Top

Admiterea cererii şi trimiterea pentru continuarea cercetărilor în vederea începerii urmăririi penale

Domeniu: plângere 278 ind.1 C.p.p.

Tip: sentinţă

NR. 408/12.12.2007

Autor: Judecătoria Adjud

Admiterea cererii şi trimiterea pentru continuarea cercetărilor în vederea începerii urmăririi penale

Petentul Chiric Georgică a formulat plângere împotriva soluţiei de neurmărire penală dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud în dosarul nr.3181/P/2007 din 25.07.2007, faţă de intimaţii H. Alexandru, V. Romeo şi P. Gheorghe pentru infracţiunea prev. de art. 246 din C.p. .

Temeiul juridic reţinut de procuror al soluţiei de neîncepere a urmării penale a fost art.10 lit.a din C.p.p.

Petentul a formulat iniţial plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud împotriva membrilor comisiei locale de fond funciar Tănăsoaia pentru infracţiunea prev. de art. 246 din C.p. susţinând că în perioada 1991 – 2005 a formulat mai multe cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate , la majoritatea neprimind nici un răspuns.

Cercetările organelor de poliţie au fost superficiale , rezumându-se la solicitarea de relaţii doar pentru o parte din faptele sesizate la Primăria Tănăsoaia şi audierea intimaţilor. Răspunsul înaintat de Primăria Tănăsoaia este semnat de doi din cei doi intimaţi.

Instanţa a constatat că aceste cercetări sunt incomplete, a admis plângerea şi a trimis cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud în vederea începerii urmăririi penale.

În motivare s-a precizat că organele de urmărire penală vor începe urmărirea penală după completarea cercetărilor şi doar dacă există indicii temeinice referitoare la comiterea unei infracţiuni, chiar dacă temeiul restituirii cauzei la parchet este art.278 ind.1 al.8 lit.c : „ în vederea începerii urmăririi penale” şi în condiţiile în care s-a reţinut că cercetările efectuate anterior sunt incomplete , iar acest articol nu prevede soluţia trimiterii la Parchet în vederea continuării actelor premergătoare. Pentru respectarea dreptului la un proces echitabil , consacrat de practica CEDO , instanţa va putea să trimită cauza la procuror pentru efectuare de acte premergătoare şi în funcţie de rezultatul acestora să se dispună începerea urmăririi penale sau nu , în temeiul art.278 ind.1 al.8 lit. c din C.p.p.

Etichete: