Top

Violare de domiciliu

INSTANTA

La data de 01.06.2010 cu nr. x s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. 2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecta a inculpatului S A pentru a fi cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor prev. de art. 192 alin.2 Cod penal si art. 180 alin. Cod penal, in dauna partii vatamate C D si art. 192 alin1 Cod penal si art. 180 alin.2 Cod penal in dauna partii vatamate M V toate cu aplic. art.33 lit.a si art. 37 lit. a Cod penal.

Se retine in actul de sesizare al instantei ca pe data de 11.09.2009 , inculpatul a patruns fara drept in curtea locuintei partii vatamate C D inarmat cu o furca si a refuzat sa paraseasca curtea la solicitarea acesteia , agresand-o in cele din urma prin aplicarea de lovituri cu o scandura, precum si cu pumnii si picioarele, provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 11-12 zile ingrijiri medicale.

In aceeasi zi dupa terminarea conflictului a mers in curtea imobilului partii vatamate M V si la fel a refuzat sa-l paraseasca la solicitarea acestuia , lovindu-l in schimb cu un cutit si provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile ingrijiri medicale.

Din probatoriul administrat in cauza , instanta retine urmatoarea situatie de fapt.

In seara de 11.09.2009, in jurul orei 1700, inculpatul intorcandu-se de la strans fan de pe camp, a mers impreuna cu concubina sa, M F, in vizita la locuinta parintilor acesteia, M V si P V.

Ulterior, la solicitarea numitului P C si a prietenei sale, B R, atat inculpatul cat si M F , s-au deplasat la casa parinteasca a lui B R pentru a sarbatori ziua de nastere a lui P C.

Cu aceasta ocazie, a consumat bauturi alcoolice, inculpatul devenind in stare de ebrietate.

In jurul orei 1800, inculpatul si concubina sa au plecat cu caruta catre locuinta parintilor inculpatului.

In timp ce trecea prin fata locuintei numitului T E, a iesit la poarta concubina acestuia, C D, care este ruda cu inculpatul si a inceput sa-i ceara i explicatii pentru faptul ca ii lovise fiica cu o sticla peste gura.

Intrucat partea vatanata i-a adresat cuvinte jignitoare , inculpatul a luat din caruta o furca si patrunzand in curtea numitului T E a inceput sa o fugareasca pe aceasta in jurul casei.

Urmare a interventiei numitului T E, care in acel moment se afla pe casa pentru a-si repara acoperisul impreuna cu X, inculpatul a incetat sa o mai fugareasca pe partea vatamata si urcand pe scara ce era sprijinita de acoperisul casei, a inceput sa-i adreseze injurii si amenintari cu acte de violenta acestuia.

Vazand ca nu reuseste sa ajunga la numitul T E, inculpatul a coborat de pe scara si lasand furca din maini, a luat o scandura cu care a inceput sa o loveasca pe partea vatamata C D.

Mentionam ca, desi in tot acest timp, numitul T E si partea vatamata i-au cerut inculpatului sa paraseasca curtea locuintei, acesta a refuzat in mod categoric.

Ulterior, inculpatul a parasit imobilul partii vatamate , insa in timp ce aceasta din urma se deplasa pe drum catre telefonul public pentru a sesiza organele de politie, inculpatul iesind din curtea locuintei sale, a continuat sa o agreseze pe C D, aplicandu-i mai multe lovituri cu pumnii si picioarele.

In jurul orelor 18,30 inculpatul , care era in stare de ebrietate, a trimis-o pe concubina sa ca sa cumpere o sticla de vin de la numita F.

Nemaisuportand modul violent in comportament al inculpatului , concubina a luat hotararea de a-l parasi si de a se intoarce la locuinta parintilor sai – M V si P V.

In jurul orelor 19.00 , vazand ca nu se mai intoarce concubina, inculpatul a plecat in cautarea acesteia.

Banuind ca se afla la locuinta parinteasca , a mers la locuinta acesora , a intrat in curte si a intrebat-o pe mama ei unde a ascuns-o.

Pentru ca inculaptul devenise violent in limbaj aceasta a mers dupa concubinul sau care se afla prin vecini si s-a intors impreuna cu acesta .

M V i-a cerut explicatii inculpatului pentru comportamentul sau si i-a pus in vedere sa parasesca imobilul, dar acesta a refuzat.

Inculpatul a inceput sa-i adreseze injurii si amenintari cu moartea , a luat un cutit de pe o masa din bucatarie ., l-a apucat de gat , l-a arcuit pe spate si l-a taiat in zona fetei , cauzandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare8-9 zile ingrijiri medicale.

Numai dupa ce vatamatul l-a lovit cu un drug in cap inculpatul a parasit curtea , dar a continuat , din drum sa-i adresezeinjurii pana cand a venit mama si fratii sai si l-au luat acasa.

Cei doi vatamati au fost transportati la Spitalul Municipal de Urgente „ Elena Beldiman” B cu ambulanta unde li s-au acordat ingrijiri medicale.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: declaratiile partilor vatamare si plangerile lor., procesul verbal de cercetare la fata locului , certificatele medico-legale, adresele Serviciului de Ambulanta si deconturile acestuia, procesul verbal de confruntare, declaratiile martorilor audiati in cauza coroborate cu declaratiile inculpatului care a recunoscut partial faptele sustinand ca referitor la conflictul dintre el si partea vatamata C D , acesta a avut loc in drum si nu in curte si ca nu l-a agresat pe M V.

Faptele inculpatului S A de a patrunde fara drept in curtea locuintei partii vatamate C Diidna, in data de 11.09.2009 , in jurul orelor 18.00, inarmat cu o furca si de a refuza sa paraseasca curtea la solicitarea acesteia, agresand-o in cele din urma prin aplicarea de lovituri cu o scandura, precum si cu pumnii si picioarele, provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 11-12 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prev. de art. 192 alin.2 Cod penal si art. 180 alin. Cod penal.

Faptele inculpatului S A , de a refuza, in data de11.09.2009, in jurul orelor19.00, sa paraseasca, la solicitarea partii vatamate M V, curtea acestuia , lovindu-l in schimb cu un cutit si provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prev. de art. 192 alin.1 Cod penal si art. 180 alin.2 Cod penal.

In temeiul acestor texete de lege , instanta urmeaza sa aplice inculpatului cate o pedeapsa la individualizarea carora sa retina starea de recidiva post condamnatorie prev. de art. 37 lit. a Cod penal , imprejurarile concrete in care s-au savarsit faptele , relatiile anterioare existente intre inculpat si partile vatamate , starea in care se afla inculaptul cand a comis faptele si atitudinea acestuia adoptata in cursul judecatii.

Instanta se va orienta spre limitele minime prevazute de lege la dozarea cunatumului pedepselor , iar in baza art. 33 lit.a si 34 lit. b Cod penal, inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea.

Prin S.P. nr. 29/26.01.2005 a Judecatoriei B, inculpatul a fost condamnnat la 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie, fiind arestat la data de 28.09.2004 si liberat la 14.11.2007 cu un rest de executat de 683 zile inchisoare.

Deoarece faptele au fost savarsite in perioada restului ramas de executat , se vor aplica disp. art. 61 Cod penal, dispunandu-se revocarea liberarii conditionate si contopirea acestui rest cu pedeapsa aplicata, inculpatul urmand sa execute, in baza art. 34 lit. b Cod penal, pedeapsa cea mai grea.

Se vor aplica inculaptului disp. art.71 si 64 lit. a teza II si b cod epnal pe durata executarii pedepsei.

Potrivit art. 14, 346 Cod proc. pen. cu ref. la art.313 din Legea nr.95/2006 , inculpatul va fi obligat la plata catre partile civile: Spitalul Municipal de Urgente „ Elena Beldiman” B si Serviciul de Ambulanta Judetean V, a sumelor solicitate de acestea si dovedite potrivit deconturilor , reprezentand cheltuieli de transport a vatamatilor si a ingrijirilor medicale acordate acestora.

Partile vatamate C D si M V s-au constituit parti civile solicitand obligarea inculpatului la plata de daune morale in suma de 4000 lei si respectiv 3000 lei.

Prin agresiunile exercitate de inculapt asupra vatamatilor li s-a produs acestora o suferinta , deci pretentiile acestora sunt justificate , insa cuantumul lor nu este in concordanta cu situatia socio-economica actuala si posibilitatile materiale si financiare ale inculpatului.

Pentru a se evita o injusta imbogatire a vatamatilor , instanta va admite, in baza art.14, 346 Cod proc. pen. rap. la art. 998 si urmatoarele Cod civil, in parte pretntiile acestora si-l va obliga pe inculpat sa le plateasca acestora urmatoarele sume: 1/4 din suma solicitata de partea civila C D si 1/2 din suma solicitata de partea civila M V.

In temeiul art.191 Cod proc. pen. inculpatul va fi obligat la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate in cauza.

Etichete: