Top

Omor calificat. Lovituri cauzatoare de moarte. Diferenţieri

Prin sentinţa penală nr. 472 din 10 decembrie 2004 a Tribunalului Brăila s-a dispus condamnarea inculpatului C.L. la o pedeapsă principală de 25 ani închisoare şi 5 ani pedeapsă complimentară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a, b Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prev. de art. 174 alin. 1 – 175 alin. 1 lit. c Cod penal.

În fapt, s-a reţinut că pe fondul unei stări conflictuale cu mama sa, victima C.D. generată de interese materiale urmărite de inculpat acesta a aplicat victimei, în perioada 10 – 15 decembrie 2003, în locuinţa comună, în mod repetat lovituri cu pumnii şi picioarele, producându-i multiple fracturi costale, ale sternului şi fractura facială, care după internarea victimei, a creat complicaţii ale unei bronho-pneumonii preexistente şi au condus la decesul victimei la 9 ianuarie 2004.

Curtea de Apel Galaţi, prin decizia penală nr. 58/A din 15 februarie 2005 cu opinie majoritară a admis apelul inculpatului, a desfiinţat în parte sentinţa penală nr. 472 din 10 decembrie 2004 a Tribunalului Brăila şi în rejudecare a redus pedeapsa aplicată de la 25 ani închisoare la 20 ani închisoare.

În opinia separată s-a apreciat că probele administrate nu dovedesc vinovăţia inculpatului în săvârşirea infracţiunii de omor calificat ci probează săvârşirea infracţiunii de loviri cauzatoare de moarte, în formă continuată, la decesul victimei concurând şi culpa medicală a personalului care nu a efectuat investigaţii medicale temeinice victimei, iar loviturile aplicate de inculpat nu puteau, prin ele însele să provoace decesul victimei.

Prin decizia penală nr. 2402 din 11 aprilie 2005 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost respins recursul inculpatului.

S-a apreciat că faptele sunt pe deplin dovedite, iar sub aspectul intenţiei fapta inculpatului de a aplica în mod repetat lovituri mamei sale, de a nu o ajuta, de a nu îi oferi victimei posibilitatea de a beneficia de asistenţă medicală, de tratament medical, realizează elementul intenţiei indirecte în infracţiunea de omor calificat şi nu acela al loviturilor cauzatoare de moarte.

Etichete: