Top

CERERE DE DESCHIDERE A PROCEDURII FALIMENTULUI. CONDITII.

LEGEA NR. 64/1995 MODIFICATA SI REPUBLICATA. REORGANIZARE JUDICIARA SI FALIMENT.

5. CERERE DE DESCHIDERE A PROCEDURII FALIMENTULUI. CONDITII.

Prin sentinta nr. 296 din 10 decembrie 2004 Tribunalul Suceava – judecator sindic a respins ca tardiva cererea formulata de creditoarea D.G.F.P. Suceava in temeiul Legii nr.64/95.

Pentru a hotari astfel, tribunalul a retinut ca, creditoarea putea si trebuia sa formuleze o declaratie de creanta in dosar nr.5032/2002 a Curtii de Apel Suceava, in care debitoarea SC „N.S.T.C.”SRL Radauti a solicitat dizolvarea societatii pentru imposibilitatea realizarii obiectului de activitate propus conform art. 222 lit. b din Legea nr. 31/90.

Impotriva sentintei a declarat recurs creditoarea, care a criticat-o pentru nelegalitate, intrucat disp. Legii nr. 64/95 nu prevad un termen inlauntrul caruia sa fie introdusa cererea pentru deschiderea procedurii pentru a putea fi respinsa ca tardiv formulata, instanta avand cel mult posibilitatea respingerii ca inadmisibila a cererii, motivat de lipsa calitatii procesuale a debitoarei, avand in vedere ca aceasta a fost dizolvata si radiata.

Curtea a apreciat intemeiat recursul.

S-a retinut ca de la data radierii societatii comerciale din registrul comertului inceteaza personalitatea juridica a societatii comerciale si deci capacitatea juridica a societatii sub ambele forme, de folosinta si de exercitiu.

Cum prin decizia nr.751 din 5 decembrie 2002 a Curtii de Apel Suceava, pronuntata in dosarul nr. 5032/2002 s-a dispus dizolvarea intimatei SC „ N.S.T.C.” SRL, potrivit art. 222 lit. b din Legea nr. 31/90 si radierea acesteia din registrul comertului, cererea de deschidere a procedurii falimentului fata de aceasta a fost formulata impotriva unei persoane fara capacitate juridica si, ca urmare, fara calitate procesuala activa.

Pentru aceste considerente, in temeiul art. 304 pct.9 rap. la art.304/1 Cod proc. civila si art.312 Cod proc. civila, s-a admis recursul declarat de creditoare si s-a modificat sentinta si, in rejudecare, s-a respins cererea formulata in temeiul Legii nr.64/95, ca inadmisibila.

(Decizia nr. 922 din 9 iunie 2005)

Etichete: