Top

Încuviintare purtare nume minor

SENTINTA CIVILA NR. 493

Încuviintare purtare nume minor

Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante sub nr.318/188/2009, reclamantul T.G. a chemat în judecata pe pârâta T.D., solicitând sa se încuviinteze ca minorul Flueras Ionut sa poarte pe viitor numele reclamantului.

În motivarea cererii, reclamantul a învederat ca din relatia sa de iubire cu pârâta s-a nascut la data de 06.01.1996 minorul mai sus aratat, pe care reclamantul l-a recunoscut ca fiind copilul sau. Ulterior, s-a si casatorit cu mama fiului sau.

Reclamantul a anexat la cererea dedusa judecatii copia certificatului de nastere al minorului, declaratie autentica de recunoastere a acestuia, certificatul de casatorie al partilor.

În ceea ce o priveste pe pârâta, aceasta nu numai ca nu a formulat întâmpinare în cauza, dar în sedinta publica din 01.04.2009 s-a prezentat personal în fata instantei si s-a declarat de acord cu admiterea cererii formulate împotriva sa.

Analizând actele dosarului, instanta retine ca minorul F.I. s-a nascut în afara casatoriei la data de 06.01.1996, stabilindu-si filiatia în mod firesc mai întâi fata de mama sa, si apoi si fata de tata ( acesta fiind recunoscut în mod legal prin declaratie autentificata).

Pe cale de consecinta, în speta devin incidente dispozitiile art.64 al.2 Cod fam., potrivit carora în aceasta ipoteza instanta judecatoreasca va putea da încuviintare copilului sa poarte numele celui din urma parinte fata de care si-a stabilit filiatia.

În aceste conditii, având în vedere si atitudinea procesuala a pârâtei, instanta apreciaza ca cererea dedusa judecatii în acest dosar este în mod evident fondata si , pe cale de consecinta urmeaza a o admite .

Etichete: