Top

Respingerea plângerii ca nefondata (urmarire penala)

Domeniu: plângere art. 278 ind.1 C.p.p.

Tip: sentinţă

Nr. dosar 1131/173/18.09.2007

Autor: Judecătoria Adjud

Respingerea plângerii ca nefondata (urmarire penala)

Petentul T.C. a formulat plângere împotriva soluţiei de scoatere de sub urmărire penală dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud în dosarul 345/P/22.05.2007, in care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penala a ambilor învinuiţi şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, respectiv amendă in suma de câte 175 lei, conform art. 249 alin. 3, art. 11 pct. 1 lit. b, art. 10 lit. b1 Cod procedura penala şi art. 90 – 91 Cod penal, reţinându-se ca faţă de valoarea relativ redusă a bunului de care a dispus pe nedrept, respectiv suma de 226,3 lei şi persoana învinuiţilor, care nu au mai fost condamnaţi, faptele lor nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni.

S-a reţinut de organul de urmărire penala ca învinuitul J.V. era salariat al unei SC, in calitate de conducător auto pe autotractorul marca Volvo cu semiremorca şi in ziua de 29.03.2007 aflat in cursa pe DN 2 (E85) de la Galaţi la Miercurea Ciuc, când a ajuns intr-o parcare de pe raza com. Pufeşti, jud. Vrancea, a scos din rezervorul autotrenului cantitatea de 73 litri de motorină, pe care i-a vândut-o petentului T.C. contra sumei de 100 lei.

Petentul a invocat ca procurorul a reţinut greşit existenţa faptei de delapidare, pentru care a fost cercetat pentru că el nu şi-a putut da seama ca bunul cumpărat de la celalalt învinuit provenea dintr-o faptă prevăzuta de legea penală.

Instanţa a respins plângerea ca nefondată reţinând ca chiar daca celalalt învinuit nu i-a spus petentului T.C despre provenienţa ilicita a bunurilor cumpărate, petentul putea sa-şi dea seama de provenienţa ilicita a combustibilului, din toate împrejurările in care s-au comis faptele. Astfel, faptul că tranzacţia a avut loc undeva pe câmp, deci nu intr-un loc special amenajat, că petentul a fost prezent la faţa locului şi l-a văzut pe celălalt învinuit când a scos motorina din rezervor şi preţul de 1leu/litru de motorină cu care a cumpărat petentul, in condiţiile in care litrul de motorina pe piaţa era atunci de cca. 3 lei, toate acestea conduc la concluzia ca petentul şi-a dat seama că motorina provenea dintr-o faptă penală.

Etichete: