Top

VIOL

TITLU-Viol

DOMENIU ASOCIAT- Probe. Dovezi

TIP DOCUMENT-sentinta penala

NUMAR DOCUMENT-2949

DATA-15.12.2006

Prin sentinta penala nr. 2949 din 15.12.2006 a Judecatoriei Braila inculpatul P.D. a fost condamnat, in temeiul art. 197 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 37 lit. b C.pen., la o pedeapsa de 7 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol .

Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta a retinut ca la data de 22.09.2005 partea vatamata M.G. se afla in statia de tramvai in cartierul V., unde a fost acostata de catre inculpat, care i-a propus sa intretina raporturi sexuale cu el, insa aceasta a refuzat categoric, motiv pentru care inculpatul a agresionat-o fizic, lovind-o cu pumnii si picioarele si apoi cu un bat in zona corpului, dupa care partea vatamata a reusit sa fuga in scara unui bloc, dar inculpatul a urmarit-o si a scos-o afara si a continuat sa o loveasca, impingand-o in incinta unei scoli, unde a trantit-o si a tarat-o, obligand-o prin constrangere sa intretina cu el un raport sexual oral . De asemenea instanta a mai retinut ca potrivit raportului de constatre medico-legal partea vatamata a prezentat leziuni produse prin lovire activa, repetata cu corp dur, cadere pe un plan dur si frecare de o suprafata rugoasa .

De asemenea instanta a mai retinut ca la interogatoriul luat, inculpatul a negat vehement fapta retinuta in sarcina sa prin actul de sesizare al instantei si a precizat ca, de comun acord cu victima, a consumat impreuna cu aceasta si cu inca un prieten cate o bere in curtea scolii, sustineri pe care instanta le-a inlaturat ca nesincere, fiind infirmate de restul probatoriului administrat in cauza, respectiv declaratia partii vatamate, confirmata de catre martorii B.V. si M.G., care au afirmat ca inculpatul a agresionat-o fizic pe partea vatamata si procesul verbal de depistare incheiat de catre organele de politie din care rezulta ca in curtea scolii au fost depistati doi tineri, intretinand un raport sexual oral .

Totodata instanta a retinut ca inculpatul a savarsit fapta in stare de recidiva post executorie, cauza de agravare a raspunderii penale si implicit a pedepsei, fiind arestat la 23.10.2002 si liberat conditionat la 17.03.2004, cu un rest neexecutat de 124 zile . La individualizarea pedepsei, in afara criteriilor prevazute de art. 72 C.pen. instanta a avut in vedere si imprejurarile referitoare la persoana autorului, recidivist, cu o bogata activitate infractionala, pozitie total nesincera pe tot parcursul procesului penal, necasatorit si fara ocupatie .

Instanta in baza art. 88 C.pen. a computat din pedeapsa principala masura retinerii din 22.09.2005 si a masurii arestarii preventive din 23.09.2005, mentinand totodata in baza art. 350 C.p.p. starea de arest a inculpatului .

Impotriva acestei hotarari au declarat apel inculpatul P.D., solicitand redozarea pedepsei, dorind ca pe viitor sa nu mai comita alte fapte penale, rezultand ca recunoaste ca a savarsit infractiunea de viol retinuta in sarcina sa .

Prin decizia penala nr. 60 din 19.02.2007, Tribunalul Braila- Sectia Penala a respins ca nefondat apelul declarat de catre inculpat si a retinut ca sentinta pronuntata de catre Judecatoria Braila este legala si temeinica . Astfel, instanta de apel examinand sentinta penala prin prisma motivelor invocate, cat si din oficiu, a constatat ca prima instanta a retinut corect situatia de fapt pe baza analizei temeinice a probelor administrate si a dat infractiunii comise de catre inculpat incadrarea juridica corespunzatoare . Astfel , instanta de control a retinut ca la dosarul de urmarire penala se afla procesul verbal de constatre a infractiunii intocmit la data de 22.09.2005 de doi jandarmi, din care rezulta ca in timpul serviciului, in curtea interioara a scolii au observat doi tineri intretinand raporturi sexuale orale, iar in momentul in care s-au apropiat inculpatul a fugit, fiind insa prins si incatusat de catre cei doi jandarmi, dupa care au gasit-o si pe partea vatamata, care plangea si prezenta urme de sange pe fata si acuza dureri la nivelul toracelui, spatelui si membrelor . De asemenea intanta de control a retinut ca acest proces verbal se coroboreaza cu raportul de constatare medico-legal eliberat de catre Serviciul de Medicina Legala judetean si cu declaratiile celor doi martori audiati in cauza, astfel cum in mod corect a retinut si prima instanta, motiv pentru care nu se poate dispune redozarea pedepsei, intrucat nu s-ar mai fi asigurat scopul educativ si preventiv al acesteia, astfel cum prevad dispozitiile art. 52 C.pen. .

Etichete: