Top

Divort cu copii. Temeinicie actiune. Apreciere de catre instanta a raporturile dintre soti , respectiv grava vatamare, continuarea casatoriei nefiind posibila.Vina exclusiva a paratului. Majorare pensie de intretinere. Incredintare minor. Interes superior al minorului.

JUDECATORIA BARLAD

SENTINTA CIVILA Nr. 167

de la 20 Ianuarie 2009

Divort cu copii. Temeinicie actiune. Apreciere de catre instanta a raporturile dintre soti , respectiv grava vatamare, continuarea casatoriei nefiind posibila.Vina exclusiva a paratului. Majorare pensie de intretinere. Incredintare minor. Interes superior al minorului.

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta cu nr. 3752 din 06-11-2008, reclamanta PG a chemat in judecata pe paratul PT, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei, incredintarea minorului PGG, nascut la data de 08-04-2004, obligarea paratului la plata majorata a unei pensii de intretinere, revenirea la numele avut anterior casatoriei si cheltuieli de judecata.

In motivarea cererii, reclamanta PG a aratat ca ultimul domiciliu comun cu paratul a fost in com. P. Din casatorie a rezultat minorul PGG, nascut la data de 08-04-2004, care sufera de un handicap sever fizic si psihic. Precizeaza reclamanta ca a lucrat si lucreaza in agricultura si s-a ocupat si de copil, care necesita supraveghere permanenta, in timp ce paratul nu muncea si nu aducea venituri in casa. Sustine reclamanta ca paratul are o relatie extraconjugala cu o femeie ce este insarcinata.

In drept, reclamanta a invocat dispozitiile art. 38, art. 40, art. 86 – 94, art. 100 C. fam., art. 607 si urm. C.p.c.

Actiunea a fost timbrata cu taxa de timbru de 39 RON lei si timbru judiciar de 0,30 RON lei.

In dovedirea actiunii, reclamanta a folosit proba cu acte de stare civila si acte medicale si proba cu martora Iordache Rodica.

Paratul PT nu a formulat intampinare, nu s-a prezentat in instanta si nu si-a propus probe.

In cauza s-a efectuat ancheta sociala, privitoare la conditiile de crestere si educare asigurate minorului.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele :

Reclamanta PG s-a casatorit cu paratul PT la data de 15-02-2004, din casatorie rezultand minorul PGG, nascut la data de 08-04-2004.

Din continutul actelor depuse, din declaratiile martorei audiata in cauza si din referatul de ancheta sociala rezulta ca partile sunt despartite in fapt din luna decembrie 2006.

Martora IR a aratat ca din casatoria partilor a rezultat minorul PGG, nascut la data de 08-04-2004, care are un handicap sever, motiv pentru care partile au decis sa lucreze in strainatate in vederea strangerii unei sume de bani pentru operatia copilului. La intoarcerea in tara, reclamanta a constatat ca banii depusi in cont au fost cheltuiti de parat si mama acestuia, in alt scop decat cel al tratamentului minorului. Paratul a plecat in strainatate in anul 2007, fara a se interesa de familie sau a contribui la cresterea minorului. Martora a mai declarat ca paratul are o relatie extraconjugala, din care urmeaza a rezulta un copil.

Din declaratiile martorei si din concluziile referatului de ancheta sociala rezulta ca reclamanta se ingrijeste indeaproape de minor, oferindu-i conditii bune de crestere si educare.

Instanta constata ca raporturile dintre soti sunt grav vatamate, continuarea casatoriei nefiind posibila. Pentru considerentele retinute, instanta apreciaza ca actiunea dedusa judecatii este intemeiata, urmand a fi admisa.

In consecinta, potrivit art. 38 alin. 1 Cod Fam., se va dispune, din vina paratului, desfacerea casatoriei incheiata de parti la data de 15-02-2004.

In temeiul art. 40 alin. 3 c.fam., reclamanta va reveni la numele avut anterior casatoriei.

Referitor la minorul PGG, nascut la data de 08-04-2004, fata de probele administrate in cauza si de concluziile referatului de ancheta sociala, instanta apreciaza ca este in interesul acestuia sa fie incredintat reclamantei. Ca urmare, potrivit art. 42 alin. 1 Cod fam., se va dispune incredintarea minorului, spre crestere si educare, reclamantei.

Prin sentinta civila nr. 1899/29-07-2008 pronuntata de Judecatoria B in dosarul nr. 2124/189/2008, paratul PT a fost obligat sa plateasca pensie de intretinere in suma de 135 lei pentru minorul PGG, nascut la data de 08-04-2004. Avand in vedere nevoile speciale ale minorului, potrivit art. 42 alin. 3 si art. 94 alin. 3 Cod fam., paratul va fi obligat la plata majorata a pensiei de intretinere, al carei cuantum va fi calculat la valoarea venitului minim net pe economie (intrucat nu s-a demonstrat ca paratul realizeaza venituri), in cota de Ľ prevazuta de art. 94 alin. 3 C.fam .

In temeiul art. 274 c.p.c., paratul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata efectuate de reclamanta (taxa de timbru, timbru judiciar si onorariu avocat).

Etichete: