Top

Contencios administrativ fiscal. Taxă de înmatriculare. Respingerea cererii de restituire a acestei taxe.

Reclamanta C.L. a chemat în judecata ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE SLOBOZIA si MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR BUCURESTI, solicitând obligarea pârâtilor sa-i restituie suma de 563,59 lei, reprezentând taxa de înmatriculare, actualizata cu rata dobânzilor legale la data platii efective si a cheltuielilor de judecata .

În motivarea cererii sale, reclamanta a aratat ca a achizitionat un autoturism DACIA LOGAN de la agentul de distribuire S.C. „INTERNATIONAL SERVICE” S.A. SLOBOZIA, iar pentru înmatriculare, în conditiile art.2141 Cod fiscal, a fost obligata sa achite o taxa de 563,59 lei.

Considera reclamanta ca perceperea acestei taxe încalca tratatul Comunitatii Europene, taxa fiind discriminatorie si protectionista .

Pe fondul cauzei, actiunea reclamantei apare ca neîntemeiata .

Taxa de prima înmatriculare perceputa reclamantei este o taxa aferenta achizitionarii unui produs national, cumparat de nou în România si care nu a mai fost niciodata înmatriculat în tara sau în alte tari ale Comunitatii Europene .

Astfel de taxe tin de politica fiscala interna si se aplica produselor autohtone, fara ca astfel sa se încalce unul dintre principiile de functionare ale Comunitatii Europene, si anume principiul liberei circulatii a marfurilor.

Asa fiind, constatându-se ca în cauza nu exista o contradictie între dispozitiile art. 2141 Cod fiscal si prevederile Tratatului Comunitatii Europene, acest din urma act referindu-se la taxele discriminatorii stabilite de un stat produselor altui stat al C.E, tribunalul urmeaza a respinge ca neîntemeiata actiunea reclamantei .

Etichete: