Top

ACTIUNE IN REGRES

TITLU-Actiune in regres

DOMENIU ASOCIAT- Raspundere civila delictuala

TIP DOCUMENT-sentinta civila

NUMAR DOCUMENT-3083

DATA-18.05.2007

Reclamanta SC A. S.A. a solicitat instantei in contradictoriu cu paratul P.M.B. ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna obligarea acestuia din urma la plata sumei de 1013 lei(RON), cu titlu de despagubiri civile si a cheltuielilor de judecata .

Prin sentinta civila nr. 3083 din 18.05.2007, Judecatoria Braila a admis cererea de chemare in judecata si a obligat paratul la plata catre reclamanta a sumei de 1013 lei, cu titlu de despagubiri civile si la plata sumei de 243 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata .

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta a retinut ca la data de 07.12.2005, dupa lasarea intunericului, numitul N.D. a condus auto Dacia, iar pamantul nefiind suficient de tasat, in dreptul unei canalizari, s-a lasat sub greutatea masinii, avariind-o, autoturismul fiind asigurat facutativ Casco la societatea reclamanta. De asemenea instanta a mai retinut ca in baza contractului de avarii, reclamanta a platit suma de 1013 lei, reprezentand contravaloarea pieselor avariate si a reparatiilor efectuate, fiind subrogata in toate drepturile asiguatului sau, in limitele indemnizatiei platite, fiind totodata indeplinite dispozitiile art. 998-999 c.civ., privind conditiile raspunderii civile delictuale. Astfel, instanta a constatat ca fapta ilicita a paratului consta intr-o inactiune, respectiv neindeplinirea obligatiilor de a lua masuri pentru mentinerea permanenta in stare tehnica buna a drumurilor pe care le administreaza si pentru instalarea si intretinerea mijloacelor de semnalizare rutiera si a echipamentelor destinate sigurantei circulatiei, tinand evidenta acestora, obligatii prevazute de art. 113 alin. 1 lit. a si b din O.U.G. nr. 195/2002. In ceea ce priveste prejudiciul, instanta a retinut ca acesta este dat de avariile provocate autoturismului Dacia, care rezulta din inscrisurile depuse la dosar si din raportul de expertiza efectuat in cauza, iar legatura de cauzalitate rezulta din modul de savarsire al faptei, iar vinovatia paratului rezulta chiar din inactiunea acestuia, care a ramas pasiv fata de starea respectivului drum, pe care nu a semnalizat-o corespunzator si nici nu a interzis accesul, iar simpla prezenta a unor panouri publicitare privind efectuarea unor lucrari in zona neputand conduce la concluzia ca au fost indeplinite obligatiile legale .

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs paratul, care a criticat-o pentru nelegalitate si netemeinicie, in sensul ca prima instanta a retinut in mod gresit ca obligatia de despagubire pentru autoturismul avariat i-ar reveni lui, deoarece strada era intr-un program de reabilitare, al carui beneficiar direct era o alta persoana juridica, lucrarea fiind dealtfel semanlizata, conducatorul auto asumandu-si orice risc de a circula pe o strada impracticabila .

Prin decizia civila nr. 147 din 01.10.2007, Tribunalul Braila a respins ca nefondat recursul declarat de reclamant, considerand neintemeiate criticile aduse hotararii. Astfel, acesta a apreciat ca instanta de fond in mod corect a admis actiunea, apreciind ca paratul prin fapta sa a condus la degradarrea unui autoturism si ca intre fapta si prejudiciu exista legatura de cauzalitate, ca are gradul de vinovatie prevazut de lege si sunt incidente elementele raspunderii civile delictuale. Apararea formulata de catre recurent, in sensul ca nu era obligatia sa de a semnaliza lucrarea este neintemeiata, fiind combatuta de insasi textele legale, iar sustinerea ca semnalizarea exista nu se confirma, din plansele foto rezultand ca erau prezentate pe panouri investitiile ce se efectueaza cu banii acordati de U.E. si nicidecum nu se interzicea accesul pe o strada in lucru . De asemenea instanta de control judiciar a apreciat ca proprietarul autovehiculului nu este responsabil, acesta nefiind avertizat in nici o modalitate despre imposibilitatea de a circula pe acea strada, iar beneficiara reparatiilor nu avea atributii in ceea ce priveste avertizarea privind efectuarea lucrarilor in zona .

Etichete: