Top

Contestaţie la executare – imposibilitate executare măsură educativă, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Biroul Executari Penale din cadrul Judecatoriei Iasi, prin judecatorul delegat, a solicitat ca, în baza art. 461 alin.1 lit.c Cod procedura penala, coroborat cu art.490 Cod procedura penala si art.104 Cod penal, sa se constate ca masura educativa a internarii într-un centru de reeducare, dispusa fata de condamnatul G. G. nu mai poate fi executata, întrucât acesta a împlinit vârsta de 18 ani.
La solutionarea cauzei, instanta a retinut ca, printr-o sentinta penala a Judecatoriei Iasi, definitiva prin neapelare, s-a aplicat inculpatului G. G. masura educativa a internarii într-un centru de reeducare pe perioada nedeterminata dar pâna la împlinirea vârstei de 18 ani, prevazuta de art. 101 raportat la art. 104 Cod penal, pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, prevazuta si pedepsita de art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. a, e, i Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal si art. 99 alin. 2 Cod penal.
Pâna la data de 20.11.2008, data la care condamnatul a împlinit vârsta de 18 ani, aceasta masura educativa nu a fost pusa în executare.
Având în vedere dispozitiile art.104 Cod penal, potrivit carora masura educativa a internarii într-un centru de reeducare se ia în scopul reeducarii minorului, precum si dispozitiile art.106 Cod penal, care stabilesc ca aceasta masura educativa poate dura pâna la împlinirea vârstei de 18 ani, instanta a apreciat ca cererea formulata de Biroul Executari Penale din cadrul Judecatoriei Iasi, prin judecatorul delegat, este întemeiata, astfel ca, în baza art. 461 lit. c Cod procedura penala a admis contestatia la executare. Apreciind ca, raportat la dispozitiile mentionate, împlinirea de catre condamnat a vârstei de 18 ani constituie un impediment la executarea masurii educative, instanta a constatat imposibilitatea punerii în executare a acesteia.

Etichete: