Top

Art. 177 Cod procedură penală-Lipsa citării inculpatului la domiciliul cunoscut. Casare cu trimitere

Art. 177 Cod procedură penală- Lipsa citării inculpatului la domiciliul cunoscut. Casare cu trimitere

(decizia penală nr. 407/R din 30 iunie 2005a Curţii de Apel Galaţi)

Prin decizia penală nr. 407/30.06.2005 a Curţii de Apel Galaţi s-a admis recursul declarat de inculpatul T.N.S. împotriva deciziei penale nr. 109/11.02.2005 a Tribunalului Galaţi.

S-a casat decizia penală nr. 109/11.02.2005 a Tribunalului Galaţi şi sentinţa penală nr. 507/27.10.2004 a Judecătoriei Lieşti şi s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Judecătoria Lieşti.

Instanţa de recurs a reţinut că prin rechizitoriul nr. 377/P/2004 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti a fost trimis în judecată inculpatul T.N.S. pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drum public a unui autovehicul fără permis de conducere prev. de art. 78 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplic. art. 37 lit. a Cod penal.

Din declaraţiile date de acesta în faza de urmărire penală rezultă că inculpatul are domiciliul în Tecuci, str. Gloriei nr. 9 şi cu reşedinţa în comuna Tudor Vladimirescu, jud. Galaţi.

Instanţa de fond l-a citat pe inculpat doar la reşedinţa acestuia, în comuna Tudor Vladimirescu, jud. Galaţi, inculpatul nefiind prezent la niciun termen la judecarea în fond a cauzei.

Această procedură de citare a fost preluată anterior şi de instanţa de apel, care l-a citat pe inculpat doar la reşedinţa sa, inculpatul nefiind prezent nici la judecata cauzei în apel.

Mai mult, în faza de urmărire penală, soţia inculpatului a precizat la data de 14.05.2004, că inculpatul este plecat din ţară.

În această situaţie, instanţa de fond avea obligaţia să-l citeze pe inculpat la domiciliul indicat de acesta, respectiv Tecuci, str. Gloriei nr. 9, la reşedinţa din comuna Tudor Vladimirescu cât şi prin afişare la uşa Consiliului Local Lieşti, locul unde s-a săvârşit infracţiunea.

Astfel, s-a constatat că atât instanţa de apel cât şi instanţa de fond au soluţionat cauza cu lipsă de procedură, ceea ce atrage nulitatea hotărârilor, deoarece s-a îngrădit astfel dreptul inculpatului de a avea cunoştinţă de proces şi pe cale de consecinţă de a-şi formula apărările adecvate.

Etichete: