Top

DREPT PENAL. PARTEA GENERALA. Circumstanţe atenuante. Consecinţe..

Lipsa antecedentelor penale, conduita sincera a inculpatului pe tot parcursul urmaririi penale, sunt împrejurari ce pot constitui circumstante atenuante.

Judecatoria Constanta, prin sentinta penala nr.1093 din 24 mai 2004, a respins cererea formulata de inculpatul I.A. prin aparator, privind schimbarea încadrarii juridice a faptei, din infrac.prev.de art.329 alin.1,2,3 Cod penal cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal în infractiunea prev.de art.329 al.1,2 Cod penal cu aplic.art.41 alin.2 Cod penal.

În baza art.329 alin.1,2,3 Cod penal cu aplic. art. 41 alin.2 Cod penal l-a condamnat pe inculpatul I.A. la pedeapsa închisorii de 5 ani, cu executare prin privare de libertate.

Apelul declarat de Parchetul de pe lânga Judecatoria Constanta si de inculpat împotriva sentintei penale de mai sus, au fost respinse ca nefondate.

Împotriva acestei hotarârii, a declarat recurs inculpatul, care solicita reducerea pedepsei pronuntate, avându-se în vedere ca a cooperat cu organele de cercetare penala, a recunoscut fapta si a regretat-o, nu are antecedente penale.

Verificând din oficiu, motivele de recurs constata:

Din examinarea probelor administrate rezulta ca inculpatul I.A. în cursul anului 2003, le-a cazat pe minorele I.G. , Z.O., B.C. pe care le-a îndemnat si înlesnit sa practice prostitutia, obtinând la rându-i foloase materiale.

Din declaratiile persoanelor care au practicat prostitutia – rezulta ca nu au fost fortate de inculpat sa savârseasca acest gen de acte, iar banii obtinuti i-au împartit în cote egale.

Suma obtinuta din activitatea infractionala 800.000 lei, a fost confiscata în folosul statului.

Inculpatul nu are antecedente penale.

Din împrejurarile concrete în care inculpatul a savârsit fapta, nu rezulta elemente de constrângere a minorelor de a practica prostitutia, fiind singura lor sursa de a-si asigura existenta, fiind scapate de sub controlul si supravegherea familiilor lor, care la rândul lor prezinta probleme sociale (a se vedea anchetele sociale).

Foloasele obtinute de inculpat din activitatea infractionala, datele ce-l caracterizeaza, fiind sincer pe tot parcursul urmaririi penale, fara antecente penale, instanta apreciaza ca scopul aplicarii unei pedepse de natura a contribui la reeducare, conform cerintelor art.52 Cod penal, inculpatul poate beneficia de circumstante antenuante prevazute de art.74-76 Cod penal cu consecinta reducerii pedepsei sub minimul prevazut de textul încriminator.

Asa fiind, urmeaza a admite recursul, a casa în parte sentinta penala si decizia penala, urmând a retine în favoarea inculpatului circumstante atentuante prevazute de art.74 – 76 Cod penal.

Etichete: