Top

Furt

ROMÂNIA

JUDECATORIA ONEATI

JUDETUL BACAU

Dosar nr. 2381/270/2010

Înreg.6.04.2010 furt

SENTINTAPENALA NR.486

Aedinta publica din 2.09.2010

Completul de judecata format din:

Presedinte – LILIANA- MIRELA PUSCASU

Grefier – ELIZA- NICOLETTA FEKETE

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror Vicentiu Craciunel Antohi

Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miacare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Oneati împotriva inculpatilor …. trimis in judecata pentru savârairea infractiunii de furt calificat, fapta prevazuta ai pedepsita de art.208-209 alin. 1 lit. i Cod penal.

La apelul nominal facut in aedinta publica au raspuns: inculpatul asistat de avocat …. care substituie pe avocat … , martorii din lucrari ….. ai ……, lipsa fiind partea civila .

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de aedinta,dupa care, s-a procedat la audierea martorilor prezenti sub prestare de juramânt,declaratiile acestora fiind consemnate la dosar.

Instanta, în baza art.339 cod procedura penala constata terminata cercetarea judecatoreasca ai acorda cuvântul pentru dezbateri judiciare pe fondul cauzei, conform art.340 cod procedura penala.

Procurorul, expune situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu, aratând ca inculpatul a fost trimis în judecata pentru comiterea infractiunii de furt, constând în aceea ca, la data de 1.10.2009, profitând de neatentia colegelor de serviciu, a sustras dintr-un seif din magazinul ….. apartinând ……… suma de 5527 lei, folosind fara drept cheile aflate în încuietoarea seifului. Fapta este dovedita, pune concluzii de condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii, a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, cu obligarea inculpatului la despagubiri civile ai la cheltuieli judiciare catre stat.

Pentru inculpat, avocat … arata ca fapta este dovedita ai recunoscuta de inculpat , solicita condamnarea acestuia la o pedeapsa spre minimul special prevazut de lege, urmând a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, cu onorar aparator din oficiu pentru aparatorul titular av……..

Inculpatul având ultimul cuvânt, recunoaate ai regreta fapta.

Dezbaterile fiind terminate,

INSTANTA ,

Deliberând asupra cererii de fata, constata ca:

Prin rechizitoriul nr. 3154/P/2009 al Parchetului de pe lânga

Judecatoria Oneati s-a dispus punerea în miacare a actiunii penale ai trimiterea în judecata , în stare de libertate, a inculpatului ……, cercetat pentru comiterea infractiunii prev.ai ped. de art. 208-209 alin. 1 lit.i Cod Penal .

În esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca în la data

de 1.10.2009, profitând de neatentia colegelor de serviciu, a sustras dintr-un seif din magazinul …… apartinând ……. suma de 5527 lei, folosind fara drept cheile aflate în încuietoarea seifului.

În faza de urmarire penala ai în faza de judecata a fost administrat

urmatorul probatoriu : procese – verbale de cercetare la fata locului, planae fotografice, declaratii martori , process- verbal de reconstituire ai planae foto , declaratii învinuit, declaratii inculpat, , declaratii martori, fiaa de cazier judiciar.

Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauza

în ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

Inculpatul a fost angajatul ……, punct de lucru Oneati-magazinul mobila ……., iar în data de 26.11.2009, administratorul societarii …….. a formulat plângere penala reclamând sustragerea din încasari a sumei de 5527 lei.

Initial, sus-numitul a vizat comiterea faptei respective de catre numitele ……. ai ………,ambele gestionare la acel magazin, disparitia banilor fiind din 1.10.2009. Cele doua angajate suspectate de furt ai gestiune frauduloasa nu au recunoscut comiterea infractiunii , însa în urma cercetarilor organelor de politie a reieait ca autorul faptei reclamate este inculpatul, care lucra ca manipulant la acel magazin.

Astfel, în data de 1.10.2009,profitând de faptul ca …. ai …….., dupa ce au depus niate încasari în seiful magazinului se aflau în alta încapere , inculpatul le-a spus acestora ca merge la toaleta, calea de acces pâna acolo trecând prin camera unde se afla seiful cu bani. Inculpatul …….a observat ca în încuietoarea seifului se aflau cheile, situatie în care a descuiat seiful ai de acolo a sustras toti banii, precum ai o pereche de chei de maaina. Dupa aceea, inculpatul a transportat o canapea, pe care o cumparase un client, fara a spune celor doua gestionare despre fapta sa. Ulterior, …… a cheltuit toti banii pe mâncare, bautura, tigari ai alte bunuri ai deai a fost întrebat în aceeaai zi, dupa descoperirea furtului de catre ….. ai …… , ce atie despre disparitia banilor, inculpatul a negat ca ar cunoaate ceva.

Ambele gestionare audiate ai-au amintit însa faptul ca în ziua furtului …… le solicitase permisiunea de a se deplasa spre toaleta magazinului, urmând a trece prin încaperea unde se afla seiful. Dupa acest incident gestionarele în cauza au fost concediate de administratorul societatii, întrucât nu se atia la acea data ca autorul furtului este inculpatul.

Pe parcursul urmaririi penale inculpatul a participat de buna-voie la reconstituirea efectuata de organele de politie , indicând modalitatea de comitere a infractiunii, aspecte confirmate de martorii asistenti ……. ai ……….

Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele

administrate nemijlocit în fata instantei, respectiv declaratiile inculpatului , ale martorilor, etc.,

Fiind legitimat ai interogat în fata instantei inculpatul …….. a avut o pozitie sincera ai a recunoscut comiterea faptei. Actele materiale recunoscute de catre inculpat în faza de urmarire penala au fost dovedite ai prin probele administrate în cauza.

Astfel, fata de starea de fapt expusa ,instanta retine ca inculpatul

….. a sustras , pe timp de zi, în timp ce-ai exercita serviciul la magazinul ……. suma de 5527 lei , dintr-un seif, folosind cheile aflate în încuietoarea acestuia , însuaindu-ai-le pe nedrept , actiunea acestuia întrunind, ÎN DREPT, elementele constitutive ale infractiunii de furt prev.ai ped. de art. 208 -209 alin. 1 Cod Penal .

Având în vedere ca bunul a fost sustras prin folosirea fara drept a

unei chei adevarate , instanta constata ca în cauza s-a realizat ai continutul legal al infractiunii de furt calificat prev. de art.209 al.1 lit. i C.P.

Sub aspectul laturii obiective infractiunea de furt se poate realiza

potrivit art.208 al.1 C.P., printr-o actiune de sustragere a unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia.

Sub aspectul laturii subiective inculpatul a actionat cu vinovatie,

sub forma intentiei directe deduse din aceea ca a avut reprezentarea clara a faptei savâraite ai a rezultatului ,urmarind producerea acestuia.

Astfel, fiind administrate probe concludente ai pertinente în cauza

din care rezulta vinovatia inculpatului în savârairea infractiunii deduse judecatii, instanta va dispune condamnarea acestuia , în baza textelor de lege mentionate.

La individualizarea judiciara a pedepsei ce va fi aplicata

inculpatului, instanta va tine seama de criteriile legale de individualizare prev. de art.72 c.p., respectiv gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala (faptul ca este infractor primar, este tânar ,ca a avut o pozitie sincera pe parcursul procesului ai ca a afost de acord sa achite prejudiciul).

Totodata instanta apreciaza ca inculpatul a savârait fapta ca urmare

a vârstei tinere ai a lipsei experientei de viata, nerealizând consecintele extrem de grave ale faptelor savâraite.

Toate aceste împrejurari favorabile vor fi calificate drept

circumstante atenuante judiciare, potrivit disp. art. 74 lit. a ai c C.pen, art. 76 lit. d Cod Penal.

Instanta apreciaza ,pentru motivele aratate în alineatul precedent

ca, în vederea atingerii scopului pedepsei , aaa cum acesta este stabilit prin dispoz. Art.52 Cod Penal, este necesara aplicarea unor pedepse cu închisoarea, pentru reeducarea ai îndreptarea inculpatilor.

Astfel, pentru comiterea infractiunii de furt prevazuta de art.208-

209 alin.1 lit. i Cod Penal ,retinând incidenta art. 74 lit. a ai c C.pen. raportat la art. 76 alin. 1 lit. c C.pen., instanta va aplica inculpatului ……… o pedeapsa cu închisoarea orientata sub minimul special prevazut de lege , considerând ca aceasta pedeapsa este suficienta pentru atingerea scopurilor prevazute de art. 52 C.pen., de reeducare ai de prevenire a savârairii altor fapte penale .

În ceea ce priveate individualizarea executarii pedepsei, instanta

retine ca, în cauza, sunt îndeplinite conditiile pentru incidenta institutiei suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute la art. 81 C.pen. Astfel, pedeapsa aplicata de instanta este mai mica de 3 ani închisoare, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, aaa cum rezulta din fiaa de cazier judiciar depusa la dosar ai, tinând cont de circumstantele savârairii faptelor , precum ai de circumstantele personale ale inculpatului, analizate mai sus, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

În consecinta, în temeiul art. 81 raportat la art. 82 C.pen., va

dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe perioada unui termen de încercare stabilit potrivit legii.

În baza art. 359 C.proc.pen., raportat la art. 83 C.pen., va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.

Sub aspectul laturii civile se va lua act ca partea vatamata …….., prin reprezentant legal , s-a constituit parte civila în cauza, solicitând obligarea inculpatului la plata sumei de 5527 lei reprezentând suma de bani sustrasa din seiful magazinului.

Având în vedere solutia din latura penala a cauzei ai principiul

disponibilitatii relativ la actiunea civila precum ai angajamentul inculpatului de a achita despagubirile civile solicitate, în temeiul art. 14 alin.3 litera b ai art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 998 ai urm. Cod Civil , instanta va admite actiunea civila formulata ai va obliga inculpatul la plata daunelor solicitate .

Se va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a onorariului pentru avocatul desemnat din oficiu.

Ca o consecinta a condamnarii, va fi obligat inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat , cheltuieli efectuate în faza de urmarire penala ai în faza de judecata , care include ai onorariu de avocat.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T A R A A T E :

În baza art. 208 -209 alin. 1 lit. i Cod Penal raportat la art. 74 alin. 1 litera a ai c Cod Penal cu aplicarea art. 76 alin.1 litera c Cod Penal condamna pe inculpatul ….. ,fiul lui ….. ai ……., nascut la data de ….., în ……, ocupatia-muncitor ,studii 11 clase, necasatorit, ,fara antecedente penale , CNP- …… ,la o pedeapsa de :

– 8 (opt) luni închisoare, pentru savârairea infractiunii de „furt calificat”

În baza art. 81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 2(doi) ani ai8(opt) luni reprezentând termen de încercare, potrivit art. 82 Cod Penal.

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 ,84Cod Penal în conditiile art. 359 Cod procedura penala privind revocarea suspendarii.

În temeiul art. 14 alin.3 litera b ai art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art.998 ai urm. Cod Civil admite actiunea civila formulata de catre ……, prin reprezentant legal , ai obliga inculpatul …….. sa plateasca despagubiri civile catre aceasta parte civila , în cuantum de 5527 lei reprezentând suma de bani sustrasa.

In temeiul art. 189 Cod procedura penala dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 200 lei reprezentand onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu(av……..).

In temeiul art. 191 alin 1 Cod Procedura Penala obliga inculpatul la plata sumei de 380 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmarire penala(80 lei) ai în faza de judecata (300 .lei).

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpat ai de la comunicare pentru partea civila.

Pronuntata în aedinta publica, azi 02.09.2010.

Tags: