Top

Plângere contravenţională

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA PODU TURCULUI

Dosar nr. 1240/829/2010

SENTINŢA CIVILĂ NR. 460

Şedinţa publică de la 09.02.2011

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe petent S.L. şi pe intimat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău, având ca obiect „plângere contravenţională – Legea 12/1990”.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns petentul S.L. şi martorul P.Gh., lipsă fiind intimatul Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează instanţei următoarele :

– pricina ce formează obiectul prezentului dosar este la al treilea termen de judecată;

– procedura de citare pentru acest termen este legal îndeplinită, după care :

Instanţa constată că prin serviciul registratură intimatul IPJ Bacău – Post de Poliţie com. Podu Turcului a înaintat la dosar întâmpinare în 2 exemplare din care unul i s-a înmânat petentului pentru studiu.

Petentul Sandu Laurenţiu depune la dosar originalul procesului verbal de contravenţie seria AP nr. 1682709 din 3.09.2010.

S-a procedat la audierea martorului P. Gh. sub prestare de jurământ depoziţia acestuia fiind consemnată în scris şi ataşată la dosar.

Petentul arată că nu mai are late cereri de formulat.

Nemaifiind alte cereri de formulat şi alte probe de administrat instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Petentul Sandu Laurenţiu având cuvântul pe fond solicită admiterea plângerii şi anularea procesului verbal.

S-au declarat dezbaterile închise trecându-se la deliberare.

INSTANŢA

Deliberând

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Podu Turcului sub nr 1240 din 20.09.2010, instanta a fost sesizata cu plângerea formulată de petentul S.L. împotriva procesului-verbal de contraventie seria AP nr 1682709 din 3.09. 2010 emis de intimata IPJ Bacau- Politia comunala Podu Turcului.

In motivarea plângerii prin care a solicitat anularea procesului-verbal de contravenţie şi a amenzii contraventionale aferente dispusa împotriva sa în temeiul acestuia, petentul a arătat că la data de 3.09.2010, inainte de a intra in Piata Rachitoasa pentru a descarca marfa pe care o transporta in autoturism, a fost oprit de lucratorii de la un echipaj de politie si amendat pentru detinerea unor pachete de tigari. A mai arătat petentul că, desi este fumator si nu avea intentia sa comercializeze tigarile, a fost amendat cu suma de 1000 lei. De asemenea, petentul a invederat instantei ca din procesul verbal de contraventie lipseste numele agentului constatator, fiind o rubrica necompletata.

Intimata nu a formulat intampinare.

Instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri şi cu declaraţia martorei P. Gh,, consemnată şi ataşată la dosar.

La dosarul cauzei a fost depus de petent duplicatul procesului-verbal atacat si de intimata, la solicitarea instantei, copia raportului agentului constatator si dovada de introducere a tigarilor la camera de corpuri delicte.

Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

La data de 3.09.2010 s-a incheiat de catre intimata procesul-verbal de contraventie seria AP nr 1682709, prin care s-a retinut de catre agentul constatator savarsirea de catre petent a contraventiei prevazute de art. 1 lit e din Legea 12/1990 constând în aceea că , la aceeasi data, petentul a fost depistat comercializand un numar de 10 pachete de tigari fara sa poata dovedi provenienta acestora.

A fost aplicata sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 1000 lei, procesul-verbal cuprinzând la rubrica „Obiecţiuni” menţiunea făcută de petent în sensul că a cumparat tigarile de la o persoana necunoscuta din Bacau

Procesul-verbal de contravenţie a fost semnat de petent şi atacat în termenul legal.

Analizând procesul verbal de contravenţie prin prisma motivelor de nulitate care se iau în considerare din oficiu potrivit art.17 teza finală din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor,, instanţa apreciază că prezenta plângere este întemeiată şi urmează a fi admisă pentru următoarele considerente:

Sub aspectul legalităţii încheierii procesului-verbal de contravenţie, instanţa constată că acesta a fost întocmit cu nerespectarea dispoziţiilor art. 16 alin. 1 şi 17 teza intai din OG nr. 2/2001, motiv care atrage nelegalitatea procesului-verbal. Astfel, potrivit dispoziţiilor menţionate, procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea……..

Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.

Reţinând prin urmare nerespectarea dispoziţiilor art. 16 alin 1 şi implicit a art. 17 din OG nr. 2/2001, sancţionate cu nulitatea procesului-verbal de contravenţie astfel încheiat, instanţa urmează a admite plângerea .

Fata de stabilirea caracterului nelegal al procesului verbal de contraventie, se constata ca este de prisos analizarea temeiniciei acestuia.

Prin urmare, pentru aceste considerente, instanţa va anula procesul-verbal de contravenţie seria AP nr 1682709 din 3.09.2010, încheiat de intimată, exonerând petentul de plata amenzii aplicate.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite plângerea formulată de petentul S. L., domiciliat în Tecuci, str. Tineretului nr 31, judeţ Galaţi în contradictoriu cu intimata I.P.J. Bacău, cu sediul în str. Alexei Tolstoi, nr 2, Bacău.

Anulează procesul verbal de contravenţie seria AP nr. 1682709 emis de intimată în 3.09.2010.

Cu recurs in 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 9.02.2011.

Tags: