Top

Art. 197 C.p.

ROMÂNIA

JUDEC?TORIA ONESTI

Dosar nr. 1353/270/2009

Înreg. 13.03.2009 art. 197 C.p.

SENTIN?A PENAL? Nr. 408

Sedinta publica din 15.06.2009

Completul de judecata format din:

Presedinte SIMINA PURICE

Grefier ENACHE GABRIEL

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror VICENTIU Craciunel ANTOHI

Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatului B.V. trimis in judecata pentru savârsirea tentativei la infractiunea de viol.

La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul personal si asistat de avocat din oficiu T.E., partea civila C.M. personal.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care învedereaza instantei comunicarea relatiilor solicitate, dupa care;

Procurorul si avocat T.E. au precizat ca nu au alte cereri de formulat.

Partea civila C.M. nu are alte cereri.

Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul in dezbateri.

Reprezentantul Parchetului, prezentând situatia de fapt retinuta prin actul de sesizare, apreciaza ca a fost dovedita fapta si vinovatia inculpatului cu materialul probator administrat in cauza, motiv pentru care solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii, cu executare in regim privativ de libertate, cu obligarea lui B.V. la daune morale si cheltuieli judiciare catre stat.

Partea civila a lasat la aprecierea instantei solutionarea laturii penale urmând ca inculpatul sa fie obligat la despagubiri civile.

Aparatorul inculpatului, a solicitat instantei ca la deliberare sa aiba in vedere întregul material probatoriu administrat in cauza si in cazul in care va retine vinovatia inculpatului sa-i aplice o pedeapsa intr-un cuantum care sa atinga scopul educativ al acesteia. Cu onorariu din fondurile Ministerului Justitiei.

Inculpatul, având ultimul cuvânt, arata ca este vinovat, instanta urmeaza sa aiba in vedere si declaratiile martorilor, dar pentru ca este arestat vinovat este seful postului de politie.

INSTANTA

Deliberând asupra cauzei penale de fata constata ca prin rechizitoriul nr.522/P/2009 din data de 10.03.2009 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti s-a dispus trimiterea în judecata în stare de arest preventiv a inculpatului B.V. pentru comiterea tentativei la infractiunea de viol prevazuta si pedepsita de art. 20 Cod penal raportat la art. 197 al.1 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal.

Prin actul de sesizare a instantei se retine ca în ziua de 21.02.2009, în timp ce se deplasa pe un drum laturalnic din comuna Casin inculpatul a acostat-o pe C.M. în vârsta de 73 ani si prin violenta a încercat sa întretina raporturi sexuale cu aceasta însa si-a abandonat activitatea infractionala datorita strigatelor de ajutor ale victimei.

Din analiza probatoriului administrat în cauza instanta retine urmatoarele:

În ziua de 21.02.2009 inculpatul B.V. a consumat bauturi alcoolice la domiciliul unui prieten si prin diverse baruri de pe raza comunei Casin, jud. Bacau.

Aflat în stare de ebrietate, în jurul orei 1500, în timp ce se deplasa pe o ulita spre locuinta sa, inculpatul a întâlnit-o pe partea vatamata C.M. în vârsta de 73 ani.

Profitând de împrejurarea ca în preajma nu se mai aflau alte persoane inculpatul s-a apropiat de parte vatamata careia i-a pus piedica, aceasta din urma cazând la pamânt.

B.V. a imobilizat-o, apoi pe C.M. si a – dezbracat-o de fusta, ciorapi-pantaloni si de lenjeria intima, spunându-i victimei ca doreste sa întretina raporturi sexuale cu ea.

Întrucât a întâmpinat împotrivirea femeii, inculpatul a lovit-o cu pumnii peste cap apoi a – îndreptat lama unui briceag spre zona inimii, amenintând-o pe C.M. ca o va omorî daca nu consimte „ sa o violeze”, astfel cum a declarat partea vatamata.

C.M. a strigat dupa ajutor, iar inculpatul si-a întrerupt activitatea infractionala în momentul în care a sesizat ca din directia catunului V. se apropiau mai multe persoane.

Martorii … au descris starea în care se afla partea vatamata C.M. atunci când acesta s-a apropiat de ei. Batrâna era lovita în zona gurii si la arcada ochiului stâng „avea pantalonii trasi în jos”, era în stare de soc si le-a relatat celor aflati în preajma ei ca a fost batuta de „hotul lui B.” care ar fi „abuzat” de ea – a se vedea declaratiile de la filele 13, 14 dosar urmarire penala si filele 73, 74 dosar instanta.

Martorul … a apelat telefonic Serviciul de Ambulanta, solicitând interventia lucratorilor de politie, partea vatamata fiind transportata la Spitalul Municipal Onesti unde i s-au acordat îngrijiri medicale la centrul primire urgente- fila 33 dosar instanta.

Raportul de constatare medico-legala întocmit în cauza a evidentiat existenta pe corpul victimei a unor semne de violenta în zona sprâncenara stânga si periorbitala a ochiului stâng, sindrom vertiginos post traumatism craniocerebral cu comotie cerebrala, fara semne de violenta în sfera genito-anala-fila 23 dosar urmarire penala.

Audiat la datele de 23.02.2009, 25.02.2009 si 02.03.2009 inculpatul a recunoscut ca în ziua de 21.02.2009, aflat în stare de ebrietate i-a propus partii vatamate sa întretina relatii sexuale cu el.

Fata de refuzul femeii B.V. s-a enervat încercând sa o dezbrace, dându-i jos pantalonii si fusta.

Vazând ca victima striga dupa ajutor „s-a luptat” cu aceasta dupa care s-a ridicat si s-a îndreptat spre locuinta sa, temându-se ca se va apropia vreun consatean- filele 26-30 dosar urmarire penala.

În etapa cercetarii judecatoresti inculpatul a revenit, însa, asupra declaratiilor anterioare.

Astfel, la data de 27.04.2009 B.V. a sustinut ca la data de 21.02.2009 se afla sub influenta bauturilor alcoolice. A întâlnit-o, întâmplator, pe partea vatamata la revenirea în domiciliu dar nu a agresat-o pe C.M. care ar fi cazut, împiedicându-se de o piatra dupa care s-a ridicat singura. Inculpatul a negat orice încercare de a întretine raporturi sexuale cu partea vatamata, considerând ca ancheta penala declansata în cauza se datoreaza în exclusivitate sefului postului de politie din localitate- fila 19 din dosarul de cercetare judecatoreasca.

Declaratia partii vatamate se coroboreaza, însa, cu proba testimoniala (declaratiile martorilor … care au, confirmat sustinerile victimei dar si cu constatarile medicului legist, precum si cu declaratiile inculpatului în etapa urmaririi penale.

Simpla retractare de catre inculpat a declaratiilor anterioare nu poate produce efectul de a înlatura declaratiile retractate pentru simplul motiv ca situatia de fapt aratata în cuprinsul acelor depozitii rezulta si din probele mai –sus, invocate.

Aceleasi considerente urmeaza a fi avute în vedere si în ceea ce priveste declaratiile martorului … care, audiat în etapa cercetarii judecatoresti a sustinut ca nu-si mentine declaratia de la fila 22 dosar urmarire penala – a se vedea fila 72 dosar cercetare judecatoreasca.

Principiul aflarii adevarului, consacrat în art. 3 Cod procedura penala impune instantei de judecata sa dea valoare acelor probe care, coroborate cu alte probe legal administrate, exprima adevarul.

Neexistând niciun temei legal pentru a se crea o ordine de preferinta între declaratiile succesive ale inculpatului sau ale martorilor instanta va constat ca în prezenta cauza exprima adevarul declaratiile date la urmarirea penala de inculpat B.V. si de martorul L.N. întrucât acestea se coroboreaza cu fapte si împrejurari ce rezulta din ansamblul probelor administrate în cauza, inclusiv din constatarile medicului legist-fila 23 dosar urmarire penala.

Astfel, acesta concluzioneaza la 23.02.2009 ca partea vatamata C.M. a suferit leziuni corporale ce au putut fi produse prin loviri cu si de corpuri/mijloace contondente, asadar prin lovire activa si pasiva, putând data din 21.02.2009.

În lumina acestor constatari urmeaza a fi înlaturata apararea inculpatului în sensul ca partea vatamata s-ar fi lovit în cadere fara a fi agresata fizic.

Starea de fapt fiind dovedita cu probatoriile administrate în cauza instanta retine, asadar, ca în ziua de 21.02.2009, în timp ce se deplasa pe o ulita a satului Casin inculpatul B. V. si-a pus în executare hotarârea de a întretine raporturi sexuale cu partea vatamata C.M., folosind constrângerea fizica si amenintarile în scopul imobilizarii victimei pentru a o determina pe aceasta la raport sexual. Executarea a fost, însa, întrerupta de apropierea unor consateni astfel ca activitatea infractionala a inculpatului întruneste, elementele, constitutive ale tentativei la infractiunea de viol prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al.1 Cod penal pentru care se va dispune condamnarea acestuia.

La individualizarea judiciara a pedepsei, în baza art. 72 Cod penal instanta va avea în vedere: gradul de pericol social al faptei concretizat în încalcarea libertatii si inviolabilitatii sexuale a partii vatamate; vârsta înaintata a acesteia si locul public – în care a fost comisa fapta, în plina zi ceea ce denota pericolul social sporit al inculpatului.

La stabilirea si aplicarea pedepsei urmeaza a se avea în vedere, de asemenea, antecedentele penale ale inculpatului.

Din continutul fisei de cazier judiciar aflata la filele 33, 34 dosar urmarire penala rezulta persistenta inculpatului în savârsirea aceluiasi, gen de infractiuni. Astfel, prin sentinta penala nr.75/16.05.1994 a Tribunalului Bacau inculpatul a fost condamnat pentru tentativa la infractiunea de viol iar prin sentinta penala nr.649/23.05.2005, Judecatoria Onesti i-a aplicat acestuia pedeapsa de 4 ani închisoare pentru infractiunea de viol.

Din executarea pedepsei de 4 ani închisoare B.V. a fost liberat conditionat la 24.03.2008 cu un rest neexecutat de 382 zile.

Vazând data savârsirii infractiunii deduse judecatii instanta retine ca în cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 37 lit. a Cod penal referitoare la starea de recidiva postcondamnatorie.

Raportându-se la acelasi moment al comiterii faptei în intervalul de timp de la liberarea conditionata si pâna la împlinirea duratei pedepsei de 4 ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr.649/23.05.2005 instanta va dispune, în baza art. 61 al.1 Cod penal, revocarea liberarii conditionate, contopind restul de 382 zile cu pedeapsa aplicata prin prezenta hotarâre.

I se va interzice inculpatului exercitiul drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal în conditiile art. 71 al.2 Cod penal.

I se va aplica inculpatului si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 al.1 lit. e, Cod penal pe o durata de 3 ani, începând din momentul expirarii pedepsei principale.

Fata de retinerea starii de recidiva, vazând si toate elementele de natura a caracteriza persoana inculpatului, în baza art.350 al.1 Cod procedura penala se va mentine masura arestarii preventive a inculpatului.

În temeiul art. 88 Cod penal se va scadea din durata pedepsei închisorii timpul arestarii preventive, începând cu data de 02.03.2009 ora 15,00.

Sub aspectul laturii civile a procesului penal instanta retine ca în cauza sunt întrunite, cumulativ, conditiile raspunderii civile delictuale.

Prin fapta sa culpabila inculpatul B.V. a prejudiciat parte vatamata C.M. sub aspect fizic si emotional.

Victima nu a solicitat daune materiale dar a pretins a fi despagubita cu suma de 5.500 lei daune morale pentru „ spaima si suferinta” ei – fila 18 dosar instanta.

Fata de împrejurarile concrete în care a fost comisa fapta dedusa judecatii, vazând si vârsta înaintata a victimei, starea precara a sanatatii acesteia si socul emotional provocat prin tentativa de viol instanta retine ca cererea partii civile este justificata.

Pe de alta parte, inculpatul a achiesat la pretentiile formulate de C.M. astfel ca în baza art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil el va fi obligat sa o despagubeasca pe acesta cu suma de 5.500 lei.

Prin folosirea constrângerii fizice inculpatul a adus prejudicii sanatatii partii vatamate, ocazionând cheltuieli pentru furnizorii de servicii medicale.

Fata de considerentele ce preced si în baza art. 313 al.1 din Legea nr.95/2006 va fi obligat inculpatul sa achite Spitalului Municipal Onesti si Serviciului de Ambulanta Bacau despagubiri civile în suma de 29 lei si respectiv 324,4 lei cheltuieli ocazionate de îngrijirile medicale acordate victimei C.M. si de transportul acesteia cu ambulanta.

În baza art.189 Cod procedura penala se va dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei a onorariului aparatorului desemnat din oficiu în faza judecatii.

Aflându-se în culpa procesuala – va fi obligat inculpatul B.V. ca în baza art. 191 al.1 Cod procedura penala sa achite cheltuielile judiciare ocazionate de prezenta cauza, inclusiv contravaloarea expertizei medico-legale efectuate în etapa urmaririi penale.

Pentru aceste motive,

În numele legii

HOTARASTE

În baza art. 20 raportat la art. 197 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal pentru savârsirea tentativei la infractiunea de viol condamna inculpatul B.V. (date de stare civila), arestat preventiv in prezenta cauza, in prezent aflat in Penitenciarul Bacau la pedeapsa de 3 ( trei ) ani închisoare.

In baza art. 61 alin. 1 Cod penal revoca liberarea conditionata pentru restul de 382 zile ramas neexecutat din pedeapsa de 4 ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr. 649/23.05.2005 a Judecatoriei Onesti, definitiva prin decizia penala nr. 645/A/14.07.2005 a Tribunalului Bacau.

Contopeste restul de pedeapsa de 382 zile cu pedeapsa aplicata prin prezenta hotarâre urmând sa execute pedeapsa rezultanta de 3 ( trei) ani închisoare.

Interzice inculpatului exercitiul drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal Cod penal in conditiile si pe durata prevazute de art. 71 alin. 2 Cod penal.

In baza art. 65 alin. 2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. e Cod penal pe o durata de 3 ani care începe dupa executarea pedepsei principale.

În baza art. 350 alin. 1 Cod procedura penala mentine masura arestarii preventive a inculpatului.

In baza art. 88 Cod penal scade din durata pedepsei timpul arestarii preventive începând cu data de 02.03.2009 ora 15,00.

În baza art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 cu modificarile si completarile ulterioare obliga inculpatul sa achite Serviciului de Ambulanta Bacau suma de 324,4 lei despagubiri civile, reprezentând cheltuieli ocazionate de transportul partii vatamate C.M.

In baza art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil obliga inculpatul sa achite partii civile C.M. daune morale in suma de 5.500 lei.

In baza art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 obliga acelasi inculpat la plata catre Spitalul Municipal Onesti a sumei de 29 lei, cheltuieli reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate lui C.M. la centrul primire urgente.

In baza art. 189 Cod procedura penala dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre Biroul de Avocati Onesti a sumei de 200 lei pentru aparatorul desemnat din oficiu in faza cercetarii judecatoresti – avocat T.E.

In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la 900 lei cheltuieli judiciare catre stat incluzând suma de 64 lei contravaloarea expertizei medico-legale ( pe persoana) ce urmeaza a se vira in contul 50414278728-2 deschis la Trezoreria Onesti pentru Spitalul Judetean Bacau.

Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partea civila C. M. si de la comunicare pentru celelalte parti.

Pronuntata in sedinta publica, azi 15.06.2009.

PRESEDINTE GREFIER

SIMINA PURICE ENACHE GABRIEL

Red.S.P.- 24.06.2009

Tehnor.M.L.-25.06.2009

Etichete: