Top

Tentativă de omor calificat

Dosar nr. 3323/89/2009

tentativa de omor calificat

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA Nr. 15

Sedinta publica de la 20 Ianuarie 2010

Instanta constituita din:

PRESEDINTE ELENA SIMIONESCU

Grefier DORICA TRANDAFIR

Ministerul Public reprezentat de Procuror RADU GALAN din cadrul Parchetului de pe lînga Tribunalul Vaslui

Pe rol fiind solutionarea cauzei penale privind inculpatul O M , fiul lui nascut la data de în com. cetatenie româna, studii 10 clase, situatie militara, ocupatie agricultor, domiciliat în CNP , cu antecedente penale, în prezent aflat în Penitenciarul Iasi, trimis în judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe lînga tribunalul Vaslui nr. 885/P/2009 din 20.10.2009 ,pentru savârsirea infractiunii de tentativa de omor calificat prev. de art. 20 rap. la art. 174, 175 lit. « c » Cod penal.

La apelul nominal facut în sedinta publica la pronuntare s-a prezentat aparatorul desemnat din oficiu av.Leustean Carmen.

Dezbaterile în prezenta cauza au avut loc în sedinta publica de la 13 ianuarie 2010 ,concluziile reprezentantului parchetului , a inculpatului prin aparator si a partii vatamate au fost consemnate în încheierea din acea zi ce face parte integranta din prezenta sentinta ,iar din lipsa de timp pentru deliberare s-a amânat pronuntarea cauzei pentru termenul de astazi 20.01.2009,ora 12,00, când s-a trecut la deliberare.

Ulterior deliberarii s-a dat solutia de fata :

INSTANTA

Asupra cauzei penale de fata :

Prin rechizitoriul nr. 885/P/2009 întocmit de Parchetul de pe lânga Tribunalul Vaslui la data de 20 oct.2009 si înregistrat la aceasta instanta la data de 21.10.2009 sub numarul 3323/89/2009 a fost trimis în judecata în stare de arest preventiv inculpatul O M pentru savârsirea infractiunii de tentativa de omor calificat ,prevazuta de art. 20 rap. la art.174, 175 lit.”c” Cod penal.

S-a retinut prin catul de sesizare a instantei ca în seara zilei de 12.09.2009 ,în curtea locuintei parintesti inculpatul O M i-a aplicat fratelui sau O I,o lovitura de cutit în zona centrala a pieptului ,cauzându-i leziuni traumatice severe , care au pus în primejdie viata partii vatamate.

În cursul cercetarii judecatoresti inculpatul nu a fost de acord sa dea declaratie în fata instantei prevalându-se de dreptul la tacere.

Din oficiu, instanta a dispus audierea martorilor din lucrari T L-N,T F, O M, O D.

La solicitarea inculpatului a fost audiat martorul L S.

De asemeni inculpatul a depus la dosar doua caracterizari întocmite de primarul comunei T si de preotul paroh al aceleiasi comune.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Inculpatul O M, în vârsta de 43 ani, este locuitor al satului ,locuind si în satul ,la o concubina, si este frate cu vatamatul O I,în vârsta de 39 ani.

Vatamatul O I locuieste în aceeasi curte cu parintii sai, iar inculpatul O M folosea si o locuinta situata vis-a-vis , ramasa mostenire de la bunica.

În dimineata zilei de 12.09.2009 inculpatul O M a venit la locuinta pe care o folosea în satul ,a început sa consume vin din productia proprie, fara a mânca, ajungând dupa amiaza în stare de ebrietate.

În acest timp fratele sau O M fost la vie ,împreuna cu mama sa O M,cumnatul sau T F , fratele sau O D. D si sora sa T L –N, revenind la domiciliu ,în jurul orelor 14,30,cu caruta ,însotit de persoanele aratate.

Dupa ce au intrat în curte cu caruta, T L – N si mama sa O M au ramas prin fata casei, iar vatamatul O I si cumnatul sau T F au început sa lucreze la niste butoaie, timp în care inculpatul O M, aflat sub influenta alcoolului consumat, înarmat cu doua cutite cu lama fixa, a venit în curtea parintilor sai, luându-se la cearta cu mama si sora sa, legat de un acoperis care i-ar fi fost luat în perioada când, în luna iunie 2009, a executat o luna de închisoare pentru lovire.

Auzind cearta, vatamatul O I a venit la fata locului, conditii în care inculpatul O M a scos cu mâna dreapta unul dintre cele doua cutite ce le avea asupra sa, si a tentat sa-1 loveasca pe vatamat cu acel cutit.

Vatamatul O I reusit sa-l prinda însa de mâna în care avea cutitul pe inculpatul O M, iar la fata locului a venit si martorul T F, care l-a apucat si el de mâna pe inculpat, astfel acesta fiind deposedat de acel cutit.

Dupa acest moment însa, inculpatul O M a scos cu mâna stânga cel de-al doilea cutit pe care îl avea asupra sa, cu care i-a aplicat fratelui sau -vatamatul O I, o lovitura în zona centrala a pieptului.

Vatamatul O I a facut apoi câtiva pasi, dupa care a cazut, momente în care inculpatul O M a fost deposedat de cutit de celelalte rude, între care si fratele sau O D .D, venit la fata locului, si chiar a fost lovit si imobilizat de catre aceste rude, altercatie în cadrul careia inculpatul O M a lovit-o în piept pe mama sa O M si i-a muscat pe cumnatul sau T F si sora sa T L – N

A fost anuntata apoi ambulanta, ca si organele de politie, iar vatamatul O I a fost transportat în final la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi, unde i s-au acordat îngrijiri medicale în perioada 12.09.2009 – 15.09.2009, iar viata i-a fost salvata .

Dupa externarea vatamatului din spital, pentru acesta s-a întocmit Raportul de expertiza medico – legala nr. 284/E/2009 al Serviciului Medico -Legal Judetean Vaslui prin care s-au concluzionat urmatoarele:

O I prezinta leziuni traumatice de tipul plagii taiate -întepate epigastrice, penetranta în cavitatea pleurala cu pneumotorax drept si pneumomediastin.

Plaga înjunghiata s-a putut produce prin lovire cu obiect taietor –

întepator, posibil cutit, lovire unica, aplicat pe planul anterior al corpului

victimei în regiunea epigastrica, directia de lovire fiind relativ de la stânga la dreapta victimei si de jos în sus, pozitia victima – agresor fiind de fata în fata pentru un agresor dreptaci.

Leziunile pot data din 12 septembrie 2009 si au necesitat 17-18 zile îngrijiri medicale de la data producerii.

Leziunile au pus în primejdie viata sus-numitului.

Leziunile nu au produs alte efecte prevazute de art. 182 CP.”

Concluziile medico – legale completeaza si confirma datele de ancheta.

Fapta inculpatului O M, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa de omor calificat, prev. de art. 20 rap. la art. 174, 175 lit. „c” C.pen.

Pentru fapta savârsita inculpatului i se va aplica o pedeapsa.

La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea în vedere criteriile prevazute de art. 72 Cod penal ,respectiv : dispozitiile partii speciale a codului penal,limitele de pedeapsa gradul de pericol social al faptei comise, persoana inculpatului, conduita sincera pe tot parcursul procesului penal,de împrejurarile savârsirii faptei,de faptul ca inculpatul a fost înarmat cu doua cutite.

De asemenea instanta nu va omite aspectul ca inculpatul a savârsit mai multe fapte de violenta ,asa cum rezulta din cazierul judiciar,ceea ce denota ca este o fire violenta periculoasa si care nu se poate controla atunci când este sub influinta bauturilor alcoolice.

Instanta apreciaza ca în favoarea inculpatului pot fi retinute circumstantele atenuante prevazute de art. 74 lit.c Cod penal si va da eficienta disp. art.76 lit.b Cod penal.

Pe durata executarii pedepsei i se va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C. penal, în conditiile art. 71 C. penal.

Gravitatea faptei savârsite de inculpat îl fac nedemn pe acesta de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice sau de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat.

Pentru ca urmarirea penala si judecarea inculpatului s-au facut cu luarea masurii arestarii preventive fata de inculpat si pentru ca acestuia i se va aplica o pedeapsa privativa de libertate,în temeiul art. 350 alin. 1 C.p.p.,instanta va mentine masura arestarii preventive luata si în baza art. 88 alin.1 C. penal va deduce din pedeapsa aplicata, durata retinerii si arestarii preventive începând cu data de 12.09.2009 la zi.

Pentru ca partea vatamata O I nu s-a constituit parte civila, instanta va confirma acest aspect.

Vor fi admise actiunile civile formulate de partile civile Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi si Serviciul de Ambulanta Judetean Vaslui , iar în baza art. 313 din Lg. 95/2006 modificata prin OUG 72/2006, va fi obligat inculpatul sa plateasca Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi suma de 1199,51 Ron, reprezentând cheltuielile de spitalizare a partii vatamate O I iar Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui suma de 1450,80 Ron, reprezentând cheltuielile de transportare a partii vatamate, sume care vor actualizate la data executarii.

În baza art. 118 lit. b C. penal, confisca de la inculpat 2 cutite cu lama fixa folosite de inculpat la savârsirea faptei si sunt înregistrate la pozitia 88/2009 în registrul de Corpuri delicte al Tribunalului.

În baza art. 191 alin.1 C. p.p. , inculpatul va fi obligat la cheltuielile judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Condamna pe inculpatul O M, fiul lui , nascut la data în com.,domiciliat în, CNP , în prezent aflat în Penitenciarul Iasi, pentru savârsirea infractiunii de tentativa de omor calificat, prev. de art. 20 raportat la art. 174,175 lit. c C. penal ,cu aplicarea art. 74 lit. c C. penal si art. 76 lit. b C. penal, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare.

Pe durata executarii pedepsei interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C. penal, în conditiile art. 71 C. penal.

În baza art. 350 alin. 1 C.p.p. mentine masura arestarii preventive luata fata de inculpat si în baza art. 88 alin.1 C. penal deduce din pedeapsa aplicata, durata retinerii si arestarii preventive începând cu data de 12.09.2009 la zi.

Ia act ca partea vatamata O I nu s-a constituit parte civila în cauza.

Admite actiunile civile formulate de partile civile Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi si Serviciul de Ambulanta Judetean Vaslui.

În baza art. 313 din Lg. 95/2006 modificata prin OUG 72/2006 obliga inculpatul sa plateasca Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi suma de 1199,51 Ron, reprezentând cheltuielile de spitalizare a partii vatamate O I iar Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui suma de 1450,80 Ron, reprezentând cheltuielile de transportare a partii vatamate, sume actualizate la data executarii.

În baza art. 118 lit. b C. penal, confisca de la inculpat 2 cutite cu lama fixa folosite de inculpat la savârsirea faptei si sunt înregistrate la pozitia 88/2009 în registrul de Corpuri delicte al Tribunalului.

Conform art. 191 alin.1 C. p.p. , obliga inculpatul sa plateasca statului cheltuielile judiciare în suma de 640 lei , din care suma de 600 lei, reprezentând onorariu pentru aparator desemnat din oficiu la urmarirea penala si în cursul judecatii – av. Leustean Carmen, se va suporta din fondurile speciale ale Ministerului de Justitie.

Cu apel în 10 zile de la comunicare pentru inculpat si partile civile si de la pronuntare pentru partea vatamata O I.

Pronuntata în sedinta publica azi, 20.01.2010 ora 13.00.

Presedinte,

ELENA SIMIONESCU

Etichete: