Top

Întrerupere executare pedeapsă. Probe

Decizia penală nr.26/R/16.01.2006 a Curţii de Apel Galaţi

Întrerupere executare pedeapsă. Probe

Prin decizia penală nr.26/R/16.01.2006 a Curţii de Apel Galaţi a fost admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.

A fost casată decizia penală nr.499/31.10.2005 a Tribunalului Vrancea şi trimisă cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă.

Au fost menţinute actele procesuale îndeplinite până la data de 31.10.2005.

Pentru a decide astfel instanţa de judecată a reţinut următoarele:

În cadrul cererii de întrerupere a executării pedepsei formulată de petentul B.T, raportul de expertiză medico-legal efectuat de o comisie de medici specialişti din cadrul I.N.M.L Mina Minovici Bucureşti a confirmat susţinerea apelantului în sensul că patologia ortopedică necesită aplicarea unui tratament chirurgical-endoprotizare articulară bilaterală ce nu se poate realiza în cadrul reţelei sanitare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ci într-o unitate de profil ce aparţine Ministerului Sănătăţii.

Expertiza medico-legală nu răspunde însă din punct de vedere procesual penal cerinţelor prevăzute de art.455 Cod procedură penală raportat la art.453 lit.a Cod procedură penală în sensul că nu precizează dacă bolile de care suferă condamnatul îl pun în imposibilitate de a executa pedeapsa şi nu rezultă dacă acesta acceptă sau nu o intervenţie operatorie.

Pe de altă parte, comisia constituită la nivelul S.M.L Vrancea a apreciat că afecţiunile de care suferă petentul, respectiv necroză aseptică cap femural bilateral stadiu III cu impotenţă funcţională accentuată, aritmie extrasistolică ventriculară, hepatopatie cronică, chist renal stâng pot fi tratate în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În aceste condiţii, aflându-se în prezenţa a două rapoarte de expertiză medico-leaglă se impunea, potrivit art.24 alin.1 din O.G nr.1/2000, trimiterea celor două rapoarte de expertiză medico-legală pentru avizare şi control şi pentru a se stabili care dintre concluziile celor două rapoarte sunt valabile.

Etichete: