Top

Contravenţii. Persoană juridică subiect al contravenţiei.

Prin plangerea formulata de I.I., administratorul SC”Ichim Rematex”SRL Macin, a solicitat anularea procesului-verbal de contraventie.
Judecatoria Tulcea a admis plangerea si a anulat procesul-verbal ca nelegal, retinand ca, potrivit art. 3 alin. 2 din OG nr. 2/2001, persoana juridica raspunde contraventional numai daca rezulta acest lucru din actul normativ, or, din cuprinsul HG nr. 831/2002, rezulta ca obligarea de a depune la organul fiscal situatia bauturilor alcoolice marcate cu vechile banderole o au agentii economici, astfel ca, in mod gresit a fost sanctionat administratorul societatii.
Recursul declarat de agentul constatator a fost admis cu majoritate de voturi, Tribunalul apreciind ca instanta de fond a dat o interpretare formala si gresita a art. 4 din HG nr.831/2002, agentul economic dobandind personalitate juridica dupa inscrierea la ORC, in justitie actiunile neputand fi promovate in mod abstract de o societate comerciala, ci de reprezentantul legal, agentul constatator indicand in continutul procesului-verbal pe administratorul societatii, nu in calitate de persoana fizica ci ca reprezentant al societatii.
Pe cale de consecinta, recursul a fost admis si pe fond, constatandu-se ca la data controlului, agentul economic nu avea autorizatie de comercializare, hotararea a fost casata, iar plangerea a fost respinsa ca nefondata.

(decizia civila nr. 264/11.04.2003
pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Etichete: