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, minorul trebuie sa împlineasca cel putin 1 an de la internare.

Analizat la data de 23.10.2008 s-a constatat ca în perioada în care s-a aflat în custodia centrului, minorul a avut un comportament general bun, a manifestat respect fata de cadrele unitatii, fata de colegi si persoanele din unitate cu care a venit în contact. A fost receptiv la solicitarile cadrelor, implicându-se atat în activitatile artistice cât si în activitati culturale (dezbateri, schimburi de experienta, etc.) si administrativ gospodaresti.

În anul scolar 2007-2008 a fost înscris în clasa a IX-a SAM, domeniul „prelucrarea lemnului”. A avut o atitudine pozitiva fata de învatatura si calificare, fiind preocupat de dobândirea cunostintelor. În anul 2008 a sustinut examenul de capacitate în sesiunea speciala din februarie obtinând media 7,11, permitându-i înscrierea la Colegiul Tehnic „Costache Negri” clasa a IX – stiinte sociale.

A participat la activitatile administrativ-gospodaresti, sportive si la cele religioase organizate de preotul unitatii, precum si la activitati socio-educative cum ar fi: „Descopar lumea citind”, „Educatie pentru drepturile omului”, „Consiliere vocationala”, „Alege-ti meseria”. De asemenea, face parte din formatia de muzica a centrului, împreuna cu care a participat la activitati desfasurate atât în centru cât si în comunitate. La Clubul Elevilor din oras a fost înscris la cercul de pictura. A vizitat obiective turistice si istorice din oras si alte localitati, a participat la excursiile organizate.

Pentru participarea la activitatile socio-educative, culturale si extra scolare minorul a fost recompensat cu 8 rapoarte de evidentiere, învoire cu familia în oras, participarea în tabara de la Vatra Dornei. Nu a fost sanctionat.

Instanta, retinând aceste împrejurari, a constatat ca în cauza sunt îndeplinite conditiile prev.de art. 107 din Codul penal, atât cu privire la timpul petrecut în centrul de reeducare, cât si cu privire la comportarea minorului în aceasta perioada; constatând ca sus-numitul a dat dovezi temeinice de îndreptare, instanta a apreciat ca executarea în continuare a masurii educative de catre minorul TOC nu mai este necesara, astfel ca, în baza dispozitiilor art. 491 alin. 1 din Codul de procedura penala, a dispus liberarea înainte de împlinirea vârstei de 18 ani a minorului TOC.

Etichete: