Top

Savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 cod penal.

SENTINTA PENALA Nr. 210

Sedinta publica de la 14 Aprilie 2009

La data de 20.11.2008 cu nr. 3937 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dos. nr. 418/P/2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului M I, pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca la data de 26.01.2008, inculpatul i-a aplicat partii vatamate V F, lovituri cu pumnul si cu capul, in timp ce se aflau in centrul satului F, com. Al. V, jud. V, provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile ingrijiri medicale.

Din probatoriul administrat in cauza, instanta retine ca pe data de 26.01.2008, in jurul orelor 12.00, partea vatamata care este medic veterinar, se afla in centrul satului F, impreuna cu asistentul sau si asteptau o masina de ocazie pentru a se deplasa la domiciliu in satul B, com. Al. V.

La un moment dat a trecut un taxi, iar partea vatamata i-a facut semn soferului pentru a opri.

Acesta a oprit si la solicitarea vatamatului de a-l transporta si pe el, l-a refuzat motivand ca are pasageri suficienti.

In masina, inafara de sofer (SAI) se mai aflau martorii: E F, E Mi si inculpatul M I.

In convorbirea dintre vatamat a intervenit inculpatul care era sub influenta bauturilor alcoolice si i-a spus vatamatului sa astepte pana maine.

Acesta i-a replicat ca nu discuta cu el, ci cu soferul.

Inculpatul i-a adresat invective vatamatului, acesta raspunzandu-i corespunzator si plecand de langa masina.

Inculpatul a coborat din masina si in momentul in care vatamatul se afla cu spatele la el, i-a aplicat o lovitura cu capul in ceafa.

Luat prin surprindere, vatamatul a scos din buzunar o seringa pentru a se apara deoarece intentia inculpatului de a-l lovi in continuare era vadita.

L-a intepat in umar, iar inculpatul i-a aplicat o lovitura cu pumnul peste ochi, spargandu-i ochelarii si provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile ingrijiri medicale.

Vatamatul a fost ajutat de martorul MFL sa se ridice de la pamant, deoarece cazuse in urma loviturii aplicate de inculpat.

Cele ce preced s-au stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: plangerea si declaratiile partii vatamate, declaratiile martorilor, certificatul medico-legal, coroborate cu declaratiile inculpatului.

Fapta inculpatului M I de a-i aplica partii vatamate, in data de 26.01.2008, lovituri cu capul si pumnii, in timp ce se afla in centrul satului F, com. Al. V, jud. V, provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 cod penal.

Inlaturand prezumtia de nevinovatie a inculpatului, instanta urmeaza sa-i aplice acestuia o pedeapsa la individualizarea careia sa faca aplicarea disp. art. 52 si 72 cod penal.

Inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat prin SP 362/2006 a Judecatoriei Barlad, tot pentru o fapta de lovire, la 250 lei amenda cu aplic. art. 81 cod penal. A recunoscut partial fapta pentru care a fost cercetat.

Avand in vedere imprejurarile concrete in care s-a savarsit fapta, antecedentele sale penale, instanta apreciaza ca scopul educativ nu poate fi atins decat prin aplicarea unei pedepse cu inchisoare al carei cuantum va fi orientat spre minimul special prev. de lege.

Se vor aplica inculpatului disp. art. 71 si 64 lit. a, teza II si lit. b cod penal.

Avand in vedere ca pedeapsa aplicata este inchisoare mai mica de 3 ani, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 6 luni si se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia, instanta va dispune, in baza art. 81 cod penal, suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Potrivit art. 82 cod penal se va fixa termen de incercare 2 ani la care se va adauga cuantumul pedepsei.

Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 cod penal.

Potrivit art. 71 al. ultim cod penal se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.

Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 5000 lei daune materiale reprezentand contravaloarea ochelarilor si a zilelor in care nu a putut lucra si 10.000 lei daune morale, invocand suferinta si statutul sau social si perceptia concetatenilor fata de ceea ce i s-a intamplat.

Referitor la contravaloarea ochelarilor, partea civila a facut dovada cu acte a pretului care l-a platit la data achizitionarii ochelarilor care au fost distrusi de inculpat prin activitatea sa infractionala.

In ce priveste contravaloarea zilelor in care nu a putut lucra datorita leziunilor produse de inculpat, acesta nu a facut nici o dovada.

Legat de daunele morale solicitate, acestea sunt evidente, dar la stabilirea cuantumului trebuie retinute si posibilitatile materiale si financiare de care dispune inculpatul, precum si situatia socio-economica existenta in acest moment.

In consecinta, in baza art. 14, 346 cod procedura penala cu referire la art. 998 si urm. Cod civil, se va admite in parte actiunea civila a partii vatamate, iar inculpatul va fi obligat la contravaloarea ochelarilor si a daunelor morale in procent de 50 % din valoarea solicitata.

Potrivit art. 191 cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cauza, iar in baza art. 193 cod procedura penala la plata catre partea vatamata a cheltuielilor efectuate de acesta.

Condamna pe inculpat M I cu antecedente penale , la :

– 6 (sase) luni inchisoare , pentru savarsirea infractiunii de lovire prev de art.180 al.2 Cod penal , impotriva partii vatamate V F.

Aplica inculpatului disp.art.71 si 64 lit.a , teza II si b Cod penal .

Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Fixeaza termen de incercare 2 ani si 6 luni .

Atrage atentia inculpatului asupra disp.art.83 Cod penal.

Dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.

Obliga pe inculpat sa plateasca partii civile V F suma de 198 lei contravaloarea ochelarilor si suma de 5000 lei daune morale.

Obliga pe inculpat sa plateasca partii vatamate V F suma de 438 lei cheltuieli judiciare , iar statului suma de 200 lei cu acelasi titlu.

Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru partea vatamata si de la comunicare pentru inculpat.

Etichete: